Israels kamp mot Iran

Sjefen for den israelske generalstaben, general Gabi Ashkenazi, avholdt en israelsk militærorientering til en amerikansk kongressdelegasjon under ledelse av demokraten Ike Skelton den 15. november 2009.

Det som kommer klart frem fra samtalene mellom Ashkenazi og Skelton, samt et stort antall andre dokumenter fra samme tidsperiode, er at det israelske militæret er i full gang med forberedelser for en ny krig i Midtøsten og at disse forberedelsene er seriøse og spesifikke, og helt klart ikke kun et spørsmål om vag eventuell planlegging.

Under møtet fastslo den israelske toppgeneralen at Iran har 300 Shihab-raketter som kan nå Israel og at varslingstiden ved et iransk angrep ikke vil være mer enn 10-12 minutter. ”Rakettrusselen mot Israel er mer alvorlig enn noensinne. Derfor legger Israel så sterk vekt på rakettforsvar”, sa Ashkenazi ifølge et hemmeligstemplet notat fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv til det amerikanske utenriksdepartementet.

I november 2009 satt en høynivågruppe av amerikanere og israelere sammen i Tel Aviv. På dagsordenen sto også her den politiske og militære situasjonen i Midtøsten. Bekymringen for Irans atomvåpenprogram preget både den amerikanske og israelske delegasjonen.

I en Wikileaks lekkasje heter det at den israelske regjeringen så på 2010 som et kritisk år, forutsatt at iranerne fortsatte å forsterke beskyttelsen rundt de kjernefysiske installasjonene.”Begge sider diskuterte deretter de kommende leveranser av GBU-28 ”bunkerknuser-bomber”, en kraftig bombe som ble utviklet før Irak-krigen i 1991, til Israel.

Bomben er på 5000 pund, det vil si cirka 2260 kilo, og er laserstyrt. Ut fra omtalen i det lekkede dokumentet fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv kan det se ut til at israelerne har skaffet seg bombene, etter alt å dømme 100 stykker, for å knekke det iranske atomprogrammet, den dagen de skulle bli nødvendig.

Begge parter var enige om at man skulle unngå å omtale leveranser av bomber som kunne ødelegge iranske kjernefysiske installasjoner. Man noterte seg at leveransene burde foregå i stillhet slik at man kunne unngå påstander om at den amerikanske regjeringen hjelper Israel til å forberede et angrep på Iran, heter det i dokumentet.

Bortsett fra denne konstateringen i ett av de lekkede Wikileaks-dokumentene, er det mellom amerikanere og israelere overraskende liten akutt angst for det iranske atomprogrammet. Israelerne jobber derfor for at amerikanerne skal fortsette arbeidet med å avskrekke iranerne ved hjelp av sanksjoner. Å få Russland og Kina med på laget, er maktpåliggende.

I et notat fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv fra september 2009 sier en toppembetsmann i israelsk UD at EU og USA sammen kan gjennomføre hardtslående sanksjoner mot Iran selv uten Russland og Kina. Den israelske regjeringen regner for øvrig med at man innen EU i denne saken vil møte protester fra de vanlige ”kjenninger av politiet” (usual suspects), nemlig Østerrike, Spania, Hellas, Portugal og Sverige.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: