WikiLeaks kan slippe sveitsisk bank-bombe

https://i1.wp.com/multimedia.dn.no/archive/00205/LB_Rudolf_Elmer_205361c.jpg

Rudolf Elmer

Rudolf Elmer, som ledet den sveitsiske banken Julius Bärs kontor i skatteparadiset Caymanøyene i 8 år, ble sparket i 2002 og stilles for retten i Sveits onsdag for å ha brutt den strenge taushetsplikten knyttet til bankvesenet.

Mandag ga Elmer informasjon om rundt 2.000 bankkunder, som har plassert penger i utenlandske kontoer, til Julian Assange. Den tidligere banktoppen sier han ønsker å la verden vite sannheten om penger som blir skjult på utenlandske kontoer, og hvordan banksystemet klarer å holde informasjonen hemmelig.

«Jeg vet hvordan systemet virker. Det er skadelig. Jeg ønsker å opplyse samfunnet», sa Elmer, som av Assange blir kalt en ekte varsler.

Informasjonen inkluderer flere hundre kunder som har penger i skatteparadis. Dokumentene skal blant annet inneholde informasjon om rundt 40 politikere, flernasjonale selskaper og finansinstitusjoner i USA, Europa og Asia som angivelig har unngått å betale skatt.

WikiLeaks skal sjekke informasjonen før den legges ut. En slik prosess kommer til å ta minst to uker, sa Assange mandag.

WikiLeaks har offentliggjort tusenvis av dokumenter fra både det amerikanske forsvaret og utenrikstjenesten, lekkasjer som har skapt raseri og stor frustrasjon i Washington.

Ifølge Elmer har han blitt tilbudt penger for å tie. Han skal også ha tilbudt å gi informasjonen gratis til Tysklands tidligere finansminister Peer Steinbrück, men ikke fått svar.

Julius Bär på sin side sier Elmer har vikarierende motiver knyttet til oppsigelsen hans. «Etter at kravene hans i forbindelse med oppsigelsen ikke ble oppfylt, innledet Elmer i 2004 en kampanje med skremsler og vendetta mot Julius Bär», heter det i en uttalelse.

WikiLeaks kan slippe sveitsisk bank-bombe

Bank Julius Baer vs. Wikileaks lawsuit – Wikipedia

Julius Baer Drops Case Against Wikileaks after EFF, ACLU Help Restore Wikileaks.org Domain Name

WikiLeaks to target wealthy individuals

BBC News – Wikileaks given data on Swiss bank accounts

Rudolf Elmer

Første Wikileaks-dom på vei

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: