NATO-lokk på drapstall

https://i0.wp.com/im.sify.com/sifycmsimg/jul2008/News/Gallery/14710688_AfghanIndiaembassyblast-3_B.jpg

Hemmelige møtereferater fra NATOs øverste råd lekket via Wikileaks viser hvordan NATO ble enig om en ”standardrespons” hver gang sivile ble drept av allierte soldater i Afghanistan: Alle skulle svare det samme som USA, og Taliban skulle få skylden. Man skulle beklage sivile tap og love undersøkelser, og samtidig legge skylden på Talibans bruk av sivile som ”menneskelige skjold”.

”Standardresponsen til ISAF bør tilsvare USAs respons både i tid og budskap, som kjennetegnes ved beklagelser av sivile tap, løfter (og gjennomføring) av undersøkelser og uttrykke støtte til familiene, understreke sammenhengen til de militære operasjonene, og legge vekt på Talibans taktikk om å bruke sivile som menneskelige skjold”, heter det i et amerikansk referat fra NATOs øverste råd den 2. mai 2007.

”Det er ekstremt alvorlig at en organisasjon Norge er medlem i, holder tilbake og pynter på sannheten”, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegard Solhjell. ”USA og NATO drev nærmest med ren løgn. Man har hevdet at man ikke hadde tallmateriale, samtidig som det viser seg at de satt på nøyaktige tall og observasjoner”, sier direktør for Fredsforskningsinstituttet (PRIO) Kristian Berg Harpviken.

”Det er meget forstemmende og nærmest kriminelt at NATO med Norges medvirkning har prøvd å skjule sivile tap. Jeg tror hensikten er å roe den afghanske sivilbefolkningen og beholde støtten for krigen i NATO-landene”, sier generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs.

Hele 2.421 sivile afghanere ble drept i 2010, ifølge tall som den uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen Afghanistan Rights Monitor la frem i forrige uke. 512 sivile ble drept av de allierte styrkene. 63 prosent av drapene skyldes veibomber, attentat og selvmordsbomber som opprørerne står bak.

En av de blodigste massakrene i Afghanistan-krigen er den glemte massakren i Bala Baluk, som har kommet opp i dagen takket være de hemmelige amerikanske dokumentene lekket til Wikileaks.

NATO-styrker angrep den 4. mai 2009 landsbyen Grenari i Bala Baluk-regionen i Afghanistan. USAs offisiell granskning slo fast at 26 sivile ble drept, og FNs spesialutsending Kai Eide ble overtalt til ikke å rette offentlig kritikk.

En hemmelig rapport fra Røde Kors laget for USAs etterforskere viste at 89 sivile ble drept. Rapporten konkluderte med at mange av menneskene som amerikanerne fremstilte som Talibankrigere, i virkeligheten var familier som stuet seg sammen for å slippe unna.

USAs og NATOs talsmenn har regelmessig beklaget at liv går tapt, lovet en undersøkelse, og samtidig lagt skylden på Taliban.

NATOs ”standardrespons” ble utviklet etter bombeangrepene i Herat i mai 2007, som drepte 50 sivile. En rekke pressemeldinger og uttalelser fra NATO og ISAF siden 2007 viser at ”standardresponsen” er blitt fulgt. Etter de fleste massakrene av sivile de siste årene har USAs og NATOs talsmenn rutinemessig beklaget at liv gått tapt, lovet en undersøkelse, og samtidig lagt skylden på Taliban.

”NATOs linje har vært svært ødeleggende og kommunikasjonsstrategien har vært elendig. Det har vært forferdelig dumt å være så lite sannferdig om de sivile tapene. Dette har underminert troverdigheten til de internasjonale styrkene”, sier Berg Harpviken.

”Dette forhindrer en opprydding internt i NATO. Samtidig er det er en måte å beskytte seg selv og sine styrker mot straffeforfølgelse dersom de begår straffbare handlinger”, sier Egenæs.

”Informasjon om hvor mange sivile som blir drept i NATOs operasjoner er meget viktig å få frem. Når dette holdes skjult på den måten Aftenposten omtaler, så prøver NATO og USA å påvirke hele den offentlige debatten. Det som kommer frem bryter helt klart med det som har vært Norges linje”, sier Solhjell.

Men hva “Norges linje” egentlig var er det mange som setter spørsmålstegn ved. Især ettersom Wikileaks dokumentene peker på at Norge kjørte den samme linjen som USA og NATO. Man underdrev tall for på den måten å vinne støtte til krigen.

NATO-lokk på drapstall

Løgnene om massakren i Bala Baluk

Norge ville holde dødstall hemmelig

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: