Hva har Vestens demokrati å lære Russland?

Varslersiden WikiLeaks har mektige fiender, men også mange støttespillere

Russiske embedsfolk, hvor av enkelte har foreslått at Assange bør få Nobels fredspris, synes å støtte Wikileaks. Dmitri O. Rogozin, Russlands ambassadør til NATO, har erklært at arrestasjonen av Assanges demonstrerer at det ikke er noen reell pressefrihet i Vesten. Han mener Assange er offer for politisk forfølgelse og at det hele vitner om manglende respekt for menneskerettigheter.

Nå midt i propagandakampanjen mot Kina, som har gjort lite annet enn å gjøre Nobels fredspris til en krigspris, eller pris til spredelse av nyliberalisme, spurte Putin på en pressebrifing torsdag: ”Hvorfor er Assange gjemt bort i fengselet? Er det demokrati?” Han mener WikiLeaks-saken viser at Vesten ikke har noen rett til å belære Russland om demokrati.

Det er jo ikke så lenge siden president George W. Bush på et G8 toppmøte i St. Petersburg i Russland sa til president Putin at amerikanere vil at Russland skal utvikle en fri presse og fri eligionsutøvelse slik som i Irak, noe Putin svarte “Vi vil absolutt ikke ha samme type demokrati som i Irak.” Det kan med sikkerhet slåes fast at ingen i hele verden vil ha den type demokrati som USA har innført i Irak. For første gang i historien har Sharia lovgivning blitt innført.

Putin ble rasende da han gjennom Wikikeaks lekkasjene ble klar over at han var blitt kalt Batman. I et av notatene som inneholder korrespondanse mellom USAs utenriksstasjoner og det amerikanske utenriksdepartementet kommer det fram at USAs forsvarsminister Robert Gates kritiserte det russiske demokratiet. Gates skal ifølge notatet ha: ”observert at det russiske demokratiet var borte og at regjeringen var et oligarki som ble styrt av de hemmelige tjenester.”

Andre amerikanske diplomater skal ha omtalt Russland som en mafiastat, og sagt at partnerskapet mellom Putin og president Dmitrij Medvedev kan sammenlignes med forholdet til Batman og Robin, noe som langt på vei antyder at Medvedev er Putins nikkedukke.

Putin benekter alle anklagene og påpekte at USA har et valgsystem hvor vinneren av presidentvalget har færre reelle stemmer enn taperen. Han henviser blant annet til valget der Al Gore fikk flere stemmer enn George W. Bush.

”Når vi snakker med våre amerikanske venner, og forteller dem at det er problemer med dette systemet, så får vi følgende beskjed fra dem: ”Ikke bland dere i våre interne saker. Dette er vår tradisjon, og det vil fortsette sånn”, skal Putin ha sagt i et intervju med CNNs Larry King. ”Vi blander oss ikke inn i deres saker. Men overfor våre kolleger, så vil jeg gjerne råde dem til ikke å blande seg inn i det suverene valget til det russiske folket”, sa Putin.

I forhold til Batman & Robin-sammenligningen mente Putin at hensikten trolig var å angripe og svekke enten ham selv eller Medvedev. ”Men for å være helt ærlig med deg, så mistenkte vi ikke at dette ville bli gjort med så mye arroganse, med et så kraftig støt og på en så uetisk måte”, sa han. ”Dette handler om vår samhandling, som er en viktig faktor i den nasjonale politikken i vårt land”, sa Putin.

Ifølge de hemmelige dokumentene mente amerikanske diplomater at det var svært sannsynlig at Putin kjente til planene om å drepe den russiske dissidenten Alexander Litvinenko, som ble forgiftet på en London-pub i november 2006. Videre antyder den amerikanske ambassadøren til Moskva, John Beyrle, at Russland er gjennomsyret med korrupsjon i flere statlige instanser.

Men demokratidesputten mellom de to nasjonene er langt fra ny. Etter en pågående konflikt mellom de to stormaktene om USAs ønske om å stasjonere et rakettskjold i Øst-Europa, noe Russland hevder vil minelegge Russlands inngangsparti, svarte Bush kritikken fra president Putin, som kritiserte USA for manglende demokrati, og pekte på Guantanamoleiren spesielt, med å hevde at Russland har sporet av fra demokratiske reformer. Bush understreket at Russland ikke er USAs fiende, og at: ”USA kan holde på et vennskap og samtidig skyve en nasjon i retning demokrati.”

Denne nye uttalelsen fra Putin falt etter at journalister ba ham om en kommentar til at Russland omtales som et udemokratisk land i amerikanske diplomatdokumenter, som er lekket av WikiLeaks. ”Som de sier på landet, enkelte folks kyr kan si mø, men deres burde ti stille. Jeg ønsker å kaste ballen tilbake til våre amerikanske kolleger”, sa Putin på brifingen, som han holdt sammen med Frankrikes statsminister François Fillon.

Assange ble fredag ifølge sine advokater flyttet over til en avsperret del av fengselet Wandsworth i London. Ifølge fengselsmyndighetene av hensyn til “hans egen sikkerhet.” Så langt har Assange motsatt seg utlevering fra Storbritannia, og advokatene har varslet at de vil ta saken til høyesterett om nødvendig. Assange selv har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse publiseringen av de mange hundre tusen hemmeligstemplede, amerikanske dokumentene fra krigene i Afghanistan og Irak, og nylig fra den amerikanske utenrikstjenesten.

Bush slår tilbake mot kritikken fra Putin: – Russlands demokratiske reformer har sporet av

– USA minelegger Russlands inngangsparti

Putin irritert over å bli kalt Batman

Assanges advokat spår spionasjesiktelse i USA

US embassy cables: The Litvinenko affair: conspiracies abound

WikiLeaks cables: Alexander Litvinenko murder ‘probably had Putin’s OK’

WikiLeaks cables condemn Russia as ‘mafia state’

Who really wields power in Russia

US embassy cables: Brown and Medvedev initiate tentative thaw

WikiLeaks cables: UK on constant alert to Russian espionage

Flere saker

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: