Datacell vil nå saksøke Teller

Medier verden over har omtalt Visas bannlysing av Wikileaks, varslernettstedet som den siste tiden har operert fra London. Men det er i den islandske hovedstaden kampen egentlig har funnet sted – ikke mellom Visa og Wikileaks, men mellom det norsk-danske finanskonsernet Teller AS og Wikileaks’ islandske betalingsleverandør Datacell.

Den 7. desember varslet Visa gjennom en pressemelding at det hadde ”tatt steg for å suspendere Visa-betalinger gjennom Wikileaks hjemmeside i påvente av videre undersøkelser rundt forretningsdriften.” Visa tok så kontakte med det norsk-danske selskapet Teller, som i to uker fysisk har stengt muligheten for å overføre penger med kredittkort til Wikileaks.

Det er norske banker som utsteder Visa og Mastercard til sine kunder. Når kortet er utstedt er det imidlertid Teller som står for betalingsformidlingen mellom de mange tusen brukerstedene i Skandinavia.

Uten å kunne dokumentere at Wikileaks har gjort noe straffbart har Teller sperret for kredittkortbetalinger verden over i frykt for et mulig omdømmetap hos hovedkunden Visa.

”Denne dagen hadde vi alene mottatt 130.000 euro i donasjoner for Wikileaks. Det var jo en enorm oppmerksomhet rundt nettstedet, og mengden donasjoner var økende. Det er jo opplagt at denne handlingen fra Teller har fratatt Wikileaks muligheten til store inntekter», sier grunnlegger Olafur Sigurvinsson, som legger til «Men jeg spør meg om grunnlaget. Så langt kan vi ikke se at vi har gjort noe galt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et norsk selskap opptrer som en politisk aktør på vegne av Visa.”

Den midlertidige suspensjonen av Datacell og dermed Wikileaks skulle opphørt torsdag forrige uke. Ifølge Sigurvinsson har han ikke fått opplyst hvor lenge suspensjonen nå likevel føres videre.

Suspensjonen har vart i over to uker og har allerede fått store økonomiske konsekvenser for nettstedet. Nå vil Datacell, som i høst tok på seg å håndtere Wikileaks’ donasjoner verden over, saksøke Teller. ”Du kan si at jeg har brukt 150 prosent av arbeidskapasiteten min på Wikileaks. Det vi har blitt utsatt for av Teller er ubeskrivelig. Søksmålet vil bli innlevert før julaften”, sier Sigurvinsson.

I en leder i Dagens Næringsliv kalt Politisk sensur står det skrevet: «Et grunnleggende prinsipp i rettsstaten er at enhver skal ansees uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det dansk-norske finanskonsernet Teller, som formidler betalingstransaksjoner mellom brukere og kortselskaper, ser ut til å drive forretning etter det motsatte prinsippet.»

Teller har ikke noe konkret grunnlag for svartelistingen, men håper å snuble over et. Det er imidlertid ingen grunn til å undres over Tellers iver i tjenesten. Selv om selskapet er eid av norske spare- og forretningsbanker, har selskapet et tett forretningsforhold til de globale kortselskapene Visa og Mastercard. Begge har annonsert at de vil stoppe muligheten til å donere penger til Wikileaks. Disse selskapene er igjen under press fra amerikanske myndigheter. Jusprofessor Olav Torvund er sterkt i tvil om det Teller gjør er lovlig.

Mens ingen kan legge seg opp i hvor bankkunder bruker sine kontanter, er situasjonen en annen når det er snakk om elektronisk handel. Denne saken har demonstrert at kortselskapene i praksis kan bestemme hvem kundene skal få lov til å gjøre transaksjoner med.

Blokkeringen av donasjoner til Wikileaks illustrerer hvordan denne makten kan brukes politisk. Jo større andel betalingstransaksjoner som går over nett, desto større blir kortselskapenes makt over kundenes pengebruk.

Når kortselskapene så tydelig viser at de handler på ordre fra en av verdens stormakter, er det direkte skremmende.

Wikileaks-boikott kan være ulovlig

Leder DN: Politisk sensur

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: