Advarer Palin og republikanere i USA

Julian Assanges advokat mener flere republikaneres retorikk er så krass at de vil kunne bli straffeforfulgt for trusler under australsk lov.

«Slutt å jakte på sønnen min», ba moren til Julian Assange, som nå er etterlyst gjennom Interpol. «Han er sønnen min og selvsagt elsker jeg ham, og jeg vil ikke se at han skal jages og fengsles», sier Christine Assange, som driver et dukketeater i Queensland i Australia. Hun frykter politisk innblanding i sønnens «overgrepssak».

«Det er ikke noe «fair play» i saken hans. Sønnen min har frivillig stilt opp for å møte anklagene mot ham, og de har kastet ham inn i bokseringen med hendene bundet bak på ryggen», sa hun til lokalavisa.

Mens Assange får støtte blant journalister og ytringsfrihetsaktivister verden over, har kritikken mot ham vært særlig krass blant konservative republikanere i USA, hvor det amerikanske justisdepartementet bygger en terror- og spionasjetiltale mot Assange, og ønsker å få ham utlevert fra Storbritannia.

”Julian Assange bør bli forfulgt med det samme alvor som al-Qaida og Taliban-ledere” skrev den republikanske lederen og Tea Party-aktivisten Sarah Palin på sin Facebook-side, noe som ikke falt i god jord hos Assanges advokat i Australia, Robert Stary.

”Det vi er mest redd for, er muligheten for at han skal bli utlevert til USA. Vi er bekymret for den retorikken som har kommet fra forskjellige kommentatorer, og særlig fra republikanske politikere. Sarah Palin og hennes meningsfeller har uttalt at Assange burde bli henrettet”, uttaler Stary, som mener disse uttalelsene utgjør ”oppfordringer om vold” mot hans klient, noe som ifølge advokaten er et brudd på australske lover, selv om det skjer utenfor Australia.

Ifølge Stary, som nå advarer flere republikanere i USA mot å komme med det han mener er truende uttalelser, er flere republikaneres retorikk er så krass at de vil kunne bli straffeforfulgt for trusler under australsk lov. ”Dersom Palin eller noen andre av disse politikerne noen gang kommer til Australia, vil vi anmelde dem”, sier han.

Også her i Norge har vi en sak hvor en person, Mulla Krekar, kan bli dømt for å komme med trusler. Høyesterett har i en dom slått fast at Krekar skal ut, men han kan nå få 15 år i et norsk fengsel for trusler og terroroppfordringer.

Siden september i fjor har Krekar vært siktet for oppfordring til terror og trusler mot myndighetspersoner, deriblant mot Høyres leder og tidligere kommunalminister, Erna Solberg, som nå mener han må bli i Norge til en eventuell straffesak er behandlet.

Truslene han er siktet for, skal Krekar ha framsatt under en pressekonferanse i Oslo 10. juni i 2010. Der skal han ha sagt at dersom han blir drept etter å ha blitt tvangssendt fra Norge, så vil personen som står ansvarlig for utsendelsen også dø.

«Etter Krekars oppfatning var uttalelsen aldri ment som en trussel. Min vurdering har vært at det er forsvarlig å be ham om å ikke erkjenne straffskyld. Om det var en klok, eller fornuftig uttalelse, er en annen vurdering”, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

Og om man tror at en trussel fra Mulla Krekar er værre enn en fra Palin, så skal man nok tenke seg om en gang til. Den amerikanske politikeren som ble skutt i hodet under et politisk møte i delstaten Arizona, kongressmedlemmet Gabrielle Giffords, var av Palin «siktet inn» inn som mål under forrige valgkamp.

Men Assanges advokater er ikke de eneste Sarah Palin har problemer med. I den siste tiden har hun kommet i hardt vær etter å ha brukt en kontroversiell retorikk i sitt motsvar til amerikanske mediers kritikk av henne.

I sin første tale siden attentatet forsøkte Palin å forsvare seg mot anklager om at hennes ofte ildfulle retorikk knytter henne til den brutale skyteepisoden i Tucson. Hun beskyldte sine kritikere for å være uansvarlige og forhastede når de legger skylden for skytingen på giftig politisk retorikk.

Men påstanden om at mediene og hennes motstandere kjører fram ”blodanklager” mot henne fyrte bare enda mer opp om debatten. Ikke minst for jøder er bruken av begrepet ”blodanklager” sensitivt og smertefullt og det oppfattes som sterkt antisemittisk. ”Blodanklager” er falske anklager om at jøder dreper kristne barn for å bruke blodet i religiøse ritualer. Særlig i Europa er slike anklager gjennom hundrevis av år blitt rettet mot jøder og brukt som påskudd til drap og fortvilelse av jødene.

”Vi skulle ønske Palin hadde brukt et annet uttrykk i stedet for et som er så smertefullt i jødisk historie”, sier Abraham Foxman, leder i den amerikanske jødiske organisasjonen Anti-Defamation League. ”Kanskje Palin ikke vet hva blodanklager er, eller ikke kjenner til begrepets grusomme historie. Det er kanskje den mest barmhjertige forklaringen”, sier David Harris, som er leder av USAs nasjonale demokratiske jødiske råd.

Men det er ikke kun Palin som i den siste tiden har brukt begrepet. I etterkant av skytingen av kongressrepresentanten Gabrielle Giffords, som selv er jødisk, har begrepet blitt brukt av flere andre konservative republikanere. Skyteepisoden har utløst en stadig hissigere debatt om den giftige politiske retorikken i USA og om den kan føre til vold.

Politikere i begge partier har i dagene som er gått, bedt om at den politiske retorikken tones ned. ”At Palin beskylder sine motstandere for å bruke blodanklager mot henne, er iallfall ikke et skritt i riktig retning”, sier Harris.

Siden skytingen har demokrater og liberalere kritisert Palin for å ha oppildnet sine tilhengere til å lade om og ikke trekke seg tilbake etter debatten om helsereformen. I sin TV-sendte forsvarstale sier Palin at det er lastverdig å si at den politiske retorikken var ansvarlig for skyteepisoden.

Vil anmelde Sarah Palin hvis hun drar til Australia

Erna vil la Krekar bli til saken er avgjort

Giffords sto på Palins «angrepsplakat»

Giffords sto på Palins «mål-liste»

Tea Party: Ikke skyld på oss

Palin utløser ny debatt med sin retorikk

Spionlov fra 1917 kan føre Assange til USA

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: