USAs liste over hvem man skal presse til å yte mer i Afghanistan krigen

https://i0.wp.com/imranhkhan.com/wp-content/uploads/2010/10/us_war_deaths.jpg

I et oppsiktsvekkende dokument fra november 2009 lekket fra Wikileakas kommer det frem at de ulike NATO landene i 9 år har kranglet om hvem som ikke bidrar nok i krigen i Afghanistan. Dokumentene gir et unikt innblikk i hva USA, som hadde en hemmelig liste over hvilke allierte land som USA mente burde gjøre ”betydelig mer” i Afghanistan-krigen, egentlig mente om innsatsen til de allierte.

Notatet ble laget for president Barack Obama i forkant av en av de viktigste beslutningene i Afghanistan-krigen. Natt til 2. desember 2009 og en uke før han mottok Nobels fredspris i Oslo holdt Obama en tale hvor han varslet en dramatisk styrkeopptrapping på 30.000 soldater. Samtidig pågikk en hard dragkamp både offentlig og i kulissene over hele Europa om økte bidrag til krigen i Afghanistan.

Utad var USA forsiktig med å peke på enkelte allierte. Men den hemmelige analysen laget av USAs NATO-delegasjon i Brussel peker på 6 navngitte allierte ”som kan gjøre betydelig mer”:

  • Frankrike burde bidratt med 1000 soldater mer, mente USA.
  • Tysklands bidrag burde vært økt fra 4500 til 7000 soldater.
  • Italia ville stille med 3500 soldater – men USA etterlyste ytterligere 1000 soldater.
  • Tyrkia stilte med 1700 soldater i Afghanistan, som dessuten ikke fikk delta i kamp. USA ønsket 600 flere, som dessuten fikk lov til å krige.
  • Romania burde øke bidraget med 1600 soldater, særlig dersom USA og NATO bidro med penger til utstyr.
  • Storbritannia stilte med 2000 færre soldater enn det USA mente var naturlig.

”USA har vært forsiktige med å ta dette åpent. Det tar seg ikke ut å kritisere for eksempel britene offentlig. Britene er USAs nærmeste allierte, og mener selv at de har bidratt svært mye og tatt store tap. Dette er opplysninger som vil vekke stor oppsikt i mange europeiske land”, sier avdelingsdirektør ved NUPI Ståle Ulriksen.

I tillegg til de seks ”som kunne gjort betydelig mer”, peker USA også ut en rekke andre allierte som ”har fysisk og finansiell mulighet til å gjøre mer”: Canada, Nederland, Japan, Sør-Korea, Bulgaria, Tsjekkia, Hellas, Litauen, Luxemburg, Portugal, Slovakia, Slovenia, Østerrike, Brasil, Egypt, India og Irland.

En rekke allierte fulgte opp med å love flere soldater, men bidragene var likevel langt lavere enn det USA forventet. Økt motstand mot krigen, økonomisk krise og jevnlige meldinger om drepte NATO-soldater gjorde at Obama ikke fikk den støtten USA mente var nødvendig. Frankrike uttalte at ”vi har allerede bidratt ekstremt mye”, men Nederland besluttet å trekke ut store deler av styrkene.

Stikk i strid med den offentlige debatten i her i landet er Norge overhodet ikke nevnt i notatet til Obama. ”Norge har klart det kunststykket og på den ene siden plassere seg i et skjermet område i Afghanistan, og samtidig få mye kreditt for innsatsen til spesialstyrkene. Amerikanerne glemmer ikke at den norske spesialstyrkene har vært med på noen av de hardeste delene av krigen i Afghanistan”, sier Ulriksen.

USAs hemmelige Afghanistan-liste

Norge en pådriver for åpenhet

Nytt blodig kaos i Afghanistan

Karzai: – NATO har drept mer enn 50 sivile

NATO-lokk på drapstall

Full kaos i Afghanistan – USAs solokjør

Løgnene om massakren i Bala Baluk

Er det på denne måten man skaffer seg venner? Vinne “Hearts and Minds” i Afghanistan

Pentagons største militærbudsjett siden Andre verdenskrig

Tapt sak i Afghanistan

Wikileaks: Afghanistan

Ny britisk parlamentsgruppe for å få en slutt på Afghanistan krigen

“We don’t do body counts”, sa den tidligere amerikanske forsvarssekretæren Donald Rumsfeld.”Løgn”, sier WikiLeaks.

Zalmay Khalilzad: Mannen som har tjent seg rik på andres tragedie

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar