FN styrkene er et “uunnværlig verktøy” for USA på Haiti

https://i2.wp.com/media.portland.indymedia.org/images/2007/02/353835.jpg

https://i0.wp.com/www.corbisimages.com/images/67/46746BC0-630E-4FF0-AD88-789082460588/42-22989742.jpg

Ifølge dokumenter lekkat av Wikileaks, og publisert av den spanske avisen El País den 28. januar, planla USA allerede før jordskjelvet som traff Port-au-Prince i januar 2010 at UN Stabilization Mission in Haiti (MINUSTAH), en internasjonal styrke som på det tidspunktet var på 9.000 soldater og politi, skulle forbli på Haiti frem til 2013. FN styrken er et “uunnværlig verktøy” for USA.

Haiti: UN troops are «indispensable tool» for US policy

HaitiAnalysis.com Wikileaks Releases Third US Embassy Cable From Haiti

Wikileaks, Cablegate and Haiti – Mediahacker

Wikileaks Reveals Details of Foreign Conspiracy against Haiti

WikiLeaks’ lesson on Haiti

Wikileaks: Haiti: President Rene Preval: Top Secret 30 Nov 2010

WikiLeaks Haiti – Z Communications

Wikileaks Haiti Cables: US Embassy, Port au Prince (FULL TEXT)

Cablegate’s cables: Full-text search for “embassy-port-au-prince”

Aristide- Endelig med diplomatisk pass

Aristide- Endelig med diplomatisk pass

clinton bush obama haiti relief announcement

President Obama annonserer at han velger de tidligere presidentene George W. Bush (republikaner) & Bill Clinton (demokrat) for å lede hjelpefondene til Haiti etter katastrofen

Aristide Haiti Return- Clinton, Bush & Obama of One Mindset

Aristide still in Africa, wants to return

If Duvalier Can Return to Haiti, Why Can’t Dr. Aristide?

Aristide.Org

Haitis regjering har nå gått med på å gi diplomatisk pass til tidligere president Jean-Bertrand Aristide, noe som kan frigjøre en byrde som har forhindret Aristide fra å returnere hjem etter 7 år i tvunget eksil.

Aristide to Receive Haitian Passport, Lawyer Says – NYTimes.com

Vi krever president Aristides tilbakekomst

Sjokkterapi på haitisk vis

Et opprop om solidaritet og støtte til folket på Haiti – Disaster Capitalism Alert: Stop Them Before They Shock Again

Valget i Haiti

”Ingen vet når Haiti kan få velge sin nye president. Ikke engang den ene sikre presidentkandidaten, Lady Mirlande Manigat, vet når andre runde skal holdes”, skrev NRK i midten av januar.

Manigat og hennes parti The Assembly of Progressive National Democrats (RDNP) fikk 31.37 prosent av stemmen i første valgomgang avholdt den 28. november, og representerer et sentrum-venstre alternativ, mens regjeringspartiets (UNITY) kanidiat Jude Celstin, den korrupte president Rene Prevals utvalgte kandidat, fikk 22.48 prosent av stemmene.

RDNP beskriver seg selv som ”kapitalistisk med et mennesklig ansikt”, etter modellen til moderate sør-amerikanske venstre-orienterte partier, som f. eks partiet til nylig avgåtte President Lula da Silva i Brazil. Mirlande Mangiat uttaler at hun ønsker å gå i sømmene på en politisk elite som virker tilbøyelig for å godta korrupsjon. Hun anklager den sittende regjeringen for å ha sosial likegyldighet og uttøve en ufølsomhet ovenfor landets befolkning.

Mangiat ønsker å arbeide for å utjevne det hun kaller Haitis ”marerittaktige ulikheter”. Dette vil kanidat Mangiat gjøre gjennom å innføre universiell tilgang til utdanning. Hun vil endre Haitis grunnlov for å tillate delt statsborgerskap, dette for å få tilgang til de enorme ressursene som ligger i det store antallet mennesker som har emigrert fra Haiti og bosatt seg i andre land.

Mangiat ønsker også at Haitis regjering får større kontroll over pengene som kommer inn til landet for å bidra med hjelpe arbeidet. I dag er det en stor mengde utlandske NGO, som mottar disse pengene, og opererer utenfor kontrollen til den Haitiske stat.

Andre runde skulle egentlig ha blitt avholdt søndag den 16. januar, men siden myndighetene ikke hadde kunngjort en ny dato eller første valgomgang fra november i fjor var blitt formelt godkjent, var alt i det blå. Det er mer enn stemmeurner som teller i et land med så fundamentale urettferdigheter og uenigheter. Mye tyder på at regjeringspartiet hadde fusket i førsyte ogang, noe som var med til å skape borgerkrigslignende omstendigheter.

Den 28. januar annonserte Haitis Provisional Electoral Council (CEP) sin nye tidsplan for det forsinkede presidentvalget. Dagen for annonsering av den første rundens resultater var den 2. februar, valgkampanjen vil finne sted fra den 17. februar til den 18. mars og selve avstemningen er planlagt å bli avholdt den 20. mars, med foreløpigre resultater annonsert den 31. mars.

Haiti: is the election runoff finally set?

WikiLeaks Points to US Meddling in Haiti

Wikileaks Blows The Whistle On Preval And Haiti Elections 2010

Wikileaks Cables Show Why Washington Won’t Allow Democracy in Haiti

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: