Dagsavisen og Journalisten.no speiler Wikileaks

Sjefredaktør i Dagsavisen Kaia Storvik vil forsvare ytringsfriheten, som hun mener er under ekstremt press

”Dagsavisen la natt til fredag ut en komplett kopi av WikiLeaks på sin server”, meldte Journalisten.no, som også har laget et speil av WikiLeaks. Dagsavisen og Journalisten.no har med dette sluttet seg til en skare av nettsteder, opprettet av bloggere og andre entusiaster, som speiler Wikileaks for å gjøre nettstedet tilgjengelig selv om hovedsiden skulle gå ned. Wikileaks rapporterte tidlig fredag at nettstedet hadde 1559 slike speilsider.

Sjefredaktør Kaia Storvik sier redaksjonen har diskutert å gjøre det i lengre tid og at de nå føler det er riktig tidspunkt for avisen å tilgjengeliggjøre Wikileaks’ innhold. ”Jeg har aldri opplevd et slikt angrep på ytringsfriheten som vi opplever nå. Det fordrer at man tar i bruk spesielle virkemidler for å forsvare den”, sier hun.

”Forsøkene på å kneble WikiLeaks er et angrep mot informasjonsfriheten», skriver Arne Strand, som også er sjefredaktør i Dagsavisen”, i en kommentar. ”Dokumentene har vekket en voldsom oppmerksomhet og interesse rundt om i verden. De har ført til en rekke viktige debatter om internasjonalt diplomati, presse- og ytringsfrihet og har avslørt den til tider store avstanden mellom ord og handling hos enkelte toppolitikere og statsledere”, skriver han videre.

Dagsavisen er den første store norske avisen som stiller sin server til disposisjon. I Danmark har Politiken lagt ut filene fra den siste lekkasjen. ”Poenget er at hvis originalen blir stengt, vil alt materiale Wikileaks tidligere har publisert, fremdeles ligge hos oss”, sier internettsjef Øystein Helmikstøl i Dagsavisen

Storvik sier det vil gå noe tid før Wikileaks-dokumenter som publiseres fra nå av blir lagt ut på deres server. ”Vi har behov for å kunne gjøre en vurdering basert på dokumentene selv og ulike andre kilder før vi publiserer”, sier hun, og medgir at det er urealistisk å tro de skal klare å se gjennom alt materialet i mellomtiden. ”Det vil altid være en risiko for at noe sniker seg unna, men jeg anser situasjonen som såpass ekstrem at vi må ta den risikoen. Det er også derfor vi ikke publiserer fortløpende, men legger inn en forsinkelse. Dette er jo dessuten stoff som er tilgjengelig andre steder, uten at det fritar oss for redaktøransvar for det vi publiserer”, sier hun.

Storvik mener påstandene om at WikiLeaks har lekket farlige dokumenter foreløpig framstår som propaganda og at det hittil ikke er noe som tyder på at det stemmer, og at det som har kommet fram viser et bilde av en supermakt de selv ikke ønsker. Helmikstøl slår fast at det er en nettkrig på gang og at Dagsavisens tydelige markering gjør dem mer utsatt for angrep. Storvik mener det er verdt det og tror flere medier vil velge å gjøre som dem. ”Angrep risikerer man alltid når man publiserer noe”, sier hun.

Oppskrift på hvordan man gjør det finnes her. Vet du om flere norske som speiler WikiLeaks? Fortell om det i kommentarfeltet.

Her kan du finne Dagsavisens kopi

Her ligger Journalistens

Politiken: WikiLeaks Cablegate-filerne

Dagsavisen speiler WikiLeaks

Derfor legger vi ut WikiLeaks

Journalisten.no

Dagsavisen.no

 

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: