Irans atomvåpen lar vente på seg

Overfor amerikanske representanter slår toppledere innen Israels forsvar og etterretningsvesen fast at selv om trusselen fra Iran er alvorlig, er trusselen fra de iranskstøttede islamistgruppene Hamas og Hizbollah, henholdsvis på Gazastripen og i Libanon, den mest akutte.

Israels avtroppende etterretningssjef Meir Dagan, som har ledet etterretningsorganisasjonen Mossad siden 2002, medgir nå, under sin siste orientering for forsvars- og utenrikskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, at Iran tidligst vil kunne skaffe seg atomvåpen i 2015.

Ifølge Dagan er Iran langt unna å kunne produsere atomvåpen, selv om det fra politisk hold lenge har vært hevdet det motsatte, både i Israel og flere andre land, som higer etter å angripe landet for på den måten å få gjennomført et såkalt regimeskifte. De ønsker med andre ord en mer samarbeidsvillig regjering i Iran. Ikke minst på det økonomiske området.

Iran nekter for å utvikle atomvåpen og fastholder at landets atomprogram utelukkende har fredelige hensikter og er av sivil karakter. Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har heller aldri kunnet fastslå det motsatte, men mistankene består og har fått vestlige land til å innføre sanksjoner mot regimet i Teheran.

Israelerne syn på det iranske atomprogrammet har gradvis endret seg siden Dagan overtok som leder for Mossad. I 2003 hevdet israelsk etterretning at Iran ville ha atomvåpen i 2007. I 2007 ble det hevdet at våpnene ville være klare i 2009, mens det i 2008 ble snakket om 2011 som en sannsynlig dato. Nå hevdes det at Iran vil ha atomvåpen i 2015.

På tross av disse stadige utsettelsene benekter Mossad likevel å ha bommet med sine spådommer. En serie tilbakeslag i det iranske atomprogrammet gjør imidlertid at landet tidligst vil kunne utvikle atomvåpen i 2015, slo Meir Dagan fast i Knesset. Justeringene er ikke et resultat av uriktige evalueringer, men kommer som en følge av de vansker Iran har støtt på i sitt atomvåpenprogram, i stor grad takket være Mossad, heter det nå.

Selv om den israelske etterretningsorganisasjonen aldri offisielt har påtatt seg ansvaret, antas det at israelske agenter har stått bak likvidasjonene av flere iranske forskere tilknyttet atomprogrammet de siste årene.

Det er ikke lenger enn 1-2 måneder siden at en universitetslærer i atomfysikk, Majid Shahriari, ble drept og tre personer ble skadd da to bilbomber eksploderte i Irans hovedstad Teheran. De skadde er en annen atomfysiker, Fereidoun Abbasi, og konene til begge to. Bombene skal ha vært festet under bilene til de to universitetslærerne.

Ifølge statlige medier ble angrepene, som skal ha skjedd på to ulike steder i Teheran, ha blitt utført av ”terrorister”.  Irans president Mahmoud Ahmadinejad var raskt ute med å beskylde krefter i Vesten og Israel for å stå bak bombeattentatene. “Man kan utvilsomt se at Israel og vestlige regjeringer står bak attentatet som dessverre fant sted”, sa han på en pressekonferanse.

På tross av at ingen påtok seg skylden for udåden hevdet også den iranske innenriksministeren, Mostafa Mohammad Nijar, at CIA og Mossad kunne stå bak angrepene.

Irans trusler mot Israel og Vesten hører vi mye om i Vestens kommersielle medieverden, men vi får langt mindre høre om den diplomatiske, økonomiske og militære krigen som i hemmelighet foregår mot Iran.

Allerede i flere år har USA og Israel ført en hemmelig operasjon for å destabilisere Iran og sabotere dets atomprogram, men dette nevnes så alt for sjeldent, hvis i det hele tatt, i mediene og i den offentlige debatten. Det blir derfor skapt et bilde hvor Iran blir ansett som aggressoren, som USA og Israel må forsvare seg mot, noe som synes totalt latterlig for dem som følger med i det som skjer.

Det er nå på tide å vurdere skaden av USAs og Israels krigføring mot Iran, og hvem det er som egentlig blir rammet av sanksjonene mot landet. Vi bør alle ha de grusomme folkemordslignende sanksjonene som ble ført mot Irak i bakhodet.

Det at Vesten, inkludert Norge, er venner med saudierne, mens vi fører krig mot Iran på grunn av påståtte menneskehetsbrudd er lite annet enn hykleri. USA og Israel, for ikke glemme Saudi Arabia, fører en langt mer omfattende og brutal politikk enn det Iran noen sinne opp gjennom sine 2500 år har gjort.

WikiLeaks: Iran

USAs hemmelige angrep på Iran

Krig mot Iran?

USAs hemmelige operasjon for å destabilisere Iran

Hva nå med Iran?

Israels kamp mot Iran

Wikileaks: USA, den arabiske verden og Iran

Fra USA til Iran i Irak

Hvem drepte Masoud Ali Mohammadi?

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: