omstridt og hemmelig militærprosjekt blir utad presentert som et kommersielt foretak

HiROS-satellittene fremstilles som et fredelig, kommersielt foretak, men styres i hemmelighet av det militære. Satelliten på bildet er den sivile Hubble-satelliten som brukes til å studere verdensrommet.

Hemmelige amerikanske notater som er lekket til Wikileaks viser at det pågår et nytt og dramatisk våpenkappløp i verdensrommet og at amerikanerne er meget bekymret over konsekvensene.

Rapporter fra den amerikanske ambassaden i Berlin lekket til Wikileaks avslører avslører hvordan tyske myndigheter i tett samarbeid med USA har startet et ”aggressivt” løp for å bygge en ny generasjon spionsatellitter. Disse nye tyske spionsatellittene, som inngår i det hemmelige HiROS-prosjektet, kan overvåke ethvert sted på kloden flere ganger daglig, også under jorden. Det omstridte og hemmelige prosjektet, som vil revolusjonere mulighetene til total bildeovervåking av ethvert sted på jorden, blir utad presentert som et kommersielt foretak.

De skjuler spionsatellitter som miljøtiltak

Kina ypper til stjernekrig

Den 11. januar 2007 ble en kinesisk bakkebasert anti-satellittrakett skutt opp i verdensrommet. Målet var en satellitt som gikk i bane 250 kilometer fra jorden. I løpet av noen minutter var målet ødelagt. Amerikanerne trodde ikke det de så – og fikk sjokk da det gikk opp for dem at kineserne var i stand til å skyte ned en satellitt så høyt oppe.

Det meste av USAs og NATOs høyteknologiske våpenarsenal, kommunikasjonssystemer og raketter er avhengig av satellitter. Det Kina ønsket å vise med rakettnedskytningen viste at Kina var i stand til å slå ut Vestens militære teknologiske forsprang, men i Vesten ble det hele presentert som et våpenkappløp mellom USA, Russland og Kina. Dette på tross for at Kineserne selv hevdet at hensikten var fredelig, og at målet var å presse USA til forhandlinger om å avskaffe våpen i verdensrommet.

Samme år som rakettnedskytningen foreslo Russland og Kina en internasjonal traktat som forbyr utplassering av våpen utenfor jordkloden, for på denne måten å hindre et våpenkappløp i verdensrommet, men USA avviste forslaget.

Et forbud mot utplassering av våpen i rommet, inkludert masseødeleggelsesvåpen, ble første gang innført gjennom den såkalte Outer Space Treaty i 1967. Men avtalen regulerer ikke nedskyting av satellitter.

”Hvis vi ikke hindrer et våpenkappløp i rommet, vil vi ikke ha internasjonal sikkerhet”, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på en nedrustningskonferanse i Genève. ”Arbeidet med å forhindre et våpenkappløp i verdensrommet står på dagsorden under konferansen. Det er på tide å begynne å arbeide seriøst og praktisk på dette området”, fortsatte han.

”En ny traktat bør innebære forbud mot utplassering av alle våpentyper i rommet og mot maktbruk og trussel om maktbruk mot gjenstander i rommet”, mener den russiske utenriksministeren. ”Dersom én stat utplasserer våpen i verdensrommet, vil det utvilsomt utløse en kjedereaksjon. Og dette vil igjen øke faren for en ny runde i våpenkappløpet både i rommet og på jorden”, advarte Lavrov.

USA avviste det russiskkinesiske forslaget, fordi amerikanerne mener et forbud mot våpen i verdensrommet vil være umulig å overvåke. Dette, ifølge Det hvite hus’ talskvinne Dana Perino, fordi «enhver gjenstand som bevisst plasseres på kollisjonskurs med et romfartøy vil kunne defineres som et våpen, noe som gjør et våpenforbud umulig å overvåke.”

”Vi er imot nye lovverk eller andre restriksjoner på bruken av verdensrommet”, sa Perino, som hevdet at den beste måten å avverge et våpenkappløp i rommet på ville være å oppmuntre til fritt innsyn og tillitsskapende tiltak, noe som vil si at enkeltland ikke behøver å gå og lure på hva de andre driver med. Men fra saken rundt den nye generasjonen spionsatelitter som USA og Tyskland samarbeider om og som har blitt offentliggjort gjennom hemmelige amerikanske notater lekket til Wikileaks virker det som om det er USA som driver med tuskenspill og som trengs å bli overvåket.

Kina ypper til stjernekrig

Vil ha våpenforbud i rommet

Krigføring i rommet – Wikipedia

Jumbojeten som styrtet

Et fly fra China Airlines med 225 mennesker om bord styrtet i havet mellom Taiwan og Hongkong. Dykkere har arbeidet med å hente opp ferdskriveren og taleregistratoren, i håp om å finne årsaken til at flyet gikk i oppløsning før det styrtet. Alle de 225 om bord mistet livet i ulykken.

Ifølge taiwanske myndigheter har militære radaranlegg oppfanget signaler som tyder på at flyet brakk i fire deler i en høyde av 9.000 meter. Det er fremsatt flere teorier om årsaken, en eksplosjon om bord, plutselig trykkfall, kollisjon, eller en rakettnedskytning.

Taiwans militære avviser mistanken om at jumbojeten som styrtet i sjøen kan ha blitt truffet av en kinesisk rakett. En militær talsmann avviser at en kinesisk rakett kan ha truffet flyet. «Kina har benektet det. Vi mener benektelsen er svært troverdig», sier talsmannen.

Taiwan avviser nedskytings-mistanke

Flyet delte seg i fire

Få sjanser for overlevende etter flykræsj

Flyet kan ha eksplodert i luften

Passasjerfly styrtet utenfor Taiwan

Mislykket oppskyting i India

Oppskytingen av satellitten GSAT-5P, med det nyeste innenfor kommunikasjonsteknologi, mislyktes da raketten begynte å brenne i luften kort tid etter oppskytningen lørdag 25. desember.

Her eksploderer raketten

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: