Et veiskille mellom NATO land og Russland

I en fortrolig samtale med sin franske motpart, uttalte forsvarsminister Robert Gates at demokratiet i Russland er borte, og at landet styres av oligarker. Uttalelsen kom i februar i år, da de to diskuterte Frankrikes salg av en ny type krigsskip til Russland. ”(R. Gates) bemerket at russisk demokrati har forsvunnet, og at landet er blitt et oligarki drevet av sikkerhetsorganisasjonene”, sto det i lese i et av dokumentene publisert av Wikileaks.

Den krasse formuleringen kom som en del av argumentasjonen for å stanse salget av skipene i Mistral-klassen, som ble kraftig fordømt av Georgia og flere andre land. Gates skal ha forsøkt å presse den franske forsvarsministeren Herve Morin, men ble grundig avvist, ifølge depesjen fra den amerikanske ambassaden i Paris.

Morin understreket at han personlig hadde argumentert for salget og at man var nødt til å stole på Russland når de sa at skipene kun ville bli brukt til å forsvare landet, og ikke i aggressiv krigføring. Salget av skipene ble til slutt gjennomført uten at USA offisielt fordømte handelen.

Meldingen fra ambassaden til Washington viser også at Frankrike er svært kritiske til planene om et rakettskjold i Europa, og særlig ønsket om å koble det til NATO. Den franske forsvarsministeren mente at skjoldet ville gi innbyggerne en falsk trygghet, og understreket at forsvarsbudsjettene i de fleste europeiske land har gått ned de siste årene.

På juleaften i 2010 annonserte Kremlin og Elysee Palace at en avtale hadde blitt oppnådd for russisk kjøp av to fransk Mistral-klasse krigsskip, med to til planlagt i neste forhandling. Presidentene Dmitry Medvedev og Nicolas Sarkozy utbyttet kongratulasjoner over handelen. Elysee Palace beskrev handelen consummation som en seier for Frankrike og dets marineindustri med 1000 franske jobber garantert for de første to skipene i de fire første årene fremover.

Mens denne handelen har pågått har flere bilaterale våpenavtaler blitt utført mellom NATO land og Russland uten referanse til hva det vil si for NATOs forsvarsplanlegning eller sikkerhetsinteresser.

Forhandlingen rundt Mistral skipene synes å ha åpnet en bølge av våpensalg til Russland for vesteuropeiske våpenindustrier. Forhandlingene ble påbegynt før NATOs Lisboa møte den 20.-21. november, men russisk konfirmasjoner ble holdt i vent frem til møtet var over. Møtet kan derfor bli ansett som en markering for et historisk veiskille i forholdet mellom ulike NATO land og Russland.

Mistral and Other Arms Sales to Russia Mark NATO’s First Post Summit Defeat (Part Two)

Mistral and Other Arms Sales to Russia Mark NATO’s First Post-Summit Defeat (Part One)

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: