Israelske sanksjoner mot Gaza

Samtidig som frykten øker før en ny væpnet konflikt på Gaza mellom Israel og Hamas kaster Wikileaks-dokumenter nytt lys over hva som skjedde i kulissene i ukene og månedene før krigen for to år siden.

Israelske tjenestemenn, etterretningsorganer og politikere gir i hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv et usminket og nærmest kynisk bilde av Israels økonomiske blokade av Gazastripen, som påførte de 1,5 millioner palestinere på den Hamas-styrte Gaza-stripen store lidelser.

”Som en del av deres overordnede embargoplan mot Gaza, har israelske tjenestemenn bekreftet ved mange anledninger at målet er å holde Gazas økonomi på kanten av kollaps, uten å dytte den over kanten”, skriver USAs ambassade 3. november 2008 under tittelen ”Pengeløs i Gaza?” ”Planen er å holde Gaza-økonomien i funksjon på det lavest mulige nivået uten å få en humanitær krise”, står det.

I et annet Wikileaks-notat om Israels økonomiske blokade av Gaza fra juli 2007 sier brigadegeneral Danny Arditi, en av daværende statsminister Ehud Olmerts nærmeste kontraterrorisme-rådgivere, at ”målet var å skade Hamas-myndighetene i Gaza økonomisk uten å skape en humanitær krise, og kjøpe tid for at Fatah kunne gjenoppbygge støtte.”

Israel innførte sanksjoner mot Gazastripen etter at Hamas fikk kontrollen over området i juni 2007. Grensene ble stengt, med unntak av en del forsendelser med humanitære forsyninger. Pengestrømmen ble også stengt i perioder, selv om Israel av og til ga tillatelse til å overføre penger til den palestinske administrasjonen for å kunne utbetale lønninger til 77.000 offentlig ansatte.

Da de palestinske myndigheter sendte en desperat bønn, med støtte fra både FN og EU, om å overføre 100 millioner shekel i måneden for å betale lønninger til offentlige ansatte slo den amerikanske ambassaden i Tel Aviv fast at det ikke har vært mulig å få Israel til å snu, til tross for press fra USA om å tillate større pengeoverføringer.

Begrunnelsen fra Israels side var at mye av pengene til de offentlig ansatte på Gaza likevel ville ende hos Hamas. Både EU og FN reagerte kraftig på blokaden, som ble beskrevet som ”kollektiv avstraffelse” av palestinerne.

Dagen etter at ambassaden oppsummerte situasjonen – og samtidig som president Barack Obama ble valgt til ny president i USA – ble den 5 måneder lange våpenhvilen mellom Israel og Hamas brutt. Israelske styrker angrep et Hamas-mål i Gaza, angivelig for å stoppe et forsøk på å kidnappe en israelsk soldat. Hamas svarte med å sende raketter mot flere israelske byer. Noen uker senere startet krigen.

Slik strupet Israel Gaza

Hamas: – Vi vil aldri, aldri, aldri anerkjenne Israel

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: