Norske embetsfolk har gått for langt – igjen

Flere møtereferater viser hvordan embetsverket i Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet samarbeidet med USA for å påvirke rødgrønne politikere som utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Espen Barth Eide.

«Han tror han er smartere enn de fleste»

11.2.2009: Norwegian FM Stoere: The world at his feet

Støre: – Et større bilde i Washington

USA: Norges politikk truer våre nære bånd

FD-ansatte sa blant annet om deres egen sjef «Barth Eide ikke er til å stole på når det gjelder å fremme amerikanske prioriteringer.»

– Barth Eide satte personlige ambisjoner foran norske interesser

Barth Eide svarer på Wikileaks-kritikken

USA-diplomat: – Strøm-Erichsen var “svak minister”

Hemmelige dokumenter som Wikileaks har fått tilgang til, avslører at en rekke norske embetsmenn har bedt USA om hjelp til å få Stoltenberg regjeringen til å endre politikk. Blant annet ble det diskutert hvordan forsvarsministeren skulle ovebevises om å sende spesialstyrker til Afghanistan.

«Det er veldig spesielt», sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, som legger til at «Norske embetsmenn skal være lojale overfor norske politikere, og de skal selvsagt ikke gi karakteristikker og snakke om deres svake sider. For en annen stat er slikt gull verdt. Det er illojalt å gjøre sånt, og hadde dette skjedd til fordel for Russland så hadde vi kalt det noe annet.»

«Hvis det ikke er politikere som styrer, men byråkrater med lojalitet til andre stater, da er vi en bananrepublikk», sier Stein Ørnhøi. Som tidligere stortingsrepresentant og sentral SV-er gjennom mange år, med et spesielt sterkt engasjement for forsvarspolitikk, reagerer han sterkt på Aftenpostens avsløringer om at embetsmenn har gitt amerikanerne opplysninger om indre forhold i Regjeringen i følsomme spørsmål, blant annet knyttet til Iran, Afghanistan.

«Hvis de i slike samtaler begynner å motsi sine sjefer, statsrådene, og fremmer andre synspunkter enn dem, så har de gått over en grense. Og kanskje enda mer hvis de, slik det fremkommer i dag, inviterer andre land til å påvirke politisk ledelse til å endre ysyn. Da har det klart gått over ei grense», sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som reagerer kraftig på at norske embetsfolk har bedt USA om hjelp til å få politisk ledelse til å endre politikk.

Dette sa embetsmennene

Dette skrev embedsmennene

Embetsmenn advarte mot topp-politikere

Mener Faremo og Støre bør granske sine egne

Bondevik: – Embedsmenn har gått for langt

SV-veteran krever «utrensking»

Slår tilbake mot kritikk

– Hadde dette skjedd til fordel for Russland, hadde vi kalt det noe annet

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: