USA presset Norge til å akseptere rakettskjoldet

USA la et knallhardt press på Norge for å hindre splittelse i NATO, og for å få den rødgrønne regjeringen til å akseptere rakettskjold og ta åpent avstand fra Russland og russiske påstander om rakettforsvaret. Wikileaks-dokumenter viser presset og avdekker dobbeltspillet fra sentrale statsråder og statssekretærer i regjeringen Stoltenberg for å imøtekomme USA.

USA brukte i 2007 og 2008 store ressurser for å påvirke kommentatorer og journalister, forskermiljøer, samt ledende stortings- og regjeringspolitikere. ”Vi presser våre samtalepartnere, både innen og utenfor Regjeringen, til i det minste å tilbakevise russisk feilinformasjon og å skille norske og russiske posisjoner for å unngå å ødelegge alliansesolidariteten”, skrev daværende USA-ambassadør Benson K. Whitney i et notat fra mars 2007.

Her ble det listet opp en rekke fremtredende norske aktører ambassaden har hatt møte med. Det inkluderte lederen av forsvarskomiteen på Stortinget, som da var Jan Petersen (H), daværende statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet, diverse embetsmenn i både utenriks- og forsvarsdepartementet, forskere og ”prominente journalister”, som ikke ble navngitt.

Den norske regjering drev ikke kun dobbeltspill når det kommer til jegerflyene, men også når det kommer til rakettforsvar. Utad var de kritiske og imot, men varslet samtidig USA allerede i 2007 om at Norge ville godta rakettforsvar i regi av NATO. I sin regjeringsplattform, Soria Moria I-erklæringen fra 2005, hadde Regjeringen forpliktet seg til å ”arbeide for å skrinlegge dagens planer for rakettforsvar.”

”Jeg mener forholdet mellom Norge og USA er basert på vennskap, allianse og lage tradisjoner. Et slikt forhold tåler også uenighetspunkter.” Slik beskriver utenriksminister Jonas Gahr Støre forholdet mellom USA og Norge etter at den rødgrønne regjeringen tok over i 2005.

Norge godtok rakettskjold allerede i 2007

Regningen for rakettforsvaret: 630 milliarder kroner på 12 år

Rakettskjold og sverd

Barth Eide fornøyd med rakettskjold-vedtaket

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: