Wikileaks: Pakistan

 

Forfalsket lekkasje i Pakistan

Wikileaks: Pakistan

Wikileaks lekkasjene viser i detalje den dype konflikten som eksisterer mellom USA og Pakistan, mellom Washington og Islamabad, over en rekke saker, inkludert kontra-terrorisme, Afghanistan og finans, samt atomspørsmålet.

US embassy cables: US expresses fears over Pakistan nuclear weapon programme

WikiLeaks: Pakistan, the world’s nightmare – The Times of India

CIA, Mossad and Soros behind Wikileaks | Pakistan Daily

Ifølge en annen lekkasje fra Wikileaks har små styrker av amerikanske spesialstyrkesoldater i hemmelighet arbeidet innen det pakistanske militære for å jakte på militante Taliban og al-Qaida opprørere i stammeregionen og koordinert droneangrep. Anvendelsen av spesialstyrker i 2009 har sammenfalt med en dramatisk bølge av droneangrep i de samme områdene. Mellom 400-700 mennesker døde av slike angrep i 2009, og andelen sivile drepte har skapt kritikk, og da især ettersom stadig flere hevder at slike angrep fører til mer vold heller enn å få en bukt med den.

Wikileaks lekkasjene viser at det amerikanske militære, rettere sagt US Defence Department Special Operations Command, som har overoppsyn med USAs hemmelige operasjoner, forhørte seg om detaljer rundt flyktningleire og hjelpebyråer ved den pakistansk-afghanske grensen, trolig for å få tak i luftangrepsmål, fra de amerikanske ambassadene i Kabul og Islamabad. ”De har bedt om informasjon om flyktningleire, navn og plassering, leirstatus, antall IDS/flyktninger og etnisk bakgrunn, samt om de NGOene og humanitære hjelpeorganisasjoner som arbeider i leirene” het det seg i et en av lekkasjene fra Islamabad ambassaden.

WikiLeaks cables: US special forces working inside Pakistan

WikiLeaks: Alarm at Pentagon request to survey Pakistan refugee camps

Dette skjer samtidig som millioner av dollar fra amerikansk militærhjelp for å bekjempe opprørere, inkludert 26 millioner dollar for piggtrådgjerde og 70 millioner dollar til forsvare mottikke-eksisterende Taliban krigsfly, såkalt Coalition Support Funds (CSF), ifølge Wikileaks lekkasjer har blitt omdirigert til den pakistanske regjeringen.

Det hele vitner om et konfliktfylt forhold mellom de to allierte. Diskusjoner om penger og militærforsyninger foregår bak stengte dører. Gjensidig mistillitt ettersom Pakistan beskylder USA for å støtte India, noe som blant annet har fått pakistanske generaler, som i tillegg frykter at USA vil øke innflytelsen til de pakistanske sivile lederne, til å kritisere og motarbeide USA. Dette blant annet gjennom å forsinke visa for diplomater, blokkere importtilgang for militærkjøretøy, ”sabotere” en sikkerhetskontrakt og ”stanse og holdt tilbake ambassadebiler.”

America, Pakistan and the $26m barbed wire bill

USA er også frustrert ettersom Islamabad støtter utvalgte opprørere som en buffer mot India. Pakistans hær støtter i hemmelighet 4 store paramilitære grupper, inkludert Taliban og dem som sto bak angrepet i Mumbai, Lashkar-e-Taiba, og etter hva den amerikanske ambassadør advarte om vil “ingen sum penger” kunne endre denne politikken.

På tross av at Pakistan har mottatt mer enn 16 milliarder dollar i amerikansk bistand siden 2001 så ”er det ikke en sjanse for at Pakistan vil vurdere å stanse støtten … som en tilstrekkelig kompensasjon for å trekke sin støtte fra disse gruppene”, skrev ambassadør til Pakistan, Anne Patterson, i en hemmelig anmeldelse av Afghanistan-Pakistan strategien i september 2009, hvor hun setter lys på den sterke kontradiksjonen at en av Washingtons nøkkelallierte i hemmelighet støtter dets fiender – og er en innrømmelse av begrensningene til USAs makt i et land som ennå ser India, ikke Taliban, som sin hovedtrussel.

Pakistans president, Asif Ali Zardari, påstår at broren, Shahbaz Sharif, som er ministerleder for Punjab provinsen, til Pakistans opposisjonsleder, Nawaz Sharif, ”tipset” Lashkar-e-Taiba (LeT)/ Jamaat-ud-Dawa (JuD) om kommende FN sanksjoner i etterkant av Mumbai anmgrepene i 2008, hvor over 170 mennesker ble drept, noe som ville tillate dem å tømme sine bankkontoer før de kunne bli raided.

Amerikanske diplomater klarte ikke å finne ut hvor vidt anklagene, som kom midt under en pågående politisk strid mellom Zardari og Sharif, stemte, men JuD, som er den økonomiske delen av LeT, må ha fått advarsel fra et eller annet sted. Bankkontoene inkluderte overraskende små beløp.

En talsmann for Punjab regjeringen benektet anklagen. ”Det er ingenting sant I det”, sa senator Pervaiz Rashid, som fungerer som rådgiver for Sharif, som la til ”Zardari er vår politiske motstander og han vil velte vår regjering.” Han fremholder at Sharif umulig kunne ikke ha visst om FN sanksjonene ettersom den FN koordinerte aksjonen var med føderalregjeringen og ikke provinsregjeringen.

WikiLeaks cables: ‘US aid will not stop Pakistan supporting militants’

WikiLeaks cables: Pakistan opposition ‘tipped off’ Mumbai terror group

Pakistans hærsjef, general Ashfaq Kayani, planla å velte president Asif Ali Zardari og tvinge ham i eksil for på den måten å løse en politisk konflikt. Kayani luftet ideen under en rekke møter med USAs ambassadør Anne Patterson i mars 2009, mens opposisjonsleder Nawaz Sharif demonstrerte sammen med tusenvis av støttespillere i en grasrotbevegelse som truet med å velte regjeringen. Kayani sa han mislikte Zardari, men hadde ennå mer mistillitt til Sharif, og ønsket å finne en løsning for å hinder at opposisjonsledereren kom til makten.

Krisen ble satt igang på grunn av at Zardari forsøkte å stanse Sharif fra å bli parlamentetskandidat og det at han nektet å reinstallere den avsatte høyesterettsdommeren Iftikhar Chaudhry.

Lekkasjen vitner om hvor stor rolle det pakistanske militære spiller i sivil politikk bak scenen kun 6 måneder etter at den siste militære leder, general Pervez Musharraf, trakk seg, samt den sentrale rollen til vestlige diplomater i pakistanske maktspill. USA blir som oftest ansett for å være en stor hund i Pakistans bakgård: en spradende makt som lager regler, bjeffer ordre og bruker sin tyngde.

USA, blir ansett for å være en tungvekter i pakistansk politikk, men også Saudi Arabia, som er hjem for Islams, og da især Sunni Islams, helligste steder, er dette på tross av at dette er noe som sjelden nevnes. I de siste årene har saudiske herskere støttet pakistanske politikere, holdt frem deres massive finansklut for oppnå politiske resultater og til og med fremmet at Pakistan skal bli underlagt militærstyre. ”Vi i Saudi Arabia er ikke observatører i Pakistan, vi er deltagere,” sa den saudiske ambassadøren i USA, Adel al-Jubeir, i 2007.

På 1980-tallet grunnla saudisk etterretning, sammen med CIA, den anti-sovjetiske “jihad” i Afghanistan, og siden da har saudierne gitt milliarder i finansiell støtte og kutt på oljeprisen. Men forholdet har forsuret seg i de siste to årene ettersom kong Abdullah og de herskende prisene har vist klar støtte til opposisjonslederen Nawaz Sharif i forhold til presidenten Asif Ali Zardari. I januar 2009 fortalte Abdullah til James Jones, som da var USAs nasjonalsikkerhetsrådiver, at Zardari ikke klarte å hamle opp med terrorisme og beskrev ham som ”det råttne hodet” som ”infiserte hele kroppen.”

WikiLeaks cables: Pakistani army chief considered plan to oust president

WikiLeaks cables: Saudi Arabia wants military rule in Pakistan

Amerikanske og britiske diplomater frykter for at terrorister kan få tak på spaltemateriale fra det pakistanske atomvåpen programmet eller at det vil foregå en ødeleggende atomkrig mellom Pakistan og India. Wikileaks lekkasjene viser at man har advart om at Pakistan raskt bygger sitt atomarsenale på tross av landets økende ustabilitet og en ”foreventende økonomisk katastrofe.”

US embassy cables: Fears over safety of Pakistan’s nuclear weapons

US embassy cables: Punjab, ISI and a distracted president trouble Pakistan

WikiLeaks cables expose Pakistan nuclear fears

BBC News – Wikileaks US cables: Pakistan rejects nuclear arms fear

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: