Julian Assange løslatt

Julian Assange ble ifølge en melding fra Scotland Yard pågrepet tirsdag morgen den 7. desember kl. 10.30 norsk tid uten noen form for dramatikk. Dette etter at han frivillig møtte opp på et fengslingsmøte hos politiet på en politistasjon i London. Bakgrunnen var en utleveringsbegjæring fra den svenske påtalemakten, som etterforsker Assange for angivelige seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Assange, som er australier, skal ha bedt om bistand fra Australian High Commission i London, som ivaretar australieres interesser i Storbritannia. Like før rettsmøtet skulle starte i City of Westminster Magistrates’ Court ved 14-tiden tirsdag, hadde en gruppe mennesker kommet inn i rettssalen og tilbydde seg å betale en eventuell kausjon for Assange. Blant disse var den kjente australske journalisten og forfatteren John Pilger.

Mange var klare for å legge penger på bordet i tilfelle kausjon ble innvilget, blant dem var dokumentarfilmskaper Michale Moore, som skrev i sin blogg om hvorfor han ville betale 20.000 dollar for å få Julian Assange ut av fengsel. En annen var restaurant-designer Sarah Saunders, som også er en venn av Assange. Hun signerte et dokument hvor hun tilbøy 150.000 pund i sikkerhet for Assange. Saunders sa i retten at det er nesten alle de penger hun har.

Retten ville i begynnelsen ikke godta kausjon for Julian Assange, som dermed ville bli nødt til å bli sittende i varetekt i hvert fall frem til 14. desember. Han måtte gi fra seg passet sitt, gå med et elektronisk fotarmbånd og overholde portforbud. Ifølge dommeren hadde Assange både motiv og mulighet til å forlate Storbritannia dersom han ble satt fri.

Dommeren påpekte også at Assange ikke frivillig hadde meldt seg for svensk politi, og at han hadde holdt seg skjult i Storbritannia. ”Assanges nomadiske livsstil innebærer en fluktrisiko, til tross for at han i dag meldte seg”, sa aktor, som fikk det som han ville, da Assange ble sittende i varetekt.

I retten kom det også frem detaljer fra Assanges angivelige overgrep. I den ene saken hevdes det at Assange hadde sex med en kvinne som sov, i den andre hevdes det at det var tvang involvert.

Saken i Sverige dreier seg om såkalte sex-forbrytelser og skal ikke ha noen direkte forbindelse med anklagene om ulovlige lekkasjer til nettstedet Wikileaks. Samtidig har både USA og Australia truet med rettslige skritt mot Assange og hans britiske advokater har også tidligere uttalt at de frykter en svensk utlevering til USA.

Selv om utleveringssaken til Sverige dreier seg om anklager om sex-forbrytelser og, ifølge Scotland Yard, voldtekt, jubler USAs forsvarsminister. ”Jeg hadde ikke hørt det, men det høres ut som gode nyter”, sa Robert Gates til oppmøtte pressefolk under et besøk i Afghanistan tirsdag.

Dommeren godtok ikke at det ble betalt kausjon for Assange, han ble dermed sittende i fengsel, men anket avgjørelsen. Senere ble kausjonen satt til 200.000 pund (nesten 1,9 millioner kroner). I tillegg er det satt 1 million pund i sikkerhet for Assange.

Nå har kausjon for Assange blitt godtatt i rettsmøtet som behandlet Assanges løslatelsesanke i London. Møtet startet i Westminster Magistrate’s Court i London kl. 15.00 på tirsdag og han har nå blitt løslatt. Neste høring i saken blir den 11. januar.

Ifølge The Guardians liveblogg ble avgjørelsen møtt med jubel både på innsiden og utsiden av rettssalen. Det var et stort oppbud av både presse, politi og rundt 30 demonstranter utenfor rettslokalet, ifølge flere av dem på stedet skal det ha vært over hundre journalister. Utenfor rettslokalet var det lange køer alt fra morgentimene tirsdag, av journalister og andre som ønsket seg en plass i sal nummer 1.

Journalistene i rettssalen fikk tillatelse til å twitre fra prosessen så lenge det foregikk stille og ikke forstyrret noen. De fleste twitrerne var helt fra seg etter at det i retten kom frem at den eneste avisen Assange fikk lov til å lese på cellen, var den britiske tabloidavisen Daily Express. Et svensk team av jurister som reprsenterer den svenske påtalemakten var også på plass i salen, ført an av aktor Gemma Lindfield.

”Sal nummer 1 er stappfull, og med så mye presseinteresse er det gitt spesialtillatelse til folk til å stå. Assange kom inn klokken 15.12 (norsk tid) i sort jakke og hvit skjorte. Han ble møtt av sin advokat Mark Stephens”, meldte The Guardians journalist, Vikram Dodd, som klarte å få en plass på innsiden.

Det var kjendisadvokaten Geoffrey Robertson, som forsvarte Assange i retten. Robertson har tidligere forsvart forfatteren Salman Rushdie, og har sittet i FN-domstolen i Sierra Leone.

Svenske påtalemyndigheter fikk etter avgjørelsen to timer på seg til å bestemme om de ville anke kjennelsen eller ikke. Da de to timene var over møttes partene igjen i rettssalen, og der ble det klart at den svenske påtalemyndigheten vil sende over en anke innen de neste 48 timene.

”Det er umulig å si hvor lang tid det tar før Assange er ute. Problemet er at de 200.000 ikke kan betales med sjekk fordi en sjekk tar syv dager på å gå gjennom. Vi må gå rundt og finne pengene i kontanter. Frem til retten har de 200.000 pundene, sitter en uskyldig mann i fengsel”, sa advokat Stephens før den svenske anken ble kjent. Assange vil derfor trolig bli sittende i fengsel i enda noen dager.

Vaughn Smith, en av Assanges støttespillere er grunnlegger av FrontlineClub vest i London, journalistklubben hvor Assange var i dekning frem til han meldte seg for politiet. Smith er en av dem som har tilbudt sikkerhet for Assange, som vil bo på Smiths gigantiske landsted, Ellingham Hall i Suffolk, angivelig et herskapshus med hele 10 soverom, idet han blir løslatt. Men Assange vil bli nødt til å melde seg for den lokale politistasjonen hver ettermiddag, som en del av kausjonsbetingelsene.

”Jeg er svært glad for at han er ute. Jeg tror utleveringsspørsmålet bør løses på samme måte. Hans advokat nevnte det samme poenget. Det han er mistenkt for er ikke voldtekt i henhold til engelsk lov, og det er absolutt ingen grunn til utlevering. Vi er fornøyde med at han er ute og han skulle aldri vært fengslet i utgangspunktet”, sa forfatter Tariq Ali, som også er en av Assanges støttespillere, etter at rettens kjennelse ble kjent.

En annen støttespiller, Gavin MacFadyen ved Senter for undersøkende journalistikk (CIJ), sier: ”Vi er svært glade, og dette var på tide. Vi vet ikke hva som skjer nå, og det er fortsatt mulig at det ankes.”

Kausjon for Wikileaks-gründer Julian Assange avslått

Julian Assange løslatt

– Wikileaks-grunnleggeren er arrestert

Assanges løslatelsesanke behandles i dag

Assange föll på mållinjen

The arrest of Julian Assange: as it happened

Julian Assange granted bail: live updates


Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: