Første Wikileaks-dom på vei

TILTALT. Rudolf Elmer var kilden til Wikileaks¿ første finanslekkasje, om den sveitsiske privatbanken Julius Bär. 19. januar møter han i retten i Zürich. Foto: Jim Stem

TILTALT

Rudolf Elmer var kilden til Wikileaks’ første finanslekkasje, om den sveitsiske privatbanken Julius Bär. Den 19. januar møter han i retten i Zürich.

Rudolf Elmer, som var kilden til Wikileaks’ første finanslekkasje, om den sveitsiske privatbanken Julius Bär, kan bli den første som dømmes etter å ha samarbeidet med Wikileaks. Om to uker skal sveitsiske myndigheter forsøke å få ham dømt for brudd på banksekretessen. Tiltalen mot Elmer ble tatt ut i juli, og saken kommer nå opp for en domstol i Zürich 19. januar.

Etter syv år hos den sveitsiske privatbanken Julius Bär syntes Elmer at han hadde sett nok. Han tok med seg kopi av en rekke datafiler og forsvant fra bankens filial på Cayman Island. ”Filene dokumenterte økonomisk kriminalitet på flere områder. En stor andel av Julius Bärs kunder bedrev skatteunndragelse”, sier han.

Arbeidsforholdet med Elmer fikk en dramatisk avslutning i 2002 da han nektet å gjennomføre en løgndetektortest. De neste par årene forsøkte Elmer å få oppmerksomhet rundt datamaterialet, både hos sveitsiske myndigheter og hos medier, men ingen av disse gjorde noe med saken.

Fem år senere dukket filene opp som en av varslernettstedet Wikileaks første viktige lekkasjer i 2008. Totalt hadde Elmer sikret seg korrespondanse, notater og brev knyttet til rundt 1130 kunder, 114 truster og 80 selskaper.

Da dokumentene ble lagt ut på Wikileaks’ nettsider i 2008, reagerte Julius Bär lynraskt og fikk en amerikansk domstol til å utstede en midlertidig forføyning mot nettstedet. Domstolen i California opphevet sin egen kjennelse etter fem dager. Da var materialet allerede spredt over en rekke nettsteder verden over.

Wikileaks fikk massiv oppmerksomhet som følge av bråket. Det fikk også Elmer, som blant annet ble forfulgt av privatdetektiver hyret inn av Julius Bär. Nå står han tiltalt for brudd på den uhyre strenge banksekretesselovgivningen i Sveits. Banksekretessen innebærer en lovbestemt taushetsplikt rundt enhver opplysning om blant annet bankinnskudd og skatteforhold.

”Sveitsiske skattemyndigheter forklarte meg at de ikke kunne gjøre noe med disse filene uansett, siden informasjonen var underlagt den sveitsiske banksekretessen”, sier Elmer, som legger til: ”Jeg er den første varsleren som stilles for retten i Sveits. Jeg har ingen planer om å stikke av fra dette. Dette er blitt en viktig kamp.”

Wikileaks og avisen The Guardian har imidlertid valgt å gjennomgå materialet, noe som har ført til krav om lovendringer i Storbritannia for å hindre skatteunndragelse via sveitsiske banker, og ble forløperen til senere datalekkasjer fra flere banker.

I tillegg til banksekretessen er Elmer, som mener han hadde gode grunner til å varsle forholdene han oppdaget i banken, tiltalt for brudd på en sveitsisk lov om beskyttelse av forretningshemmeligheter, samt for forsøk på utpressing.

Julius Bär hevder at Elmer tidlig forsøkte å presse banken til å utbetale ham penger i bytte mot å få dokumentene tilbake. Elmer har på sin side hevdet at banken flere ganger har tilbudt ham penger for å holde kjeft – tilbud han har avslått.

Den Sveitsiske påtalemyndigheten har imidlertid unnlatt å involvere Wikileaks-lekkasjen i tiltalen, og har heller konsentrert seg om hvordan dataen ble fjernet fra Julius Bär og senere forsøkt videreformidlet til aviser og myndigheter.

Saken blir trolig likevel tett knyttet til Wikileaks. Elmer sier han er lovet støtte fra Wikileaks-sjef Julian Assange gjennom en felles pressekonferanse i London før saken åpnes. ”Julian Assange har lovet å bidra på en pressekonferanse som etter planen skal avholdes i London 17. januar”, sier Elmer, som med det håper at det blir massivt medieoppbud når saken starter i Zürich den 19. januar.

”Påtalemyndigheten ønsker minst mulig omtale av saken, og ønsker ikke å knytte den til Wikileaks overhodet. Men verden er interessert i denne saken. Og selv om den blir hysjet ned i Sveits, har den fått mye oppmerksomhet i mange andre land”, sier han.

Elmer legger til at varslerbeskyttelsen for ansatte i finansnæringen i Sveits er fraværende. ”Selvsagt, vil jeg nesten si. Hemmeligholdet i et skatte-paradis bygger jo på at ingen skal si noe. Det vil være ødeleggende for banknæringen om det skulle oppfordres til lekaksjer”, sier han.

Det at han jobbet på Cayman Island da han stakk av med filene og ikke i Sveits mener han kan være nøkkelen til å slippe unna rettssaken uten straff. ”Jeg mener det er tvilsomt om jeg kan dømmes for å ha brutt sveitsisk lov når jeg jobbet for en sveitsisk bank i et annet land. Jeg hadde en arbeidsavtale på Cayman”, sier han.

Elmers historie har imidlertid mange sider som ventes å bli belyst i full bredde i retten. Julius Bär sier at Elmer fikk sparken etter at han nektet å gjennomføre en løgndetektortest, og at han senere tok datamaterialet for å tjene seg rik på det.

En talsmann for den sveitsiske banken, Jan Vonder Muehll, sier at Elmer ”åpenbart var forbannet over å ha fått sparken” og at han ikke greide å sikre seg ”et sluttoppgjør han var fornøyd med. Han startet deretter en kampanje for å diskreditere Julius Bär og dets klienter.”

”Denne kampanjen har inkludert trusler mot enkeltpersoner og bruk av selskapsdokumenter som han tilegnet seg etter at arbeidsforholdet hans ble avsluttet”, skriver Vonder Muehll.

Elmer gis juridisk bistand av advokat Jack Blum i organisasjonen Tax Justice Network (TJN). Blum er ekspert på hvitvasking og skattebedrageri og har vært rådgiver for både FN og det amerikanske senatet.

Første Wikileaks-dom på vei

Rudolf Elmer, whistleblower

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: