– Oljesand-utvinningen har vært ute av kontroll

Ifølge Wikileaks-dokumenter fortalte den tidligere miljøvernministeren i Canada, Jim Prentice, om sjokket han fikk etter å ha hørt debatten om ”dirty oil” under en konferanse i Bergen, Norge, den 27. mai 2009 til USAs ambassadør til Canada, David Jacobson. Miljøministeren mente hans egen regjering sov i timen. Statoil er bare én av svært mange aktører som driver med oljesand i Canada. Likevel er det norske selskapet det eneste som er nevnt i redegjørelsen fra ambassadøren.

Prentice ba et uavhengig utvalg vurdere hva Canada burde gjøre med forskning, overvåking og lovgivning rundt de omstridte oljesand-prosjektene. Nå er rapporten klar og regjeringen innrømmer at den har manglet kontroll med oljesandprosjektene. Utvalget, som var spesielt opptatt av den totalen mangelen på oversikt over miljøkonsekvensene ved oljesandutvinning, har pekt på flere svakheter, og nå varsler den nye miljøvernministeren i Canada, John Baird, grep.

Blant annet blir det pekt på at det ikke finnes vitenskapelig dekning for regjeringens forsikringer om at utvinningen, som blant andre Statoil er del av, er miljømessig forsvarlig. Rapporten peker også på ”betydelige svakheter i myndighetenes forvaltning”, altså ansvarsfordelingen mellom regionale og nasjonale myndigheter. I innstillingen fra utvalget heter det at ”fram til denne situasjonen er utbedret, vil usikkerhet og mistillit prege offentlighetens syn på miljøoppfølgingen og oversikten til regjeringen.”

– Oljesand-utvinningen har vært ute av kontroll

Fryktet for Canadas miljøimage

Stopp arktisk oljeboring på Grønland!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: