Den første som blir sparket pga Wikileaks lekkasjene: Berry Smutny

https://i2.wp.com/farm6.static.flickr.com/5249/5260614798_6b1a77d804.jpg

EU vil realisere sentrale deler av sine ambisjoner i verdensrommet gjennom det globale, satellittbaserte navigasjonssystemet Galileo, som er EUs alternativ til USAs GPS (Global Positioning System), og som vil settes delvis i drift fra 2014/2015.

Men alle er ikke like optimistiske. En av dem er den administrative direktøren i det tyske selskapet OHB-System, Berry Smutny, som har fått en milliardkontrakt for levering av satellitter til Galileo og som er en av EUs viktigste industrielle Galileo-partnere, skal vi tro på et et konfidensielt møtereferat fra USAs ambassade i Berlin lekket via Wikileaks.

Ifølge referatet sa Smutny, som ikke et øyeblikk tror på at det er mulig å holde budsjettet, at industrieksperter nå regner med en prislapp på rundt 6,5 milliarder euro (53 milliarder kroner), forutsatt det opprinnelige antall av 32 satellitter. Smutnys egen oppfatning var at heller ikke dette ville holde, og at regningen snarere vil ende på rundt 10 milliarder euro (80 milliarder kroner).

Etter at Aftenposten hadde skrevet om saken sendte OHB-System den 12. januar 2011 en skriftlig redegjørelse om saken hvor det blant annet fremgikk Smutny hadde forklart seg om sin ”ambassadelunsj” til administrerende direktør Marco Fuchs i OHB-Systems morselskap – OHB Technology.

Smutny forklarte her at enkelte industriaktører mot slutten av 2009 hadde forsøkt å øve innflytelse på EU og enkelte medlemsstater ved å hevde at Galileo ville bli mye dyrere enn ventet, og at det var her beløpene på 6,5 og 10 milliarder euro kom fra.

Kostnadseksplosjon truer med andre ord EUs svar på amerikanernes satellittsystem GPS. Milliardkostnader venter Norge, som så langt har tatt en regning på 727 millioner kroner.

Ifølge et møtereferat fra ambassaden i Berlin lekket via Wikileaks, var det ikke akkurat fremsnakking av dette megaprosjektet, som han skal ha kalt pengesløsing og en ”dum idé”, en av Europas mest sentrale industriledere innen romfart bedrev da han møtte tjenestemenn ved USAs ambassade i Berlin til en uformell lunsj i oktober 2009.

Smutny skal ha gått direkte fra et møte med representanter for den tyske regjeringen og det tyske transportdepartementet, hvor han hadde diskutert selskapets anbud på å bygge Galileo-satellittene, til USAs ambassade i Berlin hvor han skal ha kommet med sterkt nedsettende karakteristikker om prosjektet.

Smutny var i godt humør. Møtet hadde gått ”veldig bra”, og han regnet med at selskapet ville få mellom 40-60 prosent av kontrakten. Den administrative direktøren av EUs foretrukne leverandør av Galileo-satellittene, Smutny, skal med andre ord rett etter å ha forhandlet om en mulig milliardkontrakt for Galileo angivelig ha tegnet et sjokkerende bilde av hele prosjektet og kalt Galileo sløsing med skattebetalernes penger.

Smutny skal ifølge møtereferatet ha sagt at ”Galileo-programmet, slik det ser ut nå, enten er dømt til å mislykkes eller er nødt til å gjennomgå drastiske reduksjoner for å overleve.” Han skal likevel ha understrekt at selskapet kom til å levere sine varer både på tid, budsjett og tekniske krav.

Både utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet i Washington fikk referatet oversendt, tillike med USAs Strategiske kommando (US Stratcom) og flere ambassader.

”Jeg synes Galileo er en dum idé som i hovedsak tjener franske interesser, gitt at GPS allerede gir hele Europa posisjon, navigasjon og timing som er nødvendig”, sa Smutny ifølge referatet. Han henviste angivelig til franske ambisjoner om å utnytte Galileo militært, for å oppnå uavhengighet av USAs GPS.

Norge har vært med på Galileo-prosjektet fra begynnelsen av. Også en stor del av det norske, økonomiske bidraget, havner i det tyske selskapet OHB-System.

En måned etter det oppsiktsvekkende møtet i den amerikanske ambassaden i Berlin, kunne Smutny ta imot en gigantisk kontrakt på bygging av Galileo. Kontrakten er verdt 566 millioner euro (4,5 milliarder kroner) for OHB-System, og var en formidabel seier for selskapet, som med dette en del av konsortiet som skal bygge de første 14 satelittene i det globale, satellittbaserte navigasjonssystemet Galileo.

Med i anbudsrunden var også Europas to største satellittprodusenter, EADS Astrium og Thales Alenia Space (TAS). OHB ble senere tildelt en annen megakontrakt, der selskapet skal samarbeide med TAS om å produsere neste generasjon europeiske værsatellitter.

I et intervju med lokalpressen skal Smutny ha beskrevet det hele som et uttrykk for at tysk teknologi var internasjonalt konkurransedyktig, og at dette var en ”stor suksess for Bremen og den tyske middelklassen.”

Noen måneder senere skal Smutny på nytt møtt USAs ambassadefolk, men da for i hovedsak å diskutere det topphemmelige spionsatellittprogrammet Hiros-prosjektet, en ny generasjon spionsatellitter som tysk etterretningstjeneste ønsker å utvikle i samarbeid med USA. Da gjorde Smutny det klart at OHB-System fremfor alt ønsket seg tilgang til det amerikanske satellittmarkedet, ifølge møtereferatet.

Hiros-prosjektet

Ifølge rapporter fra den amerikanske ambassaden i Berlin har blitt lekket til Wikileaks er Hiros-prosjektet så omstridt at de nye spionsatellittene blir fremstilt som et fredelig og delvis privat tysk-amerikansk kommersielt prosjekt. I virkeligheten er det under full kontroll av den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) og det tyske romfartsbyrået Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR).

”For å minimere mulige politiske tilbakeslag ved å utvikle HiROS som en etterretningssatellitt, skal programmet styres av et sivilt organ, muligens Departementet for økonomi og teknologi (BMWi)”, heter det i notatene som Wikileaks har lekket.

Utad blir med andre ord det omstridte og hemmelige prosjektet skjult som et kommersielt miljøtiltak. De nye spionsatellittene blir fremstilt som et redskap for å bedre miljøet og bekjempelse av klimaendringer. Samtidig har Merkel vedtatt å øke det tyske romfartsbudsjettet til 9,6 milliarder kroner, og varslet et tettere «sivilt» samarbeid mellom Tyskland og USA.

Saken mot Smutny

Da Aftenposten trykket Wikileaks lekkasjenene om saken sa Smutny: ”Jeg har ikke sagt noe av det jeg er sitert på. Men det er riktig at jeg hadde en uformell lunsj med dem.” Han sier han er rystet over innholdet i det amerikanske møtereferatet.

Aftenposten her bedt Smutny svare på seks spørsmål basert på hva de amerikanske tjenestemennene rapporterte hjem. Smutny avviser kategorisk at sitatene i møtereferatene er riktige og sier de ikke reflekterer diskusjonen på møtet.

”Jeg har ikke sagt at Galileo er en dum idé, og det gir jo heller ikke mening. Realiteten er at jeg har vært en forkjemper for Galileo”, sier Smutny, som også avviser at prosjektet er drevet frem av Frankrike og sier at både han personlig, selskapet OHB-System og Tyskland samarbeider godt med Frankrike.

Smutny opplyser at han ikke har ytret seg om de samlede kostnadsoverskridelsene for Galileo i sitt møte med amerikanske tjenestemenn, og opplyser at tjenestemennene må ha blandet tall som har versert i det offentlige rom inn i referatet fra samtalene.

”Overskridelsene til Galileo diskuteres offentlig, men den diskusjonen er hverken jeg eller OHB en del av”, sier Smutny, som fremholder at han ikke er kjent med detaljene i de mulige overskridelsene. Han henviser også til at OHB leverer 14 satellitter, og at den delen av prosjektet vil holde budsjettet. ”Jeg vet ikke hvor de har tallene fra, og jeg har ikke snakket om de totale kostnadene”, sier han.

Men på tross for at har benektet innholdet i de amerikanske dokumentene har OHBs styre nå bestemt seg for å sparke Smutny på grunn av hans kritiske kommentarer til Euro-GPS.

”Dette er en reaksjon på det faktum at den norske avisen Aftenposten de siste ukene gjentatte ganger har publisert og kommentert dokumenter som gjengir samtaler mellom Smutny og diplomater ved den amerikanske ambassaden i Berlin”, skriver selskapet i en pressemelding.

”Vi vil unngå at han skader vårt omdømme overfor kundene, politikere og offentligheten ytterligere”. sier styret, som også legger til at de tar avstand fra samtaler og sitater som er tillagt Smutny, men takker ham likevel for de 18 månedene han har styrt selskapet. En periode som har vært den mest fremgangsrike i selskapets historie.

Galileo-topp må gå etter Aftenposten-avsløring

Hevder toppsjef rakket ned på eget satellittprosjekt

Benekter alt

De skjuler spionsatellitter som miljøtiltak

Omstridt og hemmelig militærprosjekt blir utad presentert som et kommersielt foretak

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: