Washington har støttet syriske opposisjonsgrupper

Demonstrasjoner der det kreves større frihet og omfattende politiske reformer brøt ut i Syria 15. mars, og utgjør en stor utfordring for president Bashar al-Assads regime, som har vært ved makten siden 2000.

Assad lovet lørdag å heve unntakslovgivningen som har rådet i landet de siste 50 årene innen en uke, men denne gesten ble avvist som utilstrekkelig og etterfulgt av nye demonstrasjoner. Syriske sikkerhetsstyrker åpnet søndag ild mot et gravfølge i Talibisseh nær byen Homs. Minst fire ble drept og omkring 50 såret.

Nå har det via WikiLeaks blitt offentliggjort at den amerikanske regjeringen i hemmelighet finansiert syriske opposisjonsgrupper, blant disse en satellittfjernsynskanal som sender programmer rettet mot regimet inn i landet.

Den London-baserte tv-kanalen Barada, som begynte sine sendinger i april 2009, har økt sin aktivitet for å dekke massedemonstrasjonene i Syria. TV kanalen er nært knyttet til Bevegelsen for rettferd og utvikling, et London-basert nettverk av eksilsyrere.

Hemmeligstemplede amerikanske diplomatbrev viser at utenriksdepartementet har sluset opptil 6 millioner dollar (32,5 millioner kroner) til gruppen siden 2006.

De amerikanske pengene til syriske opposisjonelle begynte å tilflyte under tidligere president George W. Bush, etter at han i praksis frøs de diplomatiske forbindelsene med Damaskus i 2005. Pengestøtten har fortsatt under president Barack Obama.

Dokumentene WikiLeaks har skaffet til veie viser at enkelte amerikanske ambassadepersonell foreslår at utenriksdepartementet bør revurdere sitt engasjement. Syriske myndigheter «vil utvilsomt betrakte amerikanske midler til ulovlige politiske grupper som jevngodt med støtte til regimeendring», skriver en høytstående diplomat.

«En ny vurdering av det nåværende amerikanske sponsingsprogrammet som støtter (…) fraksjoner både i og utenfor Syria kan vise seg å være produktivt», heter det videre i brevet.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: