Sverige åpner hemmelige dokumenter

https://i1.wp.com/www.asiantribune.com/files/images/Carl%20Bildt%20with%20US%20Secretary%20of%20State%20Clinton.JPG

Utenriksminister Carl Bildt har besluttet å offentliggjøre over 400 sider med graderte diplomatiske rapporter fra Den kalde krigens dager.

I 1990 og 1991 mottok det svenske utenriksdepartementet strie strømmer av rapporter fra ambassaden i Moskva, generalkonsulatet i Leningrad og fra diplomater på plass i Tallinn, Riga og Vilnius. Rapportene gir spennende innsikt i de historiske omveltningene på den andre siden av Østersjøen.

Nå har den svenske utenriksministeren Carl Bildt, sterkt påvirket av Wikileaks, som har offentliggjort hundretusentalls sider med hemmelig diplomatisk materiale, besluttet å offentliggjøre over 400 sider med hemmeligstemplede diplomatiske rapporter, som fra innsiden skildrer Sovjetunionens fall som førte til uavhengigheten til Estland, Latvia og Litauen på begynnelsen av 1990-tallet.

”Nå kan hvem som helst lese originaldokumentene fra de svenske diplomatene som skildret den høydramatiske tiden rundt Sovjetunionens fall og de baltiske statenes frigjøring”, sier Bildt.

Bildt er blant annet kjent, og kritisert, for sin støtte til Irak krigen via den amerikanske krigslobbygruppen Committee for the Liberation of Iraq (CLI), en lobbygruppe med nære forbindelser til Bush-administrasjonen og våpenindustrien i USA.

Den svenske avisen Expressen avslørte at Carl Bildt ble rekruttert til CLI, som besto av neokonservative «hauker» med koblinger til våpenindustrien, for at han ifølge CLIs president Randy Scheunemann skulle lobbyere for en invasjon i Irak. Gruppen skal ha stått hardt på for å sørge for at USA realiserte planene om å gå til krig mot Irak, og 20. mars for snart fire år siden var invasjonen en realitet.

Ifølge sveriges tidligere statsminister Göran Persson var opplysningene ødeleggende for landets internasjonale omdømme. «Ingen vil lenger lytte til Sveriges stemme internasjonalt. Jeg tror ikke noen i EU ønsker å bli satt i forbindelse med denne typen amerikanske grupper», sa Persson til Sveriges Radio etter at nyheten kom ut.

Men Bildt har også blitt kritisert for en rekke andre ting, inkludert for sitt forretningsmessige engasjement i selskaper som Lundin Petroleum, som er aktive i Sudan, og Vostok Nafta, som står nær den russiske gassgiganten Gazprom. Men på tross for dette har sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt forsvart sin utenriksminister og sagt at han har full tillit til sin partifelle fra de konservative Moderaterna.

Vanligvis er UD-rapporter, som det her er snakk om, hemmeligstemplet i 50 år i Sverige. Carl Bildt sier han ser bort fra denne regelen fordi det handler om en meget dramatisk politisk situasjon i Sveriges nærområde, som ifølge Bildt er kommet noe i skyggen av den offentlige interessen. Dessuten er det 20 år siden disse dramatiske hendelsene fant sted.

”Dette er et bidrag til historieskrivningen og dessuten en måte å vise at Sverige har en meget bra utenrikstjeneste”, sier Carl Bildt, som legger til at det svenske utenriksdepartementet fortsatt har stor ekspertise på Russland og Baltikum og at det er viktig å satse store utenrikspolitiske ressurser på dette området.

Bildt, som hevder at USA og Storbritannia var altfor fokusert på det som skjedde i Moskva og ikke oppmerksom nok på den informasjonen som de svenske diplomatene fanget opp i Leningrad og i de baltiske hovedstedene, hevder at de dokumentene som nå blir offentliggjort viser at Sverige var det best informerte landet i hele verden om den løpende utviklingen i Sovjetunionen og Baltikum.

Mange av de til nå hemmeligstemplede rapportene gir fascinerende øyeblikkskildringer, blant annet en håndskrevet rapport fra det dramatiske møtet i det litauiske parlamentet i Vilnius den 11.mars 1991 da parlamentet vedtok Litauens selvstendighetserklæring.

De frem til nå hemmeligstemplede svenske UD-rapportemne avslører blant annet et møte mellom Boris Jeltsin og de nordiske ambassadørene i Moskva den 15.januar 1991, noen måneder før Jeltsin ble valgt til Ruslands president.

Møtet fant sted bare to dager etter massakren ved TV-tårnet i Vilnius der sovjetiske sikkerhetsstyrker drepte 14 sivile litauere og skadet flere hundre andre. Noen måneder tidligere hadde president Michael Gorbatsjov vært i Litauen i et siste forsøk på å stabilisere situasjonen.

Ifølge rapporten som den svenske ambassadøren Örjan Berner sendte hjem, mente Jeltsin at situasjonen i Baltikum og Sovjetunionen var ”ytterst farlig”. Jeltsin mente Gorbatsjov stod under sterkt press fra KGB, Forsvarsledelsen og ledende krefter i kommunistpartiet.

Ifølge UD-rapporten sa Jeltsin at han på sin side hadde inngått avtaler med de baltiske republikkene og tatt deres parti. Jeltsin sa også at han hadde mottatt advarsler om et mulig attentat rettet mot ham og at han av den grunn hadde endret på hjemreisen til Moskva.

Sverige åpner hemmelige dokumenter

Chefen: Därför värvade vi Bildt

Bildt är förbrukad

Carl Bildt: Neocon lobbyist?

Committee for the Liberation of Iraq – Wikipedia

Committee for the Liberation of Iraq – SourceWatch

Folket vil ha Göran Persson tilbake

Sverige: Tilbake til kjerneverdiene

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: