Amerikansk eksport av terrorister

Terrorangrepet mot Mumbai i november 2008 ble gjennomført delvis med hjelp fra en amerikaner.

Wikileaks offentliggjør CIA-dokument. Dokumentet, som diskuterer konsekvensene av amerikansk terroreksport, handler om hva som vil skje dersom andre land i økende grad tar inn over seg at terrorister tar seg ut av USA for å gjennomføre angrep i utlandet.

”I motsetning til hva mange tror er ikke amerikansk eksport av terrorisme eller terrorister et nytt fenomen. Det har heller ikke blitt assosiert kun med folk med etnisk bakgrunn fra Midtøsten, Afrika eller Sørasia”, heter det i dokumentet.

Fire eksempler blir listet opp der mennesker i USA har begått eller planlagt terrorhandlinger i andre land. I fjor dro fem muslimske amerikanere, som ble arrestert av pakistanske myndigheter etter tips fra de mistenktes familiemedlemmer, fra delstaten Virginia til Pakistan for angivelig å verve seg til Taliban-bevegelsen for å føre hellig krig. I november 2008 bidro amerikansk-pakistanske David Headley med informasjon til gruppen Lashkar-i-Tayyiba i forbindelse med terrorangrepet i Mumbai, der over 160 mennesker ble drept. Flere amerikanske jøder har støttet og deltatt i voldelige angrep mot det de anser som fiender av Israel. I tillegg kommer at amerikanere av irsk avstamning har bidratt med penger og utstyr til den voldelige motstanden mot britisk styre i Nord-Irland.

Men langt mer alvorlig er nok den terrorisme som den amerikanske regjering og CIA selv eksporterer. John Cooley, en tidligere journalist for US ABC Television Network og forfatter av Unholy Wars: Afghanistan, America and International Terrorism, skriver at muslimske rekrutter i USA ble sendt til Camp Peary, CIAs spiontreningsleir i Virginia, også kjent som farmen, hvor unge afghanere, arabere fra Egypt og Jordan, og selv noen afro-amerikanske såkalt “svarte muslimer” ble opplært i sabotasjeferdigheter.

Afghanistan har i de siste 25 år blitt revet sønder og sammen av USA som sammen med deres allierte i deres krig mot Sovjet brukte landet som et krigsskueplass for at “Sovjet skulle få sitt Vietnam.” Osama bin Laden, som dannet og drev al-Qaeda og den arabiske Maktab al-Khadamat (MAK) ble støttet, både militært og økonomisk, av USA.

Disse velltrente CIA terroristene utgjør på mange måter CIAs hemmelige hær, og det er dette man må ta stilling til når det både kommer til fremtidige terroristaksjoner, det at de aller fleste av dem faktisk er trent opp og står i kontakt med det stadig større etterretningsvesenet som ikke på noen måte kan sees på som særlig demokratisk, ikke minst på grunn av at de for det meste utfører det som er kjent som hemmelige aktiviteter som folk flest sterkt ville ha mislikt hvis de visste hva det var som egentlig pågikk.

CIA-dokumentet konkluderer med at det kan få store utenrikspolitiske følger for USA dersom landet blir ansett som en terroreksportør. Blant annet frykter CIA at andre land kan komme til å kreve amerikanske borgere utlevert. Dersom de ikke blir utlevert, kan disse landene nekte USA å hente ut mistenkte terrorister.

”I ekstreme tilfeller kan manglende amerikansk samarbeidsvilje føre til at andre land selv kan vurdere å hente ut amerikanske borgere mistenkt for terrorisme i utlandet”, heter det i dokumentet.

Dette har skjedd tidligere, påpeker forfatterne av dokumentet. Blant annet gjennomførte britiske etterretningsmyndigheter operasjoner i USA før amerikanerne deltok i andre verdenskrig. Målet var amerikanske borgere som ble mistenkt for å sympatisere med nazistene.

Problematisering av begrepet terrorisme

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: