De palestinske forhandlerne tilbyr Israel et stor Jerusalem

Ifølge hemmelige dokumenter fra fredsforhandlingene som har blitt lekket av Wikileaks via TV-stasjonen Al Jazeera går det frem at palestinske fredsforhandlere i hemmelighet skal ha tilbudt Israel store deler av Øst-Jerusalem, men at dette ikke var nok for israelerne. Selv om de palestinske politikerne angivelig har strukket seg mye lenger enn de noen gang har innrømmet offentlig, har Israel sagt nei.

På et møte i 2008 skal palestinerne ha vært villige til å godta at Israel fikk beholde alle sine bosetninger i det okkuperte Øst-Jerusalem med unntak av én. Ved siden av bosetningene i det okkuperte Øst-Jerusalem skal palestinerne ha godtatt at deler av gamlebyen overlates til Israel. Videre skal Erekat ha foreslått å opprette en felles komité med ansvar for helligdommene i området Haram al-Sharif, blant jødene kjent som Tempelhøyden.

Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat brukte angivelig det hebraiske navnet på byen da han beskrev omfanget av forslaget for Israels daværende utenriksminister Tzipi Livni. ”Vi tilbyr dere det største Yerushalayim i historien”, sa Erekat ifølge et hemmelig møtereferat. Selv avviser Erekat nå at han har uttrykt seg slik, og han beskriver mesteparten av de lekkede møtereferatene som en haug med løgner.

Grunnen til at israelerne avviste tilbudet om bosetningene i Jerusalem, var angivelig at de krevde å få beholde enda flere bosetninger, blant annet Ariel som ligger langt inne på selve Vestbredden.

Hamas, som har makten på Gazastripen, har større tiltro til innholdet i dokumentene. De viser hvordan den palestinske selvstyremyndigheten motarbeider sin egen befolkning, hevder gruppen.

Også den britiske avisen The Guardian, som hevder avsløringene viser hvordan fredsprosessen i Midtøsten gradvis har kollapset, har fått tilgang til de 1.600 dokumentene gjennom et samarbeid med Al Jazeera. Avisen, som spår at lekkasjene vil sende sjokkbølger gjennom hele den arabiske verden, skriver at innholdet i mange av dem er blitt bekreftet av etterretningskilder og folk som selv har deltatt i fredsforhandlingene.

Øst-Jerusalem – Wikipedia

– Ville gi mye av Øst-Jerusalem til Israel

– Israel ble tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem

– Israel vil gi fra seg 90 prosent av Vestbredden

– Dokumenter avdekker Israels steilhet

– Nytt bosetningsprosjekt underveis i Øst-Jerusalem

«The biggest Yerushalayim»

Israel spurned offer of ‘biggest Jerusalem in history’

Palestinian leaders weak – and increasingly desperate

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: