USA har spent bein på europeisk-russisk samarbeid

USA har flere ganger forsøt å spenne bein på samarbeid mellom Russland og ulike europeiske land, der i blant Italia,Tyskland og Frankrike, men også Norge.

I en fortrolig samtale lekket av Wikileaks mellom forsvarsminister Robert Gates og sin franske motpart, den franske forsvarsministeren Herve Morin, uttalte Gates at demokratiet i Russland var blitt borte og at landet ble styrt av oligarker. Uttalelsen kom i februar i år, da de to diskuterte Frankrikes salg av en ny type krigsskip til Russland.

Den krasse formuleringen kom som en del av argumentasjonen for å stanse salget av skipene i Mistral-klassen, som ble kraftig fordømt av Georgia og flere andre land, men som til slutt allikevel fant sted.

Ifølge et amerikansk notat fra 2008 skal amerikanske myndigheter for noen år siden ha bedt Norge og flere andre land om å overtale Tyskland til ikke å opprette for tette bånd til Russland. I tillegg til Norge skal amerikanerne ha forsøkt å presse Canada, Japan, Tyrkia og EU til å påvirke Tyskland.

Bakgrunnen skal ha vært frykt for at forholdet mellom Tyskland og Russland skulle bli for tett. I notatet pekes det også på at det på denne tiden var uenighet internt i den tyske regjeringen når det gjaldt forholdet til Moskva, spesielt mellom daværende utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Tysklands forbundskansler Angela Merkel om dialog med Moskva.

Ifølge lekkasjene fra Wikileaks hadde USA en “muldvarp” i den liberale regjeringspartneren FDP, og dermed på inne i den tyske regjeringen. Informanten beskrives som “ung og fremadstormende” og rapporterer direkte til ambassadør Murphy i den amerikanske ambassaden. Avsløringene av livet i tysk politikk er så detaljerte at Der Spiegel bemerker at “USA er bedre informert om hemmelighetene i tysk politikk enn de tyske politikerne selv.”

USA fryktet for noen år siden at Norge kan komme til å trekke USA inn i en uønsket konflikt med Russland. Dokumenter fra USAs ambassade i Oslo viser at USA ikke har støttet norsk Svalbard-politikk, men har tviholdt på sine egne interesser i nord. USA har heller ikke delt norsk nordområdepolitikk, men har derimot hatt forståelse for Russland som militær stormakt. Heller ikke alliansemedlemskapet i NATO ble tillagt noen vekt. Det handlet utelukkende om amerikanske interesser.

Et veiskille mellom NATO land og Russland

Wikileaks: USAs undergraving av Russland i Europa

Wikileaks: Tyskland

Wikileaks: Frankrike

USA uenige med Norge om Svalbard

Wikileaks: Russland

USA presset Norge til å akseptere rakettskjoldet

Hvordan et fiendebilde av Russland blir konstruert

Hva har Vestens demokrati å lære Russland?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: