Norge og NATO

https://i0.wp.com/www.norway-nato.org/FileCache/PageFiles/361373/JGS_650x300.JPG/width_650.height_300.mode_FillAreaWithCrop.pos_Default.color_White.JPG

Den økende splittelsen i NATO som Wikileaks lekkasjene omfatter kan få alvorlige følger for Norge på sikt. ”Det er et økende problem for Norge at NATO er blitt mer heterogen som følge av utvidelsene. Det gjør det vanskeligere å finne frem til konsensus og fatte beslutninger. Fra norsk side kan vi frykte at det blir mer spill, og at det blir mer krevende å finne partnere innad i NATO”, sier avdelingsleder ved NUPI, Nina Græger, som legger til: ”Det blir vanskeligere å bli hørt for et lite land som Norge.”

For Norge og Stoltenberg-regjeringen er nordområdene og Arktis gjentatte ganger fremhevet som den viktigste saken, men de 250 hemmelige møtereferatene over tre år i NATOs øverste råd viser at Norges viktigste sikkerhetspolitiske saker får svært liten oppmerksomhet. De har knapt blitt nevnt i NATOs øverste råd de siste årene.

Mens Afghanistan, det ordet som helt klart har vært dominerende når NATOs øverste ledelse diskuterer alliansen, er nevnt 2029 ganger på de hemmelige toppmøtene til NATO, har Arktis blitt nevnt 14 ganger, og nordområdene eller «Det høye nord» 7 ganger – i forbindelse med at Norges hjertesak ble omtalt kort på to av de over 200 møtene i NATO-ledelsen. Dette skulle si en del om hva som står øverst på dagsorden i verdens mektigste allianse.

NATO har siden krigen vært Norges desidert viktigste arena for sikkerhetspolitikk. De hemmelige NATO-dokumentene viser at Norge er blitt langt mindre synlig. En rekke øst-europeiske land får langt mer oppmerksomhet, og blir mye oftere hørt.

Etter Afghanistan, er det Kosovo som har vært det hyppigste nevnte temaet (854 saker) i NATO-rådet, etterfulgt av EU og Russland. Spørsmål om Tsjekkia, Georgia, Makedonia, Pakistan, Tyrkia, Frankrike, Ukraina og Spania er også mye oftere nevnt.

Mer overraskende er at det Norge – de gangene Norges NATO-ambassadør tar ordet i NATO-rådet, svært sjelden forsøker å ta opp nordområdene. De norske innspillene er stort sett knyttet til Afghanistan, Balkan og Russland, men slik er det vel når ingen andre er interessert i å ta opp de samme tingene – Håpløst.

«Det er ikke nytt at forholdet til Russland er en kime til uenighet. Mange av de nye NATO-landene har dessuten et problematisk forhold til russerne. For Norge er forholdet til Russland viktig, og norske myndigheter ønsker ikke at økt spenning mellom NATO og Russland skal farge vårt bilaterale forhold. Det er for mye som står på spill», sier Græger.

Ingen bryr seg om Norge i NATO

USA: Norge mer nervøs for Russland

– Dette er USAs uoffisielle syn på Norge

Embetsmenn advarte mot topp-politikere

– Forsøkte å presse Norge til å godta rakettskjold

– USA-press for å få Norge til å godta rakettskjold

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: