Rettssaken mot Julian Assange

https://wikileaksno.files.wordpress.com/2011/02/julian-assange_wm.jpg?w=300

https://i1.wp.com/30.media.tumblr.com/tumblr_ld22s91e731qaw87mo1_500.jpg

Nytt rettsmøte med Julian Assange i gang

Julian Assange og hans team kjemper i Belmarsh Magistrates-retten i sørøst-London idag, mandag den 7. februar, mot at han blir utlevert til Sverige. Dommer Howard Riddle skal avgjøre om utlevering til Sverige bryter med menneskerettighetene og andre juridiske hindre. Dersom dette ikke er tilfelle, vil han bli utlevert.

Rettsaken skal være i to dager. Lekkede dokumenter fra Assanges forsvarer hevder at det er en reell sjanse for at han blir overført til USA om han blir utlevert til Sverige for avhør, og at han kan bli sendt til Guantanamo Bay – eller enda verre – risikere dødsstraff.

Flere konservative politikere i USA, med Sarah Palin i spissen, har gitt sterkt uttrykk for at Assange bør straffes, og til og med henrettes. Begrunnelsen er at han bør dømmes på lik linje med al-Qaida og Taliban-ledere.

Samtalene mellom Sverige og USA om en mulig utlevering skal allerede ha funnet sted, og ifølge anonyme kilder undersøker det amerikanske justisdepartementet mulighetene for å få Assange utlevert til landet, og få han fengslet. Først må de bare finne ut hvordan han kan straffeforfølges.

Men ifølge The Guardian forsikrer aktoratet i Sverige at dette ikke vil skje. ”Selv om Assange blir utlevert til Sverige, kan ikke svenske myndigheter gjøre som de vil med han”, sier leder av aktoratet Nils Rekke, og henviser til strenge europeiske regler.

Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige i høst. Assange ble arrestert på bakgrunn av de svenske anklagene den 7. desember. Han ble løslatt mot en større kausjon en uke senere, tross svenske protester. Han har siden sittet i «husarrest» på et slott i England, med en elektronisk sporingsenhet og daglig meldeplikt til politiet.

Usensurerte politirapporter med detaljerte beskrivelser av overgrep som Assange er mistenkt for å ha stått bakble i november fakset fra Assanges advokat i Sverige, Björn Hurtig, til en av hans advokater i Storbritannia, Jennifer Robinson.

På forsiden står det «Til hr. Julian Assange og ingen andre», men likevel ble en PDF-versjon av den 97 sider lange faksen nylig lagt ut på nettet. Dokumentene inneholder blant annet politiavhør med de to svenske kvinnene som står bak anklagene mot Assange. Den ene kvinnen hevder ifølge politidokumentene at hun våknet av at Assange gjennomførte et samleie med henne. Den andre kvinnen hevder at Assange med vilje ødela kondomet som hun hadde insistert på at han måtte bruke da de hadde samleie.

Alt tyder på at han er uskyldig og at det hele er en svertekampanje som er politisk motivert. I tillegg til overgrepsanklagene bygger amerikanske myndigheter en terror- og spionasjesak mot han. Flere privatpersoner har også saksøkt han, og ifølge Assange mottar han søksmål omtrent annenhver uke. Han har blant annet mottatt søksmål fra en rekke amerikanske privatpersoner for forræderi mot USA som har stevnet ham fra distriktsretten i Miami.

En privatperson i Florida saksøker Wikileaks og Assange for å ha skadet USAs omdømme og truet verdensfreden på en måte saksøkeren mener har skapt en psykisk belastning for ham, og dermed skadet hans helse.

Assanges advokater argumenterer for at utleveringen til Sverige ikke kan gjennomføres fordi Wikileaks-grunnleggeren ikke er siktet for overgrepene. Dommeren i rettsaken som skal foregå de neste dagene kan bruke opp til to uker på å ta en avgjørelse. Om den ikke er i Assanges favør kan han anke helt opp til britisk høyesterett. Saken vil imidlertid kun bli tatt opp dersom den har «generell offentlig interesse.» Han kan også ta saken til EU-domstolen.

Assange har en ukes frist til å anke en slik avgjørelse. Saken vil da normalt komme opp innen 40 dager i neste rettsinstans – High Court i London. Dersom Assange i noen av rettsinstansene dømmes til utlevering uten å anke, vil han bli utlevert innen ti dager.

Svensk rettsvesen forbereder seg på å ta imot australieren, som er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. «Jeg kan ikke gå inn på detaljene om hvordan vi forbereder oss, men vi gjør det», sier informasjonsdirektør Karin Rosander i svensk påtalemyndighet.

Rettssaken mot Julian Assange

– Assange kan avhøres via video

Sverige forbereder seg på Assange

– Vil ha Assange spiondømt

Assange rammet av lekkasje

Stjerneadvokat vitner for Assange

Assange saksøkes for trussel mot fred

Sverige forbereder seg på Assange

Vitne anklager antatt Assange-offer: – Hun laget hevnliste på nettet

Julian Assange – Extradition

Julian Assange case puts extradition procedures in spotlight

Julian Assange arrest: How the extradition process works

Julian Assange in court for extradition hearing

WikiLeaks Founder Back in Court to Challenge Extradition

Wikileaks’ Julian Assange ‘would be denied justice’

Assange could face espionage trial in US

US politicians demand trial on espionage charge

Assange prosecutor is ‘anti-men’

WikiLeaks founder threatens to sue ‘The Guardian’ for libel

Assange’s Full Defence Argument

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: