Hviterussland bruker Wikileaks-lekkasjer mot opposisjonelle

Hviterussiske myndigheter skal ha fått ut WikiLeaks-dokumenter om landets opposisjonelle, og bruker den i kampen mot disse.

Ifølge det britiske Index on Censorship, en kampanje publiseringsorganisasjon for utrykksfrihet, som produsrer et prisvinnende kvartalsmagasin ved samme navn fra London, har president Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland varslet at regjeringen vil sette opp sin egen Wikileaks side der dokumenter med navn på opposisjonelle blir offentliggjort.

På en pressekonferanse skal president Aleksandr Lukasjenko ha sagt: ”Vi skal enkelt og greit publisere spesielle dokumenter. Vi vil se hvordan de som blir offentliggjort, supportere av opposisjonen og de som jobber skjult, på den Hviterussiske WikiLeaks side vil reagere på dette.”

Det skal være Wikileaks betrodde mann i Hviterussland og Russland som skal ha lekket de amerikanske dokumentene til hviterussiske myndigheter, og at disse er brukt til å forfølge politiske aktivister.

Index on Censorship skriver på sine nettsider at de frykter at Wiki-lekkasjene skal bli brukt til å straffe politiske fanger. Det er ventet at de amerikanske dokumentene skal inneholde informasjon om utenlandsk støtte til opposisjonsgrupper i landet.

Index on Censorship har forsøkt å kontakte WikiLeaks for å få kommentar til lekkasjene. Til svar har de fått at ”vi har ikke noe å legge til disse ryktene/hendelsene” og legger til at det er ”åpenbart ikke godkjent.”

I Hviterussland er det regnet som kriminelt å drive en uregistrert organisasjon, samtidig er det i praksis umulig for mange organisasjoner å registrere seg. Dermed er en stor del av hviterussisk organisasjonsliv, inkludert det politiske, i en juridisk gråsone.

”Alt tyder på at aktivister fra det sivile samfunn er under ekstremt press fra myndightene i Hviterussland, og denne utviklingen faller inn i et mønster av forfølgelse fra Hviterussiske myndigheters side”, sier Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

”Mange av oss har vært redde for at dette skulle skje, etter at lekkasjene fra WikiLeaks kom”, sier Engesland, som forteller at Den norske Helsingforskomité, Human Rights Watch og andre organisasjoner har fryktet en slik bruk av dokumentene.

”Det er et paradoks lekkasjene som på den ene siden gir offentligheten viktig informasjon også kan brukes til å forfølge opposisjonelle”, sier Engesland og oppfordrer mediene til å bruke kløkt i møte med denne typen informasjon.

Hviterussland bruker Wikileaks-lekkasjer mot opposisjonelle

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: