Sakene som splitter NATO

https://i2.wp.com/www.atlantic-youth.org/what/activities/photo/NATO1.jpg

https://i1.wp.com/www.mapsofworld.com/images/maps-of-world-nato-member-countries.gif

Her er noen av sakene som NATO har kranglet bak lukkede dører de siste tre årene.

1. NATO- Russland-rådet:

Alliansen var delt i to om hva NATO skulle gjøre med det såkalte NATO-Russland-rådet. «Ethvert forsøk på å drøfte saken vil splitte NATO på midten», konstaterte USAs NATO-ambassadør Kurt Volker 13.8.2008.

2. Strid om investeringer:

Forut for NATOs forsvarsministermøte i Budapest i oktober 2008 var NATO dypt uenig om alliansens planlagte investeringsprogram.

«Dette ender i ingenting og er en resept for katastrofe», sa NATOs daværende generalsekretær Jaap De Hoop Scheffer på NATO-rådsmøtet 13.8.2008.

3. Rakettforsvar:

Foran utenriksministermøtet i NATO desember 2008 nektet Norge og Tyskland å godkjenne en formulering om at «NATO ønsket rakettforsvar velkommen.» Kompromisset ble «registrert som en relevant utvikling.» «Norge og Tyskland var spesielt vanskelige når det gjaldt språket», skrev USAs NATO-ambassadør 8.1.2008.

4. NATO og Makedonia:

Flere NATO-allierte ga uttrykk for at det var pinlig for NATO at Hellas blokkerte medlemskap for Makedonia fordi grekerne mente landet måtte skifte navn. Saken splitter fortsatt NATO, og vekker reaksjoner på Balkan. «Grekerne må ta sin del av skylden», sa USAs stats- sekretær Dan Fried i et uformelt NATO-møte 25.7.2008, og la til at makedonernes reaksjoner var «forståelige, men til lite hjelp.»

5. Kosovo:

NATO har manglet både penger og ressurser til KFOR-styrkene i Kosovo, og har vært splittet i synet på å anerkjenne Kosovo som selvstendig stat. I 2009 varslet Frankrike, Storbritannia, Polen, Spania og Italia at de ville trekke seg ut, noe som fikk USA til å se rødt: «Steng låvedøren for de NATO-allierte som prøver seg på en tidlig exit», het det i en skriftlig «haster»- ordre fra utenriksminister Hillary Clinton 19.3.2009.

6. Afghanistan-regningen:

Wikileaks-dokumentene viser at alliansen bruker svært mye tid på å krangle om manglende ressurser, og gang på gang klager NATOs militære sjefer i Afghanistan over at alliansen ikke vil betale regningen. «Altfor ofte blir de allierte enige om et oppdrag, uten å gi tilsvarende støtte, hverken finansielt eller med tropper», utbrøt en oppgitt avtroppende general Sir John Reith på NATO-rådet 18. oktober 2007.

7. Piratbekjempelse:

NATO-rådets medlemmer var uenige om hvordan alliansen skulle møte trusselen fra pirater mot skipstrafikken utenfor Somalia. Hellas nektet å godta NATOs planer på grunn av uenighet med Tyrkia om forholdet til EU. «En pinlig situasjon», sa en frustrert generalsekretær i NATO-rådet 18.5.2009.

8. Kriger om kvoter:

NATO-rådet blir ofte splittet på grunn av krangel om fordeling av «kvoter» for NATO-inspeksjonene i Russland. Norge uttrykte dyp frustrasjon over at Tyrkia nok en gang blokkerte arbeidet fordi landet mente det fikk for små kvoter. «USA vil bli ekstremt skuffet hvis alt arbeid og ressursene brukt av de allierte nå er bortkastet på grunn av Tyrkia», heter det i møte- referatet fra 12.2.2009.

9. Anti-terror-operasjon:

NATO-landene var dypt uenige om Russland fortsatt skulle være med i antiterroroperasjonen Active Endavour i Middelhavet. USA sørget for å kaste russerne ut av operasjonen, i strid med ønskene fra Tyskland og Norge. «Tyskland kom som vanlig bare med prorussiske argumenter», sa USAs NATO-ambassadør Kurt Volker 13.8.2008.

10. Omstridte marinebaser:

I januar 2009 ble det kjent at Russland planla en marinebase i utbryterrepublikken Abkhasia, som erklærte seg selvstendig etter krigen i Georgia. En rekke NATO-land krevde en kraftig reaksjon, men uenigheten var for stor. «Det er bortkastet tid å prøve å bli enige om en uttalelse», innrømmet daværende NATO-generalsekretær Jaap De Hoop Scheffer i NATO-rådet 29.1.2009.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: