USA avdekket omfattende korrupsjon blant israelske tollere og grensevakter

Det var lite bevegelse i køen for palestinske lastebiler som skulle frakte varer inn til Gaza via Karni.

Fattigdommen økte i Gaza, matlagrene var i ferd med å bli tømt og arbeidsledigheten gikk rett til værs blant de 1,5 millioner palestinerne på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen i 2006. Men det var ikke før israelerne hindret Coca Coca og sigarettprodusent Phillip Morris at selv amerikanerne, som har vært forsiktig med å kritisere Israels Gaza-politikk, fikk nok.

Wikileaks-dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv avslører hvordan Coca-Cola og flere amerikanske produsenter rullet opp en omfattende korrupsjonsskandale i israelske luftfartsmyndigheter IAA, som var ansvarlig for å drive den største grenseovergangen i Gaza i Karni.

Blant annet måtte forretningsfolk betale 2500 dollar for å få en garanti for at deres varer kunne krysse – offisielt hevdet israelske myndigheter at prisen var 80-90 dollar, noe som førte til at prisen for å frakte varer inn til Gaza fra Vestbanken eller Israel ble mer enn firedoblet.

Selskapene som nektet å betale bestikkelser, erfarte at varene ikke kom inn til Gaza. Ved utgangen av mai hadde 34 forsendelser av amerikanske varer for ca. 1,9 millioner dollar ventet i opp til fire måneder på å komme inn i Gaza fordi amerikanerne nektet å betale de korrupte israelske grensekontrollørene.

Selskapene pekte også på at sikkerhetsproblemer og hyppige stengninger av grensen i seg selv har redusert importen til Gaza, men mente at ”disse faktorene alene forklarer ikke hvorfor lastebilene med amerikansk importvarer må vente så mye som fire måneder for å komme inn i Gaza.”

Wikileaks-notatene som er stemplet ”secret” av USAs ambassade, gir et unikt innblikk i hvordan korrupsjonen foregikk. Dokumentene viser at USA generelt var svært forsiktige med å kritisere Israel. Men Coca-Cola-saken var et unntak. ”Den 26 mai 2006 tok de amerikanske selskapene saken ”høyrøstet” opp med den israelske grensemyndighetene i Karni”, forteller ambassaden.

Israelerne nektet å kommentere bestikkelsene, men foreslo i stedet at USA kunne presse de palestinske selvstyremyndighetene til å åpne en annen grenseovergang. Hvis USA var så misfornøyd, mente tjenestemennene, kunne de i stedet finansiere flere transportbånd ved grensestasjonen. Da sprakk det for Coca-Cola.

Det amerikanske milliardkonsernet og et av verdens største selskaper gikk til amerikanske myndigheter med hele korrupsjonssaken. ”En tjenestemann på høyt nivå ved terminalen styrer bestikkelsesringen”, påpekte Coca-Cola. Rett under ham satt en arabisk israeler, to offiserer fra den israelske hæren og en sivil israeler, som alle hadde vært i møte med Coca-Cola og krevd bestikkelser. I tillegg ble bestikkelsene innkrevet av mellommenn i ulike logistikkselskaper med nære bånd til ledelsen ved Karni-terminalen.

Den amerikanske ambassaden konkluderte med at Israel brøt AMA-avtalen som var inngått med de palestinske selvstyremyndighetene om transport og tilgang mellom Gaza og Vestbanken i november 2005.

”Tatt i betraktning Israels forpliktelser i AMA-avtalen, utgjør de dypt problematiske prosedyrene på anklagene om endemisk korrupsjon ved Karni-terminalen en alvorlig hindring for handel”, konkluderte USAs ambassade, som valgte å ta saken opp på ministernivå i Israel.

Karni var den viktigste innfartsåren til Gaza frem til 2007, men ble ofte stengt i kortere eller lengre perioder. Fra juni 2007 ble grensestasjonen stengt. Begrunnelsen fra israelsk side var faren for angrep, snikskyttere og kidnapping, og at Hamas ikke ønsket å samarbeide med Israel om grensestasjonen. Ifølge FN bidro problemene ved Gazas grensestasjoner til å forverre forholdene i Gaza betydelig, i form av økt arbeidsledighet, fattigdom og store sosiale problemer.

Coca-Cola avslørte korrupsjon blant israelske tollere

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: