Bråk rundt Galileo prosjektet

EU realiserer sentrale deler av sine ambisjoner i verdensrommet gjennom det globale, satellittbaserte navigasjonssystemet Galileo, som er EUs alternativ til USAs GPS (Global Positioning System), og som vil settes delvis i drift fra 2014/2015.

Ferdig utbygd skal Galileo bestå av 27 til enhver tid aktive satellitter, som vil gi historiens mest nøyaktige posisjonsangivelser for brukerne, også fordi Galileo og USAs GPS vil bruke samme frekvenser og virke sammen. Brukerne vil bli krysspeilet fra minst fire satellitter, og en mottagers posisjon vil bli registrert med en nøyaktighet på 1 meter.

Antall satellitter vil også fjerne problemet med satellittskygge. Brukerne vil med andre ord ikke miste signalene, selv om man er omgitt av de planlagte høyhusene i Bjørvika, skyskrapere på Manhattan eller befinner seg i Alpene.

Nøyaktigheten gjør at EU ser for seg en svært omfattende bruk av Galileo. Sporing av alt fra stjålne biler til kontroll av kriminelle med husarrest og demente pasienter, veiprising, fartskontroller, rednings- og leteaksjoner til sjøs og på land, og overvåking av alt fra militære styrker til tenåringer på byen er noen av mulighetene som utredes av myndigheter og kommersielle aktører.

Også forsikringsselskaper kan gjøre seg god nytte av systemet gjennom svarte bokser som blir stadig vanligere i biler. Etter en bilulykke kan man hente ut nøyaktig informasjon om farten på ulykkestidspunktet og akkurat når sjåføren tråkket på bremsen.

Visepresident Antonio Tajani i EU-kommisjonen, med ansvar for industri og entreprenørskap, orienterte Europaparlamentet så sent som i desember om at Galileo-systemet vil generere inntekter på 90 milliarder euro for EU-landene de neste 20 årene.

Mens EU holder fast på at Galileo vil koste 3,4 milliarder euro, har USAs ambassade i Berlin ifølge Wikileaks dokumenter rapport hjem at prisen kan ende på 10 milliarder euro. Stemmer disse påstandene, ligger det an til en kostnadseksplosjon som vil gi gjenlyd i verdensrommet. Offisielt hevder EU at det vedtatte utgiftsbudsjettet fra 2007 på 3,4 milliarder euro står fast. Dette på tross for at lekkede budsjettopplysninger i Tyskland og Storbritannia viser at dette ikke holder. Andre anslag varierer fra 5 til 10 milliarder euro.

Stortinget har sagt ja til å bevilge 68,9 millioner euro (551 millioner kroner) i årene 2008–2013. I tillegg har Norge betalt 22,07 millioner euro (176,6 millioner kroner) for utviklingen i en tidlig fase av prosjektet. Det betyr at Norges andel så langt er på litt over 727 millioner kroner. Hvis totalregningen imidlertid skulle bli på 10 milliarder euro, vil den norske andelen raskt nærme seg 2 milliarder kroner. I tillegg kommer utgiftene for utskyting av de siste satellittene og driftskostnadene.

Statssekretær Pål Julius Skogholt i Nærings- og handelsdepartementet sier at ”videre utbygging av Galileo til det opprinnelig planlagte systemet, bestående av 27 operative satellitter, vil være gjenstand for nye selvstendige beslutninger i EU og i Norge.”

Der Spiegel, den tyske utgaven av Financial Times og den britiske tenketanken Openeurope har alle publisert oppdaterte anslag som viser at utgiftene frem til ferdigstillelse øker fra 1,5–1,7 milliarder euro til mellom 4,9 og 5,1 milliarder euro (39,2–40,8 milliarder kroner). Legger vi dette til grunn, vil den norske andelen av de totale kostnadene ligge på vel 1,1 milliarder kroner.

Ifølge direktør Mats Persson i Openeurope er Galileo et prosjekt som er dårlig styrt og håndtert. ”Vårt anliggende er å stille spørsmål ved hvordan skattebetalernes penger blir brukt, og om de optimistiske anslagene for markedsandeler er realistiske i konkurranse med USAs GPS-System”, sier Persson, som synes det er vanskelig å si hvordan det går med prosjektet, men at det, sett i lys av hvor hardt finanskrisen har rammet EUs medlemsland, ikke ser lyst ut.

”Det vil være et fryktelig forlis om man beslutter seg for ikke å fullføre Galileo, samtidig tror jeg man fortsetter en stund til. Det kan gå begge veier”, sier Persson.

Gigantsprekk for europeisk satellittsatsing

Satellittkostnader til himmels

EU-GPS kan bli dyr for Norge

Galileo (satellite navigation)

Norge inn i EUs Galileo-prosjekt med 550 millioner

Norge med to stasjoner for EUs nye satellittsystem

Norge med på utbygging av EUs satellittnavigasjon

Norge deltar i utbyggingen av satellittnavigasjonssystemet Galileo

Klarsignal for Galileo – Norsk Romsenter

Fakta-ark: Norge og Galileo

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: