Wikileaks: Leiesoldater bidrar til kaos

Både under tredveårskrigen og tidligere konflikter var det stort sett leiesoldater som sto for slagene. Ulempene med slike soldater har blitt utdypet av blant annet Machiavelli, som hevdet at leiesoldatene, som dreper mot betaling, ikke er til å stole på. Drivkraften er egeninteressen og ikke befolkningens velferd.

Machiavelli’s livsverk gikk ut på å konstruere en stat som sto imot angrep fra fremmede styrker. I Fyrsten, som for første gang kom ut i 1521 med tittelen Om kunsten å herske, skriver han som historiker, statsmann og filosof om hvilke politisk prinsipper en slik stat må grunnlegges på. På denne måten ble han en viktig bidragsyter til europeisk statsbyggings filosofi.

Fyrsten kan ses i sammenheng med Samfunnskontrakten av Jean-Jacques Rousseau, der Rousseau på sin side forbereder den ideologiske begrunnelsen for den Franske Revolusjon – som samtidig danner bakgrunnen for den norske og amerikanske grunnlov – legger Machiavelli det strategisk/politiske grunnlaget for samlingen av Italia.

Da grensene ble trukket opp på ny rundt de mer moderne og sekulære statene etter krigen vokste også de nasjonale hærene fram, og foregangsfiguren på dette området var kongen i Frankrike, Louis XIV, som først og fremst innførte en nasjonal hær, og sørget dermed for at alle kjempet for ham selv. Med et overordnet hierarki kunne selv høye offiserer bli stilt til ansvar for sine handlinger, og man kunne enklere koordinere ulike type styrker på en slagmark. Som et resultat blomstret Frankrike som militærmakt, og man fikk for første gang en militærmodell som kan minne om den som brukes i dag.

De andre landene fulgte senere etter, og senere internasjonale kriger var ikke i like grad preget av plyndring. Tredveårskrigen, en krig som først og fremst ble utkjempet av leiesoldater som verken brydde seg med religion eller rettigheter, var den siste storkonflikten i Europa hvor leiesoldater spilte hovedrollen. Fredsslutningen i Westfalen i 1648, som kom til å danne grunnlaget for statssystemet i Europa frem til Napoleonskrigene, markerer et skilleår på dette området.

I dag fortsetter USA i stor grad å benytte seg av private militær- og sikkerhetskontraktører når det kommer til sine militæroperasjoner, og da ikke aller minst i Irak og Afghanistan. De over 300.000 klassifiserte militærdokumentene offentliggjort av Wikileaks viser at «Use of Contractors Added to War’s Chaos in Iraq,» noe som også har blitt rapportert av internasjonalt media. Machiavelli skrev for 400 år siden at leiesoldater ikke var å stole på. All historie til den tid viste dette. I dag er dette glemt.

Fyrsten kan på mange måter sees på som en kokebok i kunsten å herske, og kan betraktes som datidens ”Management” litteratur. Se på Fyrsten i en moderne språkdrakt ved å bytte ut Fyrsten med Leder, leiesoldater og tropper med konsulenter og prinsipat med konsern/bedrift. The Executive av John Paul Harmon er en moderne versjon av Fyrsten.

Beyond WikiLeaks: The Privatization of War

Blackwater USA og leiesoldater generelt

Nye anklager mot Blackwater

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: