Forholdet mellom Kina og Vesten

He Guoqiang, medlem av den stående komiteen i politbyrået i Kinas kommunistparti, besøkte Oslo i sommer.

Forholdet mellom Kina og Norge skal allerede da » selv før årets fredspris ble kunngjort» ha vært i en negativ utvikling, ifølge norsk diplomat.

Norge har siden 1997 ført en årlig menneskerettighetsdialog (MR-dialog) med Kina. De siste årene har kritikken mot denne dialogen økt, hovedsakelig fordi norske myndigheter har unnlatt å evaluere prosessen offentlig for å se om samtalene faktisk fører til endringer i positiv retning.

Nå viser det seg at også norske myndigheter har vært negativt innstilt til hvordan denne dialogen har utviklet seg. I en samtale med amerikanske diplomater i Beijing sier en norsk diplomat at Norge er ”misfornøyd med utviklingen av forholdet til Kina” og at MR-dialogen i 2009 hadde gitt ”null resultater.”

Diplomaten uttrykker også norsk skuffelse over at kineserne i fjor valgte å nedgradere dialogen ved at de ikke var representert på politisk nivå under samtalene. ”Denne skuffelsen ble forsterket da kineserne dømte demokratiaktivisten Liu Xiaobo til 11 års fengsel 25. desember”, heter det i et notat fra den amerikanske ambassaden i Beijing som er lekket av Wikileaks.

Den norske misnøyen med MR-dialogen bekreftes av en anerkjent menneskerettighetsaktivist med svært god kjennskap til både dialogen og de indre forhold på kinesisk og amerikansk side. Han legger til at tildelingen av årets fredspris har akselerert den dårlige tendensen i forholdet mellom Norge og Kina. Liu Xiaobo vant årets Nobels fredspris, til kinesiske myndigheters store irritasjon.

Norge har siden 2008 forhandlet om en frihandelsavtale med Kina. Den neste runden i disse forhandlingene skulle blitt gjennomført i Beijing i desember, men ble utsatt på ubestemt tid. ”Både MR-dialogen og frihandelsavtalen med Kina er døde”, konstaterer den velinformerte kilden, som er usikker på om Kina ønsker å gjennomføre MR-dialoger med noen land i tiden fremover.

Men på tross av dette heveder utenriksminister Jonas Gahr Støre at han synes MR-dialogen har en klar verdi. ”Husk at det er lille Norge som går i dialog med store Kina. Vi kan ikke komme til Beijing og sette dem skolerett og si ”hør nå her.” Generelt sett mener jeg at det er bedre at vi er i kontakt med dem enn at vi ikke er det”, sa Støre.

Handler Nobels fredspris egentlig om å lage fred?

En hegemons siste krampetrekning

Den pågående valutakrigen

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: