Aftenposten har fått tilgang på Cablegate dokumentene – Hvordan vet ingen

asterix-and-the-vikings-8.jpg

I samarbeid med Svenska Dagbladet har Aftenposten så langt hatt tilgang til om lag 2000 dokumenter, som til nå har vært bakgrunn for de sakene Aftenposten har publisert.

Aftenposten har nå fått hånd om hele «Cablegate» databasen, som vil si at de har fått tilgang på de 250.000 nye Wikileaks-dokumentene. Wikileaks har ikke gitt noen nyhetsorganisasjon en slik tilgang, men har i stedet gitt tilgang til relativt små drypp, noe som har ført til at Herald Sun har kalt det for «drip-feeding».

Ingen vet hvordan Aftenposten har fått tilgang. Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid, som sier det har vært jobbet lenge for å få tilgang til dokumentene til avisen, sier avisen kan bruke dokumentene uten betingelser. Hverken Aftenposten eller Wikileaks vil fortelle det, men et gjett er kan involvere det at databasen har blitt lagret på en server i Norge.

”Vi har jobbet lenge med å få tak i dokumentene, men det vil være feil av meg å fortelle hvem som er kilden. Vi har ikke betalt for materialet, som vi har fått tilgang til uten betingelser. Det er vi som bestemmer hva som skal publiseres og hvordan vi skal håndtere det”, sier han.

Dokumentene blir nå fortløpende vurdert som grunnlag for artikler etter de samme redaksjonelle kriterier og etiske regler som ellers i Aftenpostens journalistikk. Ifølge Almlid er det de samme nyhetskriteriene og den samme kildekritikken som ligger til grunn for sakene basert på Wikileaks-dokumentene som i alle andre saker Aftenposten omtaler både på papir og i nettutgaven.

”Når vi nå har tilgang på dokumentene, redigerer vi sakene ut fra de samme kriteriene og etiske retningslinjene som vi alltid gjør. Vi behandler kildematerialet i dokumentene på samme måte som annet kildemateriale. Vi vurderer hva som er interessant, og om det er hensyn for eksempel til personvernet eller menneskers sikkerhet som gjør at vi ikke kan publisere materialet”, sier han.

Han forsvarer omfanget i dekningen både i Aftenpostens nettutgave og i papir de siste dagene. ”Vi mener sakene vi har omtalt i forbindelse med dokumentene de siste dagene, er av vesentlig betydning for leserne våre. Med de nye dokumentene i hus kan leserne vente seg flere avsløringer”, sier Almlid.

WikiLeaks Cables Leaked: Aftenposten, Norwegian Newspaper, Claims To Have Full Access To All 250,000 Documents

Norwegian newspaper Aftenposten has all 250000 WikiLeaks cables

WikiLeaks Cables Leaked: Aftenposten, Norwegian Newspaper, Claims To Have Full Access To All 250,000 Documents

250.000 nye Wikileaks-dokumenter til Aftenposten

Aftenpostens Wikileaks-dokumenter går verden over

 

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: