Rettssaken til Julian Assange

Journalistklubben Frontline i London

Julian Assange, som risikerer å bli utlevert til Sverige, møtte i forrige uke i retten der den svenske begjæringen om utlevering skulle bli behandlet. Det var prosedyrespørsmål, der i blant den svenske begjæringen om utlevering, samt  dato for rettsmøtet der selve utleveringskravet blir behandlet, trolig i begynnelsen av februar, som skal behandles.

Han ble arrestert av britisk politi i november, men løslatt mot kausjon etter 9 dager i fengsel. Som betingelse for løslatelsen må han bo på herregården til en venn i Suffolkgodset i Sør-England og melde seg for politiet hver dag.

Svensk politi har etterlyst Assange, mistenkt for voldekt, men Assange, som har fått USA på nakken for lekkasjer av amerikanske hemmelige dokumenter, insisterer på at han er uskyldig i voldtektsanklagene i Sverige, og sier han og forsvarerteamet hans vil publisere beviser som slår tilbake påstandene fra svenske påtalemyndigheter.

”Alle våre beviser som kan legges ut, vil bli lagt ut i løpet av dagen. Det er snakk om et ”skjelett” av bevisene”, sa Assange. Det ble altså ingen full publisering av bevisene, men kun udetaljerte beviser.

Tidspunkt for neste rettsmøte og hvordan Assanges løslatelse skal håndteres videre ble fastsatt under rettsbehandlingen. Kun 10 minutter trengte retten på å behandle prosedyrene rundt neste rettsmøte for Assange. Dommeren ga Assange forlenget løslatelse mot kausjon, noe som assange ”er godt fornøyd med”. ”Vårt arbeid fortsetter”, sa Assange til pressekorpset etter rettsmøtet.

Han lovet samtidig nye lekkasjer av amerikanske dokumenter i nær fremtid. Disse dokumentene vil snart bli offentliggjort gjennom de små og store avisene vi samarbeider med verden over, samt av noen menneskerettsorganisasjoner, sa Assange.

De nye dokumentene skal ifølge WikiLeaks avsløre den «uetiske praksisen» til en av de største amerikanske bankene. Det antas at det dreier seg om Bank of America.

Men samtidig med at Assange lover at WikiLeaks’ arbeid fortsetter, sier han at organisasjonen ikke kan overleve dersom pengegavene ikke kommer fram. Ifølge Assange har WikiLeaks tapt 650.000 dollar i uken siden lekkasjene fra amerikanske diplomater ble lagt ut. Dette på grunn av at en rekke selskap har etter press fra amerikanske myndigheter blokkert mulighetene til å gi penger til WikiLeaks. Men på tross av dette understreker Assange at wikileaks hans fortsetter å vokse.

Assange representeres av Geoffrey Robertson og Mark Stephens. Robertson startet høringen med å argumentere for at pressen ikke får tilgang til bevisene før rettsbehandlingen har begynt.

Den britiske avisen The Guardian, som er en av de 5 avisene Wikileaks samarbeider med, fikk tilgang til svenske politirapporter med detaljerte beskrivelser av anklagene mot Assange fra de to svenske kvinnene som hevder han har begått seksuelle overgrep mot dem, noe som fikk advokaten til Assange, Mark Stephens, til å be retten påse at pressen ikke mottar lekkasjer fra straffesaken mot ham.

Robertson ba også om at Assange kan få bo på journalistklubben Frontline i London i helgen under den neste høringen den 7.-8. februar. Dette fordi det er så lange avstander fra Suffolk til rettssalen. De to dagene slipper han å melde seg for politiet.

Frontline Club, som Assange holdt til ved før rettssaken mot ham startet, ble dannet til minne om journalister drept under oppdrag i urolige deler av verden, og klubben arrangerer ofte debattmøter og visning av dokumentarfilmer.

«Han kom til oss først og fremst fordi vi er uavhengige, og han følte at vi var et rimelig trygt sted han kunne arbeide fra», sier Vaughan Smith, sjef for journalistklubben Frontline, som eier godset Assange nå bor på i Suffolk.

Smith stiller seg tvilende til anklagene om at Assange skal ha begått seksuelle overgrep i Sverige. «Jeg stiller meg tvilende til de personlige anklagene som er rettet mot Assange, og jeg håper at dette vil bli løst på en skikkelig måte av domstolene», sier Smith.

Assange holdt til på journalistklubb

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: