Utbrytere fjernet Wikileaks-dokumenter

https://i1.wp.com/resources3.news.com.au/images/2011/02/13/1226005/395535-inside-wikileaks-140211.jpg

Mutiny Inside Wikileaks

France24 – Daniel Domscheit-Berg, author of ‘Inside WikiLeaks’

The Whistleblower – USA

Boken Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website er nå tilgjengelig fra flere nettbutikker.

Tyske Daniel Domscheit-Berg, tidligere den nærmeste medarbeideren til Julian Assange, har nå kommet ut med boken «Inside WikiLeaks Min tid med Julian Assange i verdens farligste nettsted».

I boken hevder han at Wikileaks er en kaotisk og farlig nettside som ikke kan beskytte sine kilder godt nok. Og Julian Assange beskrives som brilliant, men samtidig stormannsgal, paranoid, maktsyk og sparsom med sannheten.

«Boken beskriver min tid i Wikileaks, og opp- og nedturene der», sa Domscheit-Berg på en pressekonferanse i forbindelse med boklanseringen i Berlin torsdag. «Det er mange positive historier i boken, men også åpen kritikk», sa han.

I boken omtales blant annet Assanges forhold til kvinner. «Julians hovedkriterium når det gjelder kvinner er enkel. Hun skal være ung. Helst under 22 år», skriver Domscheit-Berg, som hevder at Assange skal ha skrytt av hvor mange barn han har rundt om i verden. Et annet spørsmål er om han på noe sett tar hånd om disse barna, eller om de overhodet eksisterer.

I boken beskylder Domscheit-Berg også Assange for å være kattemishandler. «Julian søkte hele tiden dominans, også over katten min, Herr Schmitt», skriver Domscheit-Berg. «Helt siden Julian bodde hos meg i Wiesbaden har den slitt med psykose. Julian angrep dyret hele tiden. Han spredte ut fingrene som en gaffel og tok kvelertak på katten», skriver han i boken.

Men det kanskje viktigste punktet som har blitt nevnt i boken er at betydelige deler av datamengdene, som de siste årene har blitt lekket til WikiLeaks, ble fjernet fra WikiLeaks’ servere da han selv og flere andre sentrale medlemmer forlot organisasjonen i fjor etter kontroverser med Assange.

Domscheit-Berg, sammen med flere andre sentrale medlemmer, forlot i september i fjor organisasjonen og tok da med seg organisasjonens «submission platform», den elektroniske postkassen som mottok innkommende lekkasjer. Dette fordi det var han, i samarbeid med et annet medlem, hadde utviklet plattformen, som sikret anonymitet for bidragsyterne.

Domscheit-Berg og de andre utbryterne skal ha ment at Assange var for lite opptatt av kildebeskyttelse. Derfor skal de også ha tatt med seg store mengder følsomt materiale som var innlevert til WikiLeaks.

«Vi gir det først tilbake til Julian når han kan bevise for oss at han kan oppbevare det sikkert og omgås det med omhu og ansvarlighet», skriver Domscheit-Berg, som reiser tvil om hvorvidt WikiLeaks i dag er i stand til å sikre kilders anonymitet, i sin bok.

I en uttalelse svarer Wikileaks på kritikken med å beskylde Domscheit-Berg for sabotasje. I uttalelsen skriver nettstedet at Domscheit-Berg har ødelagt deler av nettsidens systemer og at han har stjålet viktig materiale. Wikileaks har derfor nå saksøkt den tidligere medarbeideren ifølge nettsidens nåværende talsmann, Kristinn Hrafnsson.

WikiLeaks avviser at Domscheit-Berg selv valgte å hoppe av, men sier han ble suspendert i fjor høst. Nettstedet sier videre at tyskeren spilte en begrenset rolle i WikiLeaks. «Han har på falskt vis fremhevet seg selv som programmerer, sikkerhetsekspert og talsmann», heter det i uttalelsen fra Wikileaks.

– Wikileaks-sjefen er stormannsgal

Wikileaks-lekkasjer forsvunnet

Finner ikke bevis mot Assange

Assange møtte i retten

Secret war at the heart of Wikileaks

‘Inside WikiLeaks’ Portrays Assange As ‘Emperor’

WikiLeaks Defector Slams Assange In Tell-All Book

Inside WikiLeaks’ Leak Factory

Inside WikiLeaks: Who’s Running It Now?

Inside WikiLeaks: Feeling the pressure

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: