Rot rundt kjøpet av F-35 Lightning II, også kjent som Joint Strike fighter (JSF)

F-35 Lightning II, også kjent som Joint Strike fighter (JSF), under øvelse i California tidligere i år.

I november 2008 annonserte Jens Stoltenberg at det kommende kampflyet for det norske luftforsvaret ville bli amerikansk. Nå kommer det frem at amerikanske myndigheter la press på Norge for å velge Joint Strike Fighter.

Fakta om jagerflyene

Høsten 2008 sendte USA en rekke tjenestefolk til Norge for å legge inn et siste støt i kampen for å få Norge til å velge det amerikanske atombombebærende kampflyet F-35, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF) fra Lockhead Martin. Det er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet USA, Israel og Norge.

For amerikanerne var det svært viktig at Norge valgte det amerikanske flyet og ikke alternativet, det svenske JAS-Gripen, fordi Norge var det første landet som eventuelt kom til å ta beslutningen om å kjøpe F-35.

«Dette vil sannsynligvis ha en dominoeffekt på andre potensielle kjøpere», skrev den amerikanske ambassaden i ett av dokumentene fra nettstedet Wikileaks.

Den 20. november 2008 kunngjorde Regjeringen at Norge velger det amerikanske kampflyet Joint Strike fighter (JSF), til å erstatte dagens F-16-fly og at 48 JSF-fly ville koste ca. 18 milliarder kroner. Allerede i slutten av 2011 er det ventet at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en proposisjon om kjøpet. Kontrakten skal etter planen undertegnes i 2014.

Ifølge et lekkede notat fikk amerikanske myndigheter signaler om at JSF ville vinne i god tid før beslutningen offisielt ble tatt. Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «har privat gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt», heter det i et hemmeligstemplede amerikanske dokument.

«Den amerikanske ambassaden hadde på et tidlig stadium utsett Barth Eide til en nøkkelperson i prosessen. De konstaterte at Eide var proamerikansk og hadde vært til nytte for USA tidligere: han hadde gitt gode råd om hvordan USA skulle takle den norske regjeringen», skriver Aftonbladet.

Diplomatene skriver også at Barth Eide ved flere andre anledninger hadde vært hjelpsom, som da han hjalp til med å forhindre et norsk veto mot NATOs plan om rakettforsvar.

Også daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha gitt oppmuntrende signaler til USA på et tidlig tidspunkt, ifølge rapportene.

Den svenske avisen raser over sin førsteside. «Så ble vi blåsta av Norge på 55 miljarder» lyder overskriften i papirutgaven, mens nettutgaven betegner saken som «Norges fula spel.»

USAs ambassade skriver at prisen på Norges nye jagerfly er 30 milliarder kroner – 12 milliarder mer enn det Regjeringen la til grunn da kjøpet ble inngått. Norske myndigheter mener prisen vil synke etter hvert som flere land bestiller og kjøper de samme flyene, fordi kostnadene vil bli fordelt på flere.

USA svekket bevisst JAS Gripens kvalifikasjoner ved å utsette importlisens for en amerikansk radar til etter Norge hadde valgt jagerfly, ifølge et lekket notat fra den amerikanske ambassaden i Stockholm og publisert av det svenske Aftonbladet, hvor det går klart frem at den amerikanske ambassaden anbefalte myndighetene i Washington å vente med å svare på en svensk forespørsel om eksportlisens for en høyteknologisk radar.

Svenske JAS Gripen og Lockheed Martins Joint Strike Fighter (JSF) var de to kandidatene som kjempet om gigantkontrakten til det norske forsvaret.

I dette dokumentet fra høsten 2008 ber den amerikanske ambassadøren om krisehjelp for å i siste liten sikre seg at Norge skulle velge F-35 foran JAS Gripen.

Amerikanerne ba om krisehjelp i jagerflysaken

https://i0.wp.com/www.dagsavisen.no/multimedia/archive/00072/JOINT_STRIKE_FIGHTER_72272q.jpg

https://i1.wp.com/pub.tv2.no/multimedia/TV2/archive/00846/Str_m-Erichsen_og_B_846499i.jpg

Wikileaks: Svekket JAS Gripen bevisst

WikiLeaks: – Norge rundlurte Sverige i kampflysaken

Nye jagerfly vil koste 12 milliarder mer

USA la politisk press på Norge

– Dette var forhåndsbestemt

– Rundlurt av Norge for 55 milliarder kroner

Frykter nye forsinkelser for F-35

Här blir vi blåsta

Skuffede svensker etter JSF-valg

Opposisjonen støtter flyvalget

– Best og billigst

Si unnskyld Norge

Føler meg ikke lurt

Dyrere Joint Strike Fighter

Jagerfly-kjøpet sjokkerte amerikanerne

Jagerflykjøp vedtatt i Stortinget

Amerikanerne håpet på dominoeffekt etter Saab-dumpingen

Her er Barth Eide-uttalelsene som utløste svensk raseri

– Norge ga USA tidlige signaler om kampflykjøp

Diesen: Trenger minst 48 fly

Stoltenberg: – Flykjøpet en ryddig prosess

Strøm-Erichsen: – Prosessen var helt åpen

Ørnhøi: – SV ble lurt i kampflysaken

Støre: – Sverige ble ikke lurt

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: