Full kaos i Afghanistan – USAs solokjør

Bilde fra Operasjon Khanjari i Helmand-provinsen i juli 2009.

To av NATOs største og mest omdiskuterte operasjoner i Afghanistan ble satt i gang uten at hverken NATOs generalsekretær, de allierte eller NATOs øverste politiske råd var informert. NATO-ledelsen fikk ikke info, viser lekkede dokumenter. «Uheldig», innrømmer USA.

Operasjon Khanjari, som betyr «sverdslag» på afghansk, var den største militære offensiven siden slaget om Fallujah, Irak, i 2004, og den største flybårne operasjonen til US Marines siden Vietnamkrigen. Den ble starten på den blodigste måneden siden Afghanistan-krigen startet, med store tap av både sivile, opprørere og NATO-soldater.

Hemmelige amerikanske dokumenter lekket av Wikileaks avslører at NATO-operasjonen ble satt i gang uten at hverken NATOs generalsekretær, de allierte eller NATOs råd ante hva som skjedde. Stikk i strid med NATOs egne regler hadde ikke den øverste politiske ledelsen i verdens mektigste forsvarsallianse fått informasjon på forhånd.

Selv amerikanerne innrømmet at dette var «en uheldig hendelse», siden det ble vanskeligere for politikerne i NATO-landene å forsvare offentlig hva man gjorde i Afghanistan, hvis man ikke informasjon.

Men også da 4.500 ISAF-soldater fra USA, Storbritannia, Nederland, Estland, Danmark og Canada innledet Operation Achilles, som hadde som mål å renske ut Taliban-opprørere fra de nordlige delene av Helmand-provinsen sør i landet i mars 2007 og som blir ansett for å være den største multinasjonale kombinerte operasjonen lansert, kom det som en bombe ifølge Wikileaks-dokumentene. En tydelig misfornøyd daværende generalsekretær i NATO Jaap De Hoop Scheffer innrømmet at han selv ikke ante at operasjonen var i gang før mediene meldte det.

«Hverken han eller rådet hadde fått tilstrekkelig briefing», skriver USAs NATO-ambassade. Hoop Scheffer varslet at NATO-ledelsen måtte «finne den riktige balansen i kommunikasjonen mellom NATOs militære ledelse og NATOs råd.»

«Dette illustrerer noe som har vært et stort problem gjennom hele krigen i Afghanistan. NATO blir nærmest sand i maskineriet for USA. Vi har sett flere ganger at amerikanerne rykker inn og utfører angrep uten noen som helst varsling eller koordinering», sier avdelingsleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Ståle Ulriksen.

«I Norge har det vært brukt som argument at ved å delta i Afghanistan så har vi større innflytelse. Da gir det grunn til å stille kritiske spørsmål at viktige operasjonelle beslutninger blir tatt uten man politikerne, NATO-rådet og generalsekretæren det hele tatt blir informert. Paradokset er at etter at president Barack Obama tok over, så er det blitt mer amerikanske alenegang i Afghanistan», sier Kristian Berg Harpviken, direktør for Fredsforskningsinstituttet (PRIO) .

Etter begge fadesene fikk NATOs politiske ledelse en beklagelse fra NATOs sentrale militære kommando (SHAPE). Den 15. juli 2009 fikk NATO-rådet omsider en briefing om Helmand. Da hadde de allierte blitt påførte sine største tap i det som var den blodigste måneden så langt i krigen. Da admiral David Rene Moreno fra SHAPE ga det amerikanerne beskrev som en «tørr» briefing. «Opprørsaktiviteten er konstant», sa admiral Moreno. Da kokte det over.

NATO angrep, politisk ledelse visste ingenting

Operation Khanjari in Afghanistan

Operation Khanjar in Afghanistan

The Frame: Operation Khanjar – U.S. Marines in Afghanistan

U.S. Marines launch Operation Khanjar – largest military offensive since 2004 battle of Fallujah

– Dypt uanstendig krig

Storoffensiv mot Taliban

Befalets Fellesorganisasjon | NATO har startet våroffensiven

Afghanistan: Operation Achilles Heel?

Operation Achilles – Wikipedia

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: