Wikileaks: Storbritannia ga amnesti til USA i fohold til Chilcot-kommisjonen

Britiske aviser forteller sitt om presset statsminister Tony Blair utsettes for.(Foto:AP/Scanpix)

Britiske aviser forteller sitt om presset statsminister Tony Blair utsettes for

Regjeringens fremste juridiske rådgiver, Lord Peter Goldsmith skal ha sagt at invasjonen kunne stride mot folkeretten på flere punkter, og advarselen ble gitt 7. mars 2003, kort tid før invasjonen.

Dette går fram av et hemmelig notat som den britiske avisen Mail on Sunday har offentliggjort. Bare 10 dager etter hadde Goldsmith skiftet mening, og erklærte at krigen ikke var i strid med folkeretten.

Både opposisjonen og krigsmotstanderne er opptatt av hva som kan ha fått Goldsmith til å skifte mening om Irak-krigen i løpet av ti dager.

Tony Blair nekter å kommentere det sju sider lange hemmelige notatet. Opposisjonen anklager ham for tillitsbrudd og hemmelighold.

Man har flere ganger forsøkt å undersøke grunnlaget for Storbritannias deltagelse i Irak-krigen. Nå, via Wikileaks lekkasjer, viser det seg at Storbritannia i forkant av høringene har gitt garantier til amerikanske diplomater om at Chilcot komisjonen, som har fått i oppdrag å evaluere Irak krigen, ikke ville komme til konklusjoner som kunne være pinlige for dem.

Komisjonen ble satt opp av den tidligere statsminister Gordon Brown, men et memo publisert av WikiLeaks viser at en ledende britisk forsvarsoffiser lovet USA at man skulle ta hensyn til dets interesser.

Ved et møte med den amerikanske undersekretær Erin Tauscher og den daværende britiske utenrikssekretær David Miliband, sa Jon Day, forsvarsministeriets direktør-general for sikkerhet, at «Storbritannia hadde satt i gang tiltak for å forsvare deres (USAs) interesser.»

Ifølge en ledende kilde gjaldt beskyttelsen for amerikanske etterretningsdokumenter levert før krigen. «Disse kunne ikke bli brakt til offentlighetens lys på grunn av ødeleggelsen som dette ville påføre det spesielle forholdets kronejuveler – etterretningsutvekslingen med USA», la kilden til.

De lekkede dokumentene ble sendt fra den amerikanske ambassaden i London i september sist år, 3 måneder før Chilcot komisjonen startet. Da komisjonen begynte fortalte Chilcot om sin «frustrasjon» vedrørende mangelen på tilgang til nøkkeldokumenter da han intervjuet den tidligere riksadvokaten Peter Goldsmith.

Avtalen mellom den uavhengige komisjonen og den britiske regjeringen tillater materialer å bli holdt tilbake fra offentligheten hvis dette ødelegge internasjonale forhold eller bryte med tredje partis lover vedrørende offentliggjøring av etterretningsmateriale.

WikiLeaks cable reveals secret pledge to protect US at Iraq inquiry

UK made US pledge to limit Iraq inquiry, WikiLeaks reveal

WikiLeaks: US Protection from Iraq Inquiry granted by UK

Irak krigen var og er illegal

Rettssak mot Vestens krigsherrer

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: