Liste over strategiske ressurser lekket

I USA pågår det en omfattende debatt om WikiLeaks avsløringer av amerikanske diplomaters rapporter hjem, er skadelige eller mest pinlige. Så langt synes det å være en bred enighet om at de mer er pinlige og at USA må bruke tid på å gjenopprette tilliten i flere hovedsteder.

En diplomat fortalte amerikanske medier at folk i regjeringsapparatene rundt ikke var spesielt imøtekomme og at det spørsmålet de oftest fikk var: «Skal du skrive hjem om dette?»

Med et dokument fra 2009 som offentliggjør en liste av anlegg rundt i verden som USA mener er viktig for deres sikkerhet går WikiLeaks et skritt lenger.

Listen, som omfatter alt fra viktige telekommunikasjonsanlegg, forsyninger av metaller, olje- og gassanlegg, havner og bedrifter som produserer insulin og vaksiner, er basert på opplysninger fra alle amerikanske utenriksstasjoner, som i februar 2009 fikk beskjed om å lage en liste over alle anlegg som hvis de går tapt, kan skade USAs sikkerhet i vesentlig grad. «Tap av disse ressursene vil være kritisk for folkehelsen, økonomien og sikkerheten til USA», heter det i innledningen til dokumentet.

Det er amerikanske diplomater som ble bedt om å sette opp denne listen uten å ha kontakt med vertslandets myndigheter. Listen er også påført at den ikke skal vises til utlendinger.

Både viktige gassrørledninger, undersjøiske telekabler, havner og mineralforekomster har blitt listet opp. Det eneste som står oppført under Norge er «kobolt nikkel gruve», uten noen nærmere forklaring. Blaafarveværket på Modum sto på 1800-tallet rett nok for 70-80 prosent av verdensproduksjonen av kobolt, men ble nedlagt i 1893. Også en koboltgruve i Kongo er nevnt i dokumentet.

På slutten av 1800-tallet sto Norge også for halvparten av verdens nikkelproduksjon, noe som langt fra er tilfelle lenger. Mer sannsynlig er det at amerikanerne finner Xstrata Nikkelverk utenfor Kristiansand, tidligere kjent som Falconbridge, strategisk viktig. Nikkelraffineriet er i dag det største i Vesten og har en produksjonskapasitet på 92.000 tonn i året. Nikkel benyttes i rustfritt stål og kjemiske produkter. Det benyttes også til komponenter innen fly-, skips- og bygningsindustrien.

Verken olje- og gassindustrien eller forsvarsindustrien i Norge er representert på lista over anlegg USA finner strategisk viktige.

I USA har utenriksdepartementet sagt at de ikke vil kommentere detaljer om enkeltavsløringer, men advarte sterkt på et generelt grunnlag mot at visse avsløringer kan skade USAs vitale sikkerhetsinteresser. I etterkant av denne lekkasjen sa statssekretær i amerikansk UD, Philip Crowley, at offentliggjøringen var uansvarlig og at den ikke bare skadet USA men også andre lands sikkerhetsinteresser.

Kristinn Hrafnsson, en talsperson for WikiLeaks, svarte at listen var distribuert til 2,5 millioner mennesker blant annet amerikansk militært personell og leverandører. «En omfattende spredning av informasjon som en påstår er så sensitiv», hevder Hrafnsson, som viser til at listen ikke inneholder eksakte adresser eller noe om de sikkerhetsforanstaltninger som er gjort, men viser den hva slags informasjonsinnsamling amerikanske diplomater driver.

Nye lekkasjer på «grensen til det kriminelle»

Disse stedene er «viktige» for USA

WikiLeaks releases list of global sites ‘vital’ to US

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: