USA: Landet hvor Wikileaks har møtt «største kamp» med henhold til pressefriheten

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange lytter under en pressekonferanse ved Frontline Club i London 10. mai 2011.

«Could become as important a journalistic tool as the Freedom of Information Act.» – Time Magazine.

Julian Assange, hvis nettsted WikiLeaks ble beryktet da det offentliggjorde flere tusen hemmelige amerikanske diplomatbrev, uttalte onsdag at hans gruppe har møtt sin «største kamp» for pressefrihet i USA.

«Det er ingen tvil om at den amerikanske regjeringen har forsøkt å terrorisere varslere til ikke å avsløre viktig informasjon for offentligheten», sier Assange til reportere under et telefonintervju fra sin husarrest i Storbritannia, der han venter på en rettssak for sexforbrytelser.

Han gjennomførte telefonkonferansen i forbindelse med ettårsdagen for pågripelsen av Bradley Manning, soldaten som er anklaget for å ha lekket flere tusen graderte amerikanske dokumenter som har blitt offentliggjort av WikiLeaks de siste månedene.

Den 23 år gamle fengslede amerikanske soldaten, som ble pågrepet 26. mai 2010, har i flere måneder blitt holdt fanget i et militært fengsel i Virginia. For øyeblikket sitter han i et føderalt fengsel ved Fort Leavenworth i Kansas. Han er ventet å bli formelt tiltalt i sommer.

Mannings tilhengere har fordømt de torturlignende forholdene han har vært fengslet under i flere måneder, særlig en periode der han ble holdt isolert og tvunget til å oppholde seg naken på cellen.

«For litt over fire og et halvt år siden inviterte vi andre til å bringe det første grunnlovstillegget til verden», sa Assange, med henvisning til garantiene for ytringsfrihet i den amerikanske grunnloven.

«I løpet av få måneder, i 2007, ble vi forbudt av den kinesiske regjeringen og i løpet av året av Iran, men vi innså at vår største kamp kom i 2010, da vi forsøkte å bringe det første grunnlovstillegget til USA», sier Assange.

«I løpet av fjoråret har vi sett vår kamp spille seg ut i internasjonale medier, og vi ser den nå spille seg ut bak lås og slå», sier Assange, som legger til at «Vi kan på den ene siden se et år med journalistiske mirakler, det viktigste året i verdensjournalistikken siden andre verdenskrig.»

«Vi kan se et år der denne unge mannen har vært holdt fengslet under svært vanskelige forhold, først i Bagdad, siden i Kuwait, i isolasjon, siden i Quantico, Virginia, der han ble satt under intenst press for å la seg avhøre», sier Assange, som avviser at han kjenner til kilden for lekkasjene, men har forsvart Manning som offer for den amerikanske regjeringens behandling.

Hele 250 amerikanske jusprofessorer har gått til angrep på måten den påståtte WikiLeaks-kilden Bradley Manning blir behandlet på i fengsel. «Det er ikke bare en skam, det strider mot grunnloven», skriver professorene i et opprop.

I brevet som er forfattet av Bruce Ackerman og Yochai Benkler, professorer ved henholdsvis Yale og Harvard, blir det fremholdt at de opplever behandlingen av Manning som nedverdigende og grunnlovsstridig, og at den minner om tortur.

Manning er innelåst i fengselscellen 23 timer i døgnet. Hver natt blir han kledt naken og beordret til å sove i en «selvmordssikker» drakt, noe hans advokat har omtalt som svært nedverdigende. I tillegg blir han sjekket hvert femte minutt, angivelig for å forebygge skader.

Blant dem som har skrevet under protestbrevet er Harvard-professor Laurence Tribe, som blir ansett som en av landets fremste eksperter på grunnlovsrett. Tribe var den som lærte president Barack Obama grunnlovsrett og var en viktig støttespiller for Obama under valgkampen i 2008.

Ifølge Tribevar grunnen til at han skrev under på brevet måten Manning blir behandlet på ikke bare er skammelig men også grunnlovsstridig. «Behandlingen krenker hans person og hans frihet uten at det har vært en skikkelig rettsbehandling. Dette er en grusom og uvanlig straff, som er grunnlovsstridig selv når den blir brukt mot personer som er dømt for forefedelige lovbrudd. For ikke å snakke om når den blir brukt mot noen som bare er anklaget for den typen lovbrudd», sier Tribe.

Men professor Tribe er ikke den eneste personen med tilknytning til Obama som har gått ut mot behandlingen av Manning. PJ Crowley, inntil da talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, gikk av i protest mot behandlingen Manning etter først å ha betegnet behandlingen av Manning som latterlig og tåpelig. I tillegg har Crowley uttalt at han ikke forstår hvorfor Manning behandles på en slik måte, og mener det hele virker mot sin hensikt.

«Former for maktutøvelse i dagens utfordrende og nådeløse mediehverdag må være veloverveide og i tråd med våre lover og verdier», skrev Crowley i en pressemelding etter sin avgang.

Obama har vært forsiktig med å kommentere kritikken mot behandlingen av Manning. Han har ikke svart på den direkte kritikken mot ham og hans administrasjon, men har forsvart seg med at han har fått forsikringer fra militære talsmenn i Pentagon om at Manning tas hånd om på en passende måte.

Også Storbritannia har henvendt seg til USA for å uttrykke sin bekymring. Dette fordi Manning har britisk mor. Nå har også menneskerettighetskomiteén i det tyske parlamentet kommet med en uttalelse, der de ber Barack Obama sørge for at Bradley Manning får human behandling.

Tiltalen mot Manning innholder så langt 34 punkter. Pentagon har ennå ikke knyttet Manning direkte til WikiLeaks, men mistenker ham for å ha lastet ned store mengder hemmeligstemplede dokumenter han fikk tilgang til gjennom jobben som etterretningsanalytiker i Irak, for deretter å overlate dem til nettstedet. Dersom den unge soldaten blir funnet skyldig etter tiltalen, kan han straffes med døden.

Blant andre som tok del i telefonkonferansen var andre kritikere av Mannings fengsling, blant disse dn tidligere forsvarsanalytikeren Daniel Ellsberg, som ble kjent da han lekket hemmeligstemplede dokumenter fra Pentagon under Vietnamkrigen.

Tysk kritikk mot behandlingen av Manning

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: