Twitter utfordret USA i Wikileaks-saken

Ifølge New York Times utsteder amerikanske myndigheter årlig 50.000 såkalte ”national security letters” der nettilbydere og tjenestetilbydere pålegges å gi dem innsyn i innholdet i meldinger sendt og mottatt av mistenkte kriminelle.

En føderal domstol i delstaten Virginia vil ha brukernes navn, adresser, forbindelser, telefonnumre og betalingsinformasjon. I en rettskjennelse datert 14. desember i fjor fra domstolen i Virginia kommer det fram at justisdepartementets statsadvokat mener det finnes bevis for at Twitters informasjon er «relevant og avgjørende i en pågående kriminaletterforskning.»

I helgen ble det kjent at USAs justisdepartementet har krevd innsyn i alle Twitter-meldinger mottatt og skrevet siden november 2009 av blant annet Wikileaks-gründer Julian Assange, som USA undersøker muligheten for å tiltale Assange i forbindelse med lekkasjene av over 250.000 hemmeligstemplede diplomatiske dokumenter, det islandske Alltinng-medlem (den islandske nasjonalforsamlingen) Birgitta Jónsdóttir, som tidligere har arbeidet frivillig for Wikileaks, og den fengslede varsleren Bradley Manning, som har sittet i isolat siden juni 2010.

Slik pålegget er formulert, vil utlevering se ut til å omfatte alt som er registrert og lagret i forbindelse med de respektive Twitter-kontiene, herunder med hvem og om hva de har kommunisert. Dersom pålegget blir effektuert, vil derfor antagelig mange andre personers kommunikasjon, herunder i form av såkalte “Direct Messages” (lukkede, én-til-én-meldinger), med de kontiene som omfattes, bli gjenstand for den amerikanske statens innsyn og registrering.

Grunnlaget for utleveringspålegget er at de etterspurte opplysningene anses å være relevante i en verserende etterforskning. Etterforskningen det er snakk om, er formodentlig den etterforskningen som ble satt i verks før jul. Den går i så fall ut på å finne ut av om Wikileaks/Assange har forbrudt seg mot USAs spionlov.

Det er samtidig et prinsipp om at innsynskrav skal holdes hemmelig overfor dem myndigheter ønsker innsyn i sslik at de mistenkte ikke får vite om at så skjer. Selve innsynsbegjæringen er hemmeligstemplet, og det er følgelig forbudt å kommentere den overhodet.

Etter amerikansk lov kreves ingen domstolbehandling av slike pålegg i saker som gjelder spionasje og terror. Kravet om innsyn i Wikileaks-folkenes Twitter-meldinger ble ikke begrunnet med spionasje og terror, og måtte følgelig behandles av en føderal domstol.

Helt enkelt den at Twitter, i retten, utfordret hemmeligholdet, og fikk medhold i at det denne gangen måtte vike: Retten slo fast at de hadde anledning til å informere Assange, Jónsdóttir og Manning om at myndighetene hadde bedt om og fått innvilget innsyn. Twitter fikk med andre ord et enestående unntak fra politiets pålegg om hemmelighold av innvilget innsyn.

Det virker fornuftig at Wikileaks-folkene får vite om hva slags informasjon USA når har anledning til å samle om dem. De har krav på rettssikkerhet, og myndighetene kan ikke argumentere med fare for bevis. Bevisene er dokumentene, og ingen kan lenger hindre dem fra å bli spredd.

Så kan vi spørre: Har Google fått et tilsvarende krav om å utlevere meldinger knyttet til Wikileaks og deres talspersoner, støttespillere og eventuelle kilder? Har Facebook? Hvis det er tilfellet, har de gjort som Twitter og utfordret det påbudte hemmeligholdet i retten? Eller er alt Assange & co har gjort og skrevet på Facebook og Google også tilgjengelig for amerikanske myndigheter?

En kompliserende faktor er amerikansk etterretnings notoriske upålitelighet, som ikke kun gjelder i store saker, slik som at de ikke vet hvor Osama Bin Laden oppholder seg eller forfalsker materiale om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Ofte gjør de en fjær til ti høner.

Aftenposten dokumenterer i dag hvordan muslimske fredsaktivister i Genève ble ulovlig overvåket av amerikanske agenter, og havnet i USAs terrorregister fordi de satt på en benk i en park med utsikt til kontorene til den amerikanske FN-delegasjon i byen. Hvem vet om ikke amerikanerne også rutinemessig leser disse aktivistenes meldinger på Twitter og Facebook, og overvåker alle deres e-postkontoer?

Ber om innsyn i Twitter

Twitter utfordret USA i Wikileaks-saken

USA krever WikiLeaks-opplysninger fra Twitter

Har du kommunisert med “feil” folk?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: