Israel og de palestinske forhandlerne svikter sine befolkninger

Ifølge hemmelige dokumenter fra fredsforhandlingene som har blitt lekket av Wikileaks via TV-stasjonen Al Jazeera går det fram at israelske forhandlere i hemmelighet skal ha foreslått at områder hvor det bor mange arabiske israelere skal kunne innlemmes i en framtidig palestinsk stat.

I første rekke er det Israels kontroversielle utenriksminister Avigdor Lieberman som offentlig har tatt til orde for at Israel bør gi fra seg områder hvor det bor mange arabere, noe som i praksis betyr at en del av innbyggerne her vil bli fratatt sitt israelske statsborgerskap.

Men hemmelige møtereferater fra 2008 tyder på at også den daværende utenriksministeren Tzipi Livni støtter en slik løsning. Hun skal ha foreslått at flere arabiske landsbyer i Israel kunne gis til palestinerne i bytte mot andre landområder.

Dersom et slikt bytte hadde funnet sted i dag, så ville det skjedd i strid med ønskene til menneskene som blir berørt. Livnis utspill skal derfor ha blitt avvist av de palestinske forhandlerne.

I motsetning til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen er de israelske araberne borgere av Israel. Og selv om mange av dem føler seg diskriminert og fremmedgjort i samfunnet de lever i, har en rekke meningsmålinger vist at et solid flertall ønsker å beholde statsborgerskapet sitt.

Liberale israelske kommentatorer har beskyldt utenriksminister Lieberman for rasisme når han har luftet muligheten for å bli kvitt områder med mange arabiske israelere. Når han likevel har gjort seg til talsmann for det kontroversielle forslaget, er det delvis for å sikre et stort jødiske flertall i den israelske befolkningen også i framtida. Muligheten for at jødene havner i mindretall er et skrekkscenario for de fleste israelske politikere.

Frykten for store endringer i befolkningssammensetningen er hovedårsaken til at de palestinske flyktningene lenge har vært et vanskelig tema i fredsforhandlingene i Midtøsten. Mange palestinere ble drevet på flukt da Israel ble opprettet i 1948, og i dag anslås det at flyktningene og etterkommerne deres utgjør 6 millioner mennesker. Et stor andel av disse bor i land som Libanon, Syria og Jordan.

Lekkede dokumenter fra PLOs forhandlingssekretariat viser at de palestinske forhandlerne i all hemmelighet gikk med på at de palestinske myndighetene i 2009 i praksis har godtatt at bare en brøkdel av flyktningene vil få vende tilbake. Palestinernes president Mahmoud Abbas knuser med dette drømmen til millioner av palestinske flyktninger om en dag å kunne vende hjem.

Ifølge dokumenter Al Jazeera og The Guardian har fått tilgang til, og som de hevder å ha fastslått ektheten til, innebar enigheten at bare 1.000 flyktninger ville få returnere årlig over en tiårsperiode. Rundt 5 millioner palestinske flyktninger og etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet og i krigene som fulgte, ville dermed ha fått drømmen om en dag å kunne vende hjem knust.

Det store flertallet av palestinske flyktninger, som fortsatt lever i leirer i naboland som Jordan, Syria og Libanon, vet at landsbyene de engang måtte flykte fra, ble jevnet med jorda etter den israelske statsdannelsen i 1948. Retten til retur har likevel vært et sentralt krav i alle forhandlinger med Israel opp gjennom årene. Israelske ledere utelukker en slik masseretur av frykt for at landets jødiske befolkning skal bli tallmessig underlegne, men har i forhandlinger antydet vilje til å inngå avtaler om økonomisk kompensasjon.

”Israel vil anerkjenne lidelsene til, men ikke ansvaret for, de palestinske flyktningene”, heter det i et forslag fra daværende statsminister Ehud Olmert i 2008. ”Israel vil bidra til å kompensere flyktningene gjennom en mekanisme, basert på lidelsene”, heter det videre. I det samme forslaget tilbød Olmert å ta imot 5.000 palestinske flyktninger, noe som straks ble avvist fra palestinsk side.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat opplyste senere at det var oppnådd enighet om 10.000 flyktninger over ti år, noe også USAs spesialutsending George Mitchell ble fortalt i februar 2009. Da Erekat orienterte europeiske diplomater i 2010, opplyste han at palestinerne var villige til å inngå en avtale som sikret 15.000 flyktninger retten til å vende hjem. PLOs absolutte minstekrav hadde inntil da vært at minimum 100.000 flyktninger skulle få vende hjem.

Saeb Erekat, som fra før er i hardt vær etter avsløringer om at palestinerne under forhandlingsmøter tilbød Israel å beholde store deler av det okkuperte Øst-Jerusalem, forsøker nok en gang å avdramatisere innrømmelsene.

”Forslag til avtaler må selvsagt godkjennes i en folkeavstemning. Ingen avtaler vil bli undertegnet uten tilslutning fra det palestinske folk”, sier han. Den samme Erekat utelukket i mars 2007, under et møte med Belgias daværende utenriksminister Karel De Gucht, at de palestinske flyktningene i eksil ville få delta i en slik folkeavstemning. ”Jeg sa aldri at diasporaen skulle avgi stemme. Det kommer ikke til å skje. Folkeavstemningen blir for palestinere i Gaza, på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Vi kan ikke gjøre det i Libanon, vi kan ikke gjøre det i Jordan, sa Erekat.

”Når det gjelder flyktninger, så er det ulogisk å be Israel om å ta imot 5 millioner eller 1 million. Det ville bety slutten på Israel, skal president Mahmoud Abbas ha sagt i 2009. Israelske myndigheter har angivelig gått med på å ta imot opptil 25.000 flyktninger, og de palestinske forhandlerne skal ha gitt uttrykk for at partene var nær enighet på dette området.

– Ville gi mye av Øst-Jerusalem til Israel

Knuser drømmen til de palestinske flyktningene

Jesu dåpssted minelagt

– Israel ville bytte bort egne borgere

Drøftet Midtøsten med Jordan

PA selling short the refugees

Expelling Israel’s Arab population?

The Palestine papers: Olmert’s offer to the Palestinians

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: