WikiLeaks i økonomisk kvelertak – Men får ennå hjelp!

Ifølge Julian Assange har USA innledet en slags finansiell krig mot WikiLeaks. Da nettstedet forberedte seg på en lekkasje av 400.000 amerikanske militære dokumenter fra Irak-krigen blokkerte de amerikanske myndighetene muligheten for at WikiLeaks kan motta pengegaver over internett. Nå har Visa, MasterCard og PayPal stanset alle pengeoverføringer til nettstedet.

MasterCard kunngjorde mandag at selskapet hadde stanset overføringene til WikiLeaks på grunn av regler mot bruk som «direkte eller indirekte er innblandet i eller tilrettelegger for en hvilken som helst handling som er ulovlig.»

Tirsdag fulgte Visa opp med en lignende avgjørelse. Ifølge selskapet er pengeoverføringer til WikiLeaks stanset «i påvente av videre etterforskning av virksomhetens art og hvorvidt den er i strid med Visas driftsreglement.» «Det er en avgjørelse vi har tatt selv. Jeg er ikke kjent med at vi skal ha blitt utsatt for press fra noen regjering», sa en talsperson i Visa.

«Kriminelt», hevder professor Petter Gottschalk ved BI, som legger til at «Banker skal varsle politiet om mistenkelige transaksjoner, men de har ingen myndighet til å stanse transaksjoner uten pålegg utenfra.» Han reagerer med vantro på avgjørelsene fra MasterCard, PayPal og Visa om å stanse alle pengeoverføringer til WikiLeaks.

«De kan ikke bare ta seg til rette og være dommer», sier Gottschalk. «WikiLeaks er ikke dømt for kriminalitet», påpeker han. Varslernettstedets grunnlegger Julian Assange sitter riktignok i varetekt i Storbritannia, men det er i forbindelse med en voldtektssiktelse i Sverige som ifølge påtalemyndigheten ikke har noe med WikiLeaks å gjøre.

Både førsteamanuensis Espen Andersen ved BI og Gottschalk anser det som svært sannsynlig at det er politisk press som ligger bak tiltakene mot WikiLeaks. «WikiLeaks har tatt steget opp i den politiske førstedivisjonen, og da er det en del store organisasjoner som vender seg mot dem», sier Andersen. «Og hemmelige tjenester vil trolig fortsette å stikke kjepper i hjulene for varslernettstedet, men uten at det vil nytte», sier Gottschalk, som legger til «Det blir sand i maskineriet, men ikke mer enn det.»

Gottschalk er ikke i tvil om at WikiLeaks på sikt vil bli forsøkt kriminalisert. «USAs dilemma er at man ikke kan ta ut tiltale før man har en paragraf», sier han.

WikiLeaks’ økonomiske hverdag er blitt betydelig forvansket etter nettstedets siste avsløringer. Foruten stansen i pengeoverføringer til nettstedet, har Assanges konto i den sveitsiske postbanken PostFinance blitt sperret.

Men på tross av den utrolig vanskelige situasjonen, en økonomisk krigføring satt i gang for å ta knekken på Wikileaks, sier det lille svenske sosiale mikrobetalingsselskapet Flattr, som nå er det eneste selskapet i verden som formidler donasjoner til Wikileaks, at de vil fortsette å hjelpe Wikileaks med donasjoner frem til nettstedet eventuelt får en dom mot seg for publiseringene.

Wikileaks får pengehjelp

WikiLeaks i økonomisk kvelertak

WikiLeaks’ Economic Warfare – CommonDreams.org

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: