WikiLeaks-data tilbake i Amazons nettsky

Etter at lekkasjen av Cablegate-dokumentene startet i slutten av november, har WikiLeaks levd en omflakkende tilværelse. Akkurat nå er domenet wikileaks.org tilgjengelig igjen, men de besøkende sendes videre til en speiling, som det har blitt opprettet fllere av for at nettstedet ikke skal bli tatt helt av nettet.

En av speilingene drives av den danske avisen Politiken.dk. Det spesielle med denne er at den kjøres på Amazon.coms nettsky i Europa. Amazon.com har fått mye kritikk etter at selskapet kastet ut Wikileaks fra EC2-nettskyen.

Begrunnelsen om brudd på opphavsretten og dermed betingelsene for bruk av tjenesten, er det ingen av kritikerne som kjøper. De mener at Amazon.com har gitt etter for press fra amerikanske myndigheter.

Ifølge Per Palmkvist Knudsen, IT-direktør i forlaget JP/Politikens Hus, er valget av Amazon tilfeldig. “Det ligger intet politisk motiv eller hevnaksjon bak at vår Wikileaks-speiling kjører på Amazons servere”, sier Palmkvist Knudsen, som hevder valget av Amazon ble gjort fordi det var lett og raskt å sette opp. Han har også erfaring med tjenesten fra før, men Wikileaks-speilingen skal nå være den eneste Politiken-tjenesten som nå kjøres hos Amazon.

Spørsmålet er så hvor lenge Politiken får lov til å tilby dataene via Amazon. Et eventuelt brudd på opphavsretten bør ikke avhenge av om det er Wikileaks eller Politiken.dk som gjør det. Det er med andre ord et spørsmål om hvor lenge det vil vare.

Wikileaks søker ly hos Amazon

Amazon bryder med Wikileaks

Amazon presset til å fjerne WikiLeaks

Amazon.com med forklaringsbehov

Dansk avis sender Wikileaks ind i Amazon-varmen

Politikens WikiLeaks-manøvre går verden rundt

Danish media group Politiken hosts Cablegate documents

WikiLeaks Cablegate-filerne


Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: