PJ (Philip) Crowley gikk av i protest mot behandlingen av Bradley Manning

© pisqa.com

State Dept. Spokesman Crowley Resigns

USAs sekretærassistent for offentlige anliggender/statsdepartementets talsperson, PJ (Philip) Crowley, gikk søndag av i protest mot behandlingen av den tidligere soldaten Bradley Manning, som et første tydelig tegn på politisk splittelse etter Wikileaks-lekkasjen i fjor sommer. ”Jeg har levert min oppsigelse og tar helt og holdent ansvar for de følger min avgang vil få”, lød det i en pressemelding sitert av nyhetsbyrået AP søndag.

Manning holdes i total isolasjon i et militærfengsel i Quantico i delstaten Virginia, og får bare oppholde seg utenfor cellen én time av døgnet. I juli i fjor ble han siktet for å ha tatt aktivt del i det som omtales som tidenes største lekkasje av topphemmelige militærdokumenter. Hver natt blir han kledt helt naken og må sove i en ”selvmordssikker” drakt, noe hans advokat har omtalt som svært nedverdigende.

Siden juli, da han ble overført til USA fra et fengsel i Kuwait, har Mannings sittet i varetekt, uten dom. Han får ikke trene, og han får ikke ha hverken pute eller dyne på sengen, ifølge hans advokat.

Saken har skapt voldsomme reaksjoner i menneskerettighetsbevegelser i USA, og flere nettsider er opprettet for å støtte Manning og kreve hans løslatelse. Denne måneden ble Manning siktet for ytterligere 22 forhold, blant annet for å ha hjulpet USAs fiende, som etter amerikansk lov kan straffes med henrettelse eller fengsel på livstid.

Den siste ukes kontrovers spredte seg raskt fra en liten pressekonferanse i Massachusetts, hvor PJ Crowley betegnet håndteringen av Manning som latterlig og tåpelig. Crowley har uttalt at han ikke forstår hvorfor Manning behandles på en slik måte, og mener det hele virker mot sin hensikt.

Selv om president Barack Obama ble presset til å kommentere sakens omstendigheter, nektet han å si noe om Crowleys kritikk direkte. Likevel forsvarte Obama seg med at han har fått forsikringer fra militære talsmenn i Pentagon om at Manning tas hånd om på en passende måte. Anklager om menneskerettighetsbrudd, slik blant annet Amnesty International kom med i januar, ble ikke kommentert.

I pressemeldingen søndag understreket Crowley at han gjennom sine uttalelser har ønsket å sette fokus på hvordan det nasjonale sikkerhetsregimet påvirker USAs posisjon og politikk globalt. ”Former for maktutøvelse i dagens utfordrende og nådeløse mediehverdag må være veloverveide og i tråd med våre lover og verdier”, sa han.

Går av i Wikileaks-protest

WikiLeaks-soldat risikerer dødsstraff

Utfordrer verdens maktapparat

Hjalp han varsler-mistenkte Manning?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: