Stopp torturen av Bradley Manning og forfølgelsen av Julian Assange

Bradley Manning holdes i streng isolasjon i Quantico-fengslet i Virginia. FOTO: AP

Bradley Manning holdes i streng isolasjon i Quantico-fengslet i Virginia

Why Is Bradley Manning Being Held In Kuwait?

Amerikanske myndigheter har over lengre tid forsøkt å finne en hjemmel i amerikansk lov for å ta ut tiltale mot Julian Assange. Mulige forbindelser til menig Bradley Manning, som anklages for å ha lekket dokumenter fra en militærbase i Irak, kan være det som gir USA grunn til å ta ut en siktelse mot Assange.

Manning har blitt anklagd for å være kilden til Wikileaks lekkasjene og har i det siste året, etter å ha blitt arrestert i mai, sittet i enecelle i et militærfengsel i Quantico, Virginia, hvor han har sittet siden juli, da han ble ble overført fra et fengsel i Kuwait.

Manning er blitt holdt i varetekt og blir anklagd for uautorisert inntrengen i og bruk av klassifisert materiale. De lovbruddene han er anklaget for, har en strafferamme på 52 år, men foreløpig er ikke Manning dømt for noe. Behandlingen av ham i fengselet til og med før han har blitt anklagd er umenneskelig og, i følge mange nasjoner verden over, tortur. Det er dette Assange kan forvente seg hvis han blir gitt over til USA.

Manning holdes i streng isolasjon og må oppholde seg alene på cellen 23 timer i døgnet, under streng overvåkning. Han får ikke trene, og han får ikke ha hverken pute eller dyne på sengen. Nettavisen Salon.com viser til intervjuer med flere som har direkte kjennskap til soningsforholdene, der det fryktes at Manning kan få langvarige psykiske plager som følge av måten han blir behandlet på.

FBI gjennomgår nå en chatlogg for å finne ut om Assange oppmuntret og hjalp Manning med å ta ut topphemmelige militærdokumenter fra myndighetenes datasystemer. Dersom etterforskerne finner bevis for at han har deltatt på en slik måte, vil de trolig også hevde at han kan anses som medskyldig i uautorisert bruk og offentliggjøring av materialet, ikke bare som passiv mottaker og utgiver. Dermed vil amerikanske myndigheter trolig sikte ham for konspirasjon mot amerikansk sikkerhet – i tillegg til spionasje.

Ifølge magasinet Wireder det særlig den tidligere hackeren Adrian Lamo som har spilt en nøkkelrolle i den forbindelse, etter at han anga Manning i mai i år. Lamo mener Manning bekreftet via en Internett-chat at han var i kontakt med Assange på det tidspunktet da han lastet opp de hemmelige dokumentene. Assange skal ha gitt Manning tilgang til en av Wikileaks’ servere der han kunne laste opp dokumentene, som senere ville bli gjennomgått og muligens publisert.

I chatten skrøt Manning av unike og eksklusive forbindelser med den gåtefulle australieren, som dessuten skal ha tilbudt ham en jobb hos Wikileaks, ifølge Lamo.

Siden det ble iverksatt autorisert etterforskning av Assange sist uke, er blant annet The Espionage Act fra 1917 og en lov om datasvindel fra 1986 blitt foreslått tatt i bruk i kampen mot Wikileaks-grunnleggeren, på samme måte som disse ble brukt mot Bradley Manning. Disse lovene har imidlertid aldri gitt grunnlag for å ta ut tiltale mot personer som har mottatt og videreført informasjon, fordi en slik rolle er sterkt beskyttet i lover om presse- og ytringsfrihet.

Skulle myndighetene gå den veien, ville de samtidig måtte forsvare hvorfor de ikke tar ut samme tiltale mot andre medieorganisasjoner som på lignende vis har offentliggjort hemmelig materiale. ”Myndighetene har et sterkt ønske om unngå publiseringsaspektet og heller vektlegge lekkasjeaspektet, for å fremstå ryddigere og for å unngå grunnlovskonflikter”, hevder Daniel C. Richman, jusprofessor ved Columbia-universitetet.

Men fordi retten antakeligvis ikke vil godta chat-loggen som tilstrekkelig bevismateriale, trenger myndighetene mer for å drive saken helt gjennom, mener Richman.

Å bringe inn Manning som vitne mot Assange kan være en løsning i så måte, for å få inn flere opplysninger om tidligere forbindelser dem imellom. Da må myndighetene først overtale Manning, som tidligere har vært motvillig til et slikt samarbeid.

Spionlov fra 1917 kan føre Assange til USA

– USA vil ta ut spionsiktelse mot Assange

The inhumane conditions of Bradley Manning’s detention

The torture of truth-teller Bradley Manning

U.S. Trying to Build Conspiracy Case Against WikiLeaks’ Assange

U.S. Tries to Build Case for Conspiracy by WikiLeaks

More on How Physicians Became Torture Doctors for CIA

Stop the War: Nobels fredspris til Wikileaks

With all humility, Obama should now return his Nobel Peace Prize. In 2010, his war policies managed to put George W. Bush’s warmongering in the shade. Stop the War suggests that it is awarded jointly to Julian Assange, Wikileaks and Bradley Manning, the alleged source of the leaks which so comprehensively lifted the veil on the secrecy and
lies that Obama, Bush, Cameron etc. use to wage unjustified and illegal wars.

The torture of truth-teller Bradley Manning

We Stand With Bradley Manning

Opprop for umiddelbar løslatelse og at Mannings advokater skal kunne snakke med ham.

Bakgrunnsinformasjon

The PATRIOT Act: Bradley Manning and Julian Assange – Predicting Torture

Bradley Manning’s health deteriorating in jail, supporters say

UN Torture Office Probes Treatment of Alleged US Whistleblower

As U.N. Probes Whether His Confinement is Torture, Bradley Manning Speaks

Supporters Call for End to Inhumane Treatment of Bradley Manning

If Bradley Manning is the sources of any or all of the recent information about Afghanistan and/or the «Collateral Murder» video released by Wikileaks, he is a hero. Whether or not he is the leaker, he should be released immediately.

Støtt Bradley Manning ved å signere oppropet

bradleymanning.org

Join savebradley on Facebook

Support Bradley Manning, Courageous Army Whistle-blower

***

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: