Manning mottar massiv støtte fra krigsmotstandere

Courage to Resist støtter Bradley Manning. Organisasjonen har samlet inn mer enn 100,000 dollar til støtte for Manning og en aktivist innen gruppen besøker Manning i fengsel hver andre uke. “Han har sympatisører over hele verden,” sier Adam Seibert-Szyper, et organisasjonsmedlem som deserterte fra marinen i 1996, som peker til at det har kommet brev fra land som Brasil, Sør Afrika og Thailand.

Jeff Paterson, ledern av organisasjonen, som har støttet flere soldater som har nektet utstasjonering i Irak og Afghanistan, sa gruppen begynte å skaffe penger til støtte for Mannings forsvarssak etter at han ble arrestert i mai.

Wikileaks støttet ikke Manning “som ga dem all denne informasjonen,” sa Paterson, som selv ble fengslet for å nektet å borde et fly med kurs for Saudi Arabia etter at Irak hadde invadert Kuwait i 1990.

Julian Assange har sag than aldri hart alt med Manning og ikke vet hvem som står bak lekkasjen. Wikileaks teknologi var “laget fra beynnelsen av for å sikre at vi aldri kjenner til identitetene eller navnene til dem som overleverer oss materiale,” sier Assange. Men Paterson på sin side hevder at arrestasjonen av Manning er bevis nok for at det er han som står bak det.

Daniel Ellsberg, den tidligere militæranalytikern som lekket Pentagon Papers i 1971, støtter også Manning. “Hva jeg ser ut fra hans motiver synes det å være veldig godt kjent for meg basert på min egen erfaring,” sa Ellsberg.

Men det å hjelpe Manning har vært vanskelig. Han har aldri offisielt forsvart seg selv i politiske eller etiske termer, og det stilles ennå spørsmål om hva Manning kan ha lekket.

Mangelen på klarhet rundt Mannings involvering har gjort det vanskelig å bygge folkelig støtte, selv i vennelige forumer som Berkeley byråd, som sist uke avviste å støtte et opprop som ville ha kalt Manning en helt.

Robert Meola, som skrev oppropet som leder av Berkeley’s Peace and Justice Commission og som hevder innholdet i de lekkede dokumentene “potensielt kan stanse de umoralske og illegale krigene i Irak og Afghanistan”, sier han ville kjempe for Manning.

“Hvis han ikke gjorde det, så befinner han seg i isolasjon i flere måneder og skulle bli frigjort”, sier Meola, som legger til at “Hvis han gjorde det så føler jeg definitivt at han er en helt.”

Saken er kun den at Assange umulig kan innrømme, uansett om han vet det eller ikke, at det er Manning, som står bak lekkasjen. Per nå så finnes det ikke noen bevis for at det er han som har gjort det. Han er med andre ord offer for et justismord.

Hvis det kommer frem at det er Manning som står bak kan han se frem til å være en helt i en dag for deretter å sitte i fengsel i resten av livet. Uansett om det er han eller ikke fortjener han umiddelbart å slippes fri. Dette med både hensyn til det juridiske og til uttrykksfriheten.

Courage to Resist

Wikileaks benekter at Bradley Manning er kilden

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: