Assange anket utleveringen umiddelbart

https://i0.wp.com/www.independent.co.uk/multimedia/dynamic/00563/assange_563822s.jpg

Julian Assange kan i dag bli dømt utlevert til Sverige, men har gjort det klart at han da vil anke.

Julian Assange slams extradition ruling

Assange Extradicted

Dommer Howard Riddle har nå godkjent utlevering av Julian Assange til Sverige, hvor han er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Det er den svenske påtalemyndigheten som ønsker å få ham utlevert for å kunne gjennomføre avhør.

Assange tapte dermed saken. Formelt sett har han syv dager på anke avgjørelsen – hvis ikke må han utleveres til Sverige innen ti dager. Assange, som hevder at anklagene mot ham inngår i en svertekampanje, anket på stedet. Assanges’ forsvarerne har hevdet at Assange umulig vil kunne få en rettferdig rettssak i Sverige, og har også hevdet at britene ikke kan utlevere ham fordi han foreløpig bare har status som mistenkt. Assanges advokat har tidligere uttalt at de vil gå helt til høyesterett dersom det blir nødvendig.

”Jeg håper saken får en løsning er i Stobritannia, sa Assanges forsvarer Mark Stephens, som før rettsmøtet hadde sagt at de var forberedt på skuffelse, på en pressekonferanse. ”Begge sider, både påtalemyndigheter og forsvarer, har fortalt dommeren at de vil anke dersom de taper, så vi jobber allerede videre ut fra det prinsippet”, sier han. Dette ikke minst på grunn av at europeiske land har en avtale seg imellom som forplikter dem til å utlevere personer som har status som mistenkte.

Utleveringssaken ble behandlet i Belmarsh Magistrates’ Court i London i begynnelsen av februar. Ankesaken kan komme opp for retten så sent som i sommer, og dermed kan det ta lang tid før australieren faktisk sendes til Sverige og tiltales der. Men Assange har vært tydelig på at hans store frykt er å bli utlevert til USA, der han mener det er en reell mulighet for at han kan havne i Guantanamo-fengselet eller risikere dødsstraff for å ha avslørt amerikanske diplomatiske hemmeligheter.

Assange mener saken hans er sterkt overdrevet og frykter at en utlevering til Sverige i neste omgang vil føre til at han blir utlevert til USA. Der har enkelte politikere tatt til orde for at han bør straffes hardt. USA har jobbet for å få til en utleveringsavtale, og privatpersoner i USA har gått til private søksmål mot Wikileaks og Assange for forræderi mot landet. Assanges advokater har advart om at risikerer dødsstraff for å ha avslørt amerikanske diplomatiske hemmeligheter gjennom WikiLeaks.

Assange anket utleveringen umiddelbart

Assanges forsvarer kritiserer Reinfeldt

Tror WikiLeaks-Assange blir utlevert til Sverige

Kjemper mot utlevering til Sverige

WikiLeaks’ Assange to appeal extradition

Wikileaks’ Julian Assange to be extradited to Sweden

UK verdict on WikiLeaks’s Assange extradition due

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: