Wikileaks: Wikileaks og Julian Assange

Wikileaks

Wikileaks, som blant annet gjennom The Guardian, The New York Times og Der Spiegel har lekket militære hemligheter fra Afghanistan og Irak, samt nå, om amerikansk utenrikspolitikk, ble opprettet i 2006 av organisasjonen Sunshine Press for å beskytte kilder, varslere, journalister og aktivister som ønsker å lekke omstridte dokumenter uten selv å bli kjent.

Nettstedet hevdet at det ble ”grunnlagt av kinesiske dissenter, journalister, matematikere og teknologer fra oppstartselskaper fra USA, Taiwan, Europa, Australia og Sør-Afrika.”

De som opprettet Wikileaks har ikke blitt formelt identifisert, men nettstedet har blitt representert i offentligheten siden januar 2007 av Julian Assange, som beskriver seg selv som medlem av Wikileaks’ rådgiverstyre, og andre. Det blir finansiert av private donorer, som alle er anonyme, og tar ikke i mot penger fra statlige myndigheter eller store selskaper. De har 5 ansatte og over 1000 medarbeidere.

Per juni 2009 hadde nettstedet over 1.200 registrerte frivillige og listet et rådgiverstyre bestående av Assange, Phillip Adams, Wang Dan, C. J. Hinke, Ben Laurie, Tashi Namgyal Khamsitsang, Xiao Qiang, Chico Whitaker og Wang Youcai. Til tross for å stå på listen hevdet Khamsitsang da han ble kontaktet av magasinet Mother Jones i 2010 at han hadde mottatt en epost fra Wikileaks, men aldri hadde gitt sitt ja til å være rådgiver.

Uansett har Wikileaks vunnet et antall priser, inkludert Economist Magazine New Media Award i 2008 og i juni 2009 vant Wikileaks og Assange Amnesty Internationals UK Media Award for 2008 publiseringen av Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances, en rapport av The Kenyan National Commission on Human Rights om politidrap i Kenya.

I mai 2010 var Wikileaks den første kandidaten blant dem New York Daily News rankerte som de websider som totalt kan endre nyhetene.

Wikileaks Iraq and Afghan War Diaries

Afghan War Diary, 2004-2010

WikiLeaks – Wikipedia

Wikileaks

WikiLeaks

News for wikileaks

Cable Viewer: Wikileaks

Wikileaks : Facebook

Morgenbladet.no – Hatten av for Wikileaks

Dødscelle eller Skup-pris? – Stavanger Aftenblad

Wikileaks-gründer etterlyst for voldtekt i Stockholm

Databasejakt med WikiLeaks

Piratpartiet og Wikileaks

Det svenske Piratpartiet har nå tatt over ansvaret for sikkerhet og drift av serverne til internettsiden Wikileaks. Avtalen mellom partiet og Assange ble undertegnet i helgen, og innebærer at Piratpartiet gir Wikileaks serverplass og båndbredde uten ekstra kostnad. Dette betyr at to av verdens fremste nett-opprørere fra nå av vil samarbeide tett. Først og fremst består samarbeidsavtalen i at Piratpartiet sikrer Wikileaks materiale ved å plassere servere rundt om i Sverige.

Assange, som håper at Sverige vil være et godt hjem for Wikileks, avviser at koblingen med fildelingsserverne vil påvirke nettsidens troverdighet. Det har lenge vært kjent at varslernettstedet bruker den svenske nettleverandøren PRQ, som gjennom tidligere eiere er assosiert med The Pirate Bay. Offisielt har Piratpartiet og Pirate Bay vært helt adskilte, og representantene både for partiet og piratportalen har i mange år benektet hardnakket at de har noe med hverandre å gjøre. Men nå er i hvert fall forbindelsen mellom Wikileaks og det svenske Piratpartiet bekreftet.

Ifølge partiet er det å støtte Wikileaks i tråd med dets arbeid vedrørende opphavsretten og patentreform. ”Vi vil bidra med støtte til et hvert arbeid som kan øke åpenheten og hjelpe til med å holde de mektige i tøyler,” sier Falkvinge. ”Dette er et av våre kjennetegn. Vi prater ikke bare. Vi handler. ved å bruke våre egne ressurser og vår egen tid bidrar vi til å forbedre verden framfor å flytte penger og rapporter og unngå ansvar slik andre politikere gjør”, sier Falkvinge i en melding på partiets nettside.

Visepartileder og talskvinne Anna Troberg, som i en pressemelding hevder at ”WikiLeaks arbeid er viktig for hele verden. Vi vil bidra til at maktmisbruk eksponeres og at makthavere stilles til ansvar for sine handlinger”, mener også at Piratpartiet og Wikileaks har mye til felles:

”Wikileaks gjør en viktig jobb for et offentlig demokrati. Demokrati handler ikke bare om at man skal ha rett til å velge, det handler også om at man skal ha informasjon slik at man kan gjøre et velinformert valg. Det innebærer at man noen ganger må ha informasjon som makthavere ikke vil at man skal ha. Det er slik informasjon Wikilieaks tilbyr, og det synes vi er viktig.”

”Det er ganske naturlig at vi tar dette skrittet og innleder dette samarbeidet. Vi kan også tilby dem noe som et vanlig webhotell ikke kan tilby, fordi terskelen er ekstra høy for å gjennomføre et raid på serverne til et parti. Det har en høy politisk pris”, sier Troberg.

Wikileaks blir dirigert via Sverige og Belgia på grunn av landenes sjenerøse trykkefrihetslover. Svensk lovgiving, i hvert fall slik den er i dag, gir effektiv beskyttelse mot myndighetenes inngripen mot nettstedet. Ifølge Troberg er det mindre risiko for at serverne utsettes for aksjoner dersom de driftes av det svenske partiet fremfor at ansvaret for serverne ligger hos et webhotell.

”Vi håper at den nye Riksdagen (det er valg i Sverige 19. september) ytterligere vil styrke Sveriges presselover. Vestlige demokratier er ikke alltid så frie som vi tror, og pressefriheten trenger konstant overvåking. Rent konkret ønsker vi at Sverige skal kopiere Islands «Moderne Medier»-initiativ. Dette vil også Piratpartiet”, sier Assange.

Piratpartiet – Wikipedia

PPInternational

The Pirate Bay – Wikipedia

PiratPartiet Norge | Facebook

BuySealand.com

Wikileaks – Wikileaks + Piratpartiet = sant – ITavisen

Piratpartiet hjelper WikiLeaks – DN.no

Swedish Pirate Party to Host Wikileaks Servers

Piratpartiet skal drifte Wikileaks – Verden – NRK Nyheter

Pirate Party of Sweden says it will now host Wikileaks

Trussel om stengning

Wikileaks har vært under konstant trussel om å bli stengt siden de startet opp. Trusselen har dels kommet fra amerikanske myndigheter, dels fra næringslivet og uavhengige miljøer som kan karakteriseres som må betegnes som kriminelle eller halvkriminelle.

I februar 2008 stengte amerikanske myndigheter Wikileaks.org, etter påtrykk fra en bank som opplevde å få interne dokumenter lagt ut av en intern varsler. Begrunnelsen var interessant at banken ikke hadde fått imøtegå påstandene som ble framsatt, slik skikken er i den vanlige pressen. Banken har imidlertid ikke brydd seg om å tilbakevise noe som helt, og retten som beordret Wikileks stengt tok ikke stilling til sannhetsgehalten.

Da Wikileaks offentliggjorde de hemmelige Pentagon-papirene om Afghanistan-krigen, brukte Assange Island som nødhavn. Han har senere uttalt at han blir forfulgt av amerikanske agenter, og at han mottatt trusler i kjølvannet av avsløringene.

Ifølge Troberg har amerikanske myndigheter tidligere lagt press på svenske myndigheter for å slå ned på servere som inneholder sensitiv informasjon. Dette vil partiet løse ved å oppbevare Wikileaks-serverne på et hemmelig sted.

Ytringsfriheten angrepet


Julian Assange har vært i Sverige den siste tiden for å forelese, blant annet i LO-borgen i Stockholm, og hatt møter med Piratpartiet for å undertegne en avtale om drift av WikiLeaks’ servere. Kun få dager før han skulle publisere de 15.000 nye sidene av Afghan War Diary, 2004-2010 ble han anklaget for voldtekt av to kvinner på mellom 20 og 30 år som skal ha kommet til politiet i Stockholm for å rådføre seg om sine opplevelser med Assange, men ikke ha ønsket å anmelde ham.

Voldtektsanklagene mot ham skapte overskrifter over hele verden. Svenske nettaviser var fulle av stoff om saken, og spekulasjonene var mange. Assange ble siktet i sitt fravær, og både svensk politi og presse var lørdag på jakt etter mannen. Han ble etterlyst av svensk politi siktet for voldtekt i Stockholm, og politiet opplyste at de hadde skjellig grunn til mistanke. Men etter noen timer ble etterlysningen opphevet. ”Jeg anser ikke at det finnes grunn til å mistenke at han har begått voldtekt”, sa Eva Finné i påtalemyndigheten.

Assange ser ikke bort fra at USAs forsvarsdepartement, som mener at publiseringen av de 15.000 sidene er ennå alvorligere enn de forrige sidene, kan stå bak voldtektsanklagene mot ham. Ifølge Pentagons pressetalsmann, Geoff Morrell kan disse 15.000 militærrapportene gjøre større skade for den amerikanske sikkerhetssituasjonen og krigsoperasjonene i Afghanistan enn de 76.000 som allerede er publisert. Han omtaler den planlagte publiseringen som ”toppen av uansvarlighet.” ”Det vil forverre et mistak som allerede har satt for mange liv i fare”, sier han.

Wikileaks avviste beskyldningene umiddelbart etter at de ble kjent. De kaller dem ”et stygt triks.” ”Anklagene er grunnløse, og det at de kommer akkurat nå, er bekymringsfullt”, het det i en uttalelse.”Vi ble advart mot stygge triks. Dette er det første”, skriver Wikileaks. I et intervju med Aftonbladet sier han: ”Vi har blitt advart om at for eksempel Pentagon vil bruke skitne triks for å ødelegge oss.”

Assange hevder at han ble sjokkert over å finne ut at han var ettersøkt for voldtektsforbrytelser. ”Jeg har blitt beskyldt for mange ting de siste årene, men ingen ting så alvorlig som dette”, sier han. Han sier også at han har blitt advart om at han kan bli forsøkt lokket i sexfeller. Han sendte en e-post til Aftonbladet der han avviste beskyldningene. ”Selvsagt er ikke anklagene sanne”, skrev han og sa han ville kontakte politiet.

Det har samtidig blitt kjent at Pentagon undersøker de juridiske mulighetene for å stille Assange og Wikileaks for retten for å ha oppmuntret til tyveri av statlige dokumenter. Ifølge Pentagons talsmann Geoff Morell er alle dokumentene hemmelig materiale, som tilhører regjeringen i USA. Pentagon anser derfor materialet for å være stjålet. Ifølge Morrell jobber nå 80 etterretningseksperter med å finkjemme de om lag 90.000 dokumentene som allerede er frigjort, for eventuelt å kunne varsle andre regjeringer eller afghansk sivilbefolkning om at de er i fare.

Sexskandale


Fredag ble Assange intervjuet av CNNs reporter Atika Schubert i forbindelse med at WikiLeaks publiserte 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Irak. Men da Schubert et stykke ut i intervjuet spurte Assange om situasjonen han har havnet i etter voldtektsanklagene mot ham i Sverige, ble Assange rasende. ”Jeg vil ikke til å snakke om dette, og jeg kommer til å forlate rommet dersom du fortsetter å forpeste dette svært alvorlige intervjuet med detaljer om mitt privatliv”, sa han.

Schubert ville imidlertid ikke slippe temaet, men fortsatte å spørre Assange om det. Vi minnes alle historien om Bill Clinton og Monica Lewinsky. Mye urett var det han drev med, men det var sexskandalen som ble mediehysteri. Dette er lite annet enn hykleri. Mediene er interessert i toppsaker, sex og kriminalitet, og ikke om hva som virkelig betyr noe. De er mer interessert i personliv og sexskandaler enn i dokumentene rundt Irak krigen. Det hele endte med at Assange tok av seg mikrofonen og forlot ut av TV-studio.

“Det er en alvorlig svertekampanje jeg har blitt utsatt for. Beskyldningene er ærekrenkende og falske”, sier Assange. Assange, som nå befinner seg på et ukjent sted i England, mener de svenske påtalemyndighetene har gjort feil fra starten. Han sier til den svenske avisen at han ikke har mottatt et eneste dokument om anklagene.

Assange etterlyst verden rundt

Julian Assanges (bildet) svenske advokat Björn Hurtig er overrasket over Interpol-etterlysningen av WikiLeaks-grunnleggeren.

Interpol opplyste natt til onsdag at det er sendt ut en internasjonal arrestordre mot Assange, som nå etterlyses over hele verden. Bakgrunnen for etterlysningen er en kjennelse fra tingretten i Sverige i midten av november. Statsadvokat Marianne Ny begrunnet da arrestordren med behovet for å avhøre Assange i forbindelse med etterforskningen av anklagene mot ham.

Assanges første forsøk på å anke kjennelsen førte ikke fram, og en ny anke er til behandling i det svenske rettsvesenet. I mellomtiden kan Assange nå bli pågrepet og utlevert fra alle land hvor myndighetene velger å følge Interpols oppfordring.

Interpol har på oppfordring fra svensk påtalemyndighet gått ut med en såkalt ”red notice” på Assange, noe som har gjort den 39 år gamle australieren til en av verdens mest ettersøkte personer.

Saken mot Assange eksploderte i svenske og internasjonale medier da statsadvokat Maria Häljebo Kjellstrand opplyste at Assange var siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Sverige etter at to kvinner hadde anmeldt ham til politiet kun få dager før dokumentene rundt Irak krigen ble offentliggjort.

I slutten av august ble Assange anklaget for voldtekt og flere andre lovbrudd i Sverige og etterlyst av påtalemyndigheten. Han skal ha begått en voldtekt i Enköping i august, for tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og for ett tilfelle av tvang i Stockholm

Etter noen timer kunngjorde en annen statsadvokat, Eva Finné, at siktelsen var trukket. Men 1. september ombestemte påtalemyndighetene seg igjen, og Assange ble på nytt mistenkt for blant annet voldtekt, som følge av flere opplysninger fra de to kvinnene som hadde anmeldt ham. Siden den gang har påtalemyndighetene vurdert hvordan de skal gå videre med saken.

Selv mener han at han ikke har gjort noe galt og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak kampanjen. Interpols arrestordre kommer samtidig som stadig nye hemmelige dokumenter fra USAs utenrikstjeneste offentliggjøres av WikiLeaks og store aviser i flere land.

I oktober uttalte Assange at han ville gå til sak mot den svenske stat for behandlingen han har fått. ”Jeg har tenkt å saksøke den svenske stat. Flere forskjellige advokater har rådet meg til det. Jeg er meget skuffet over den behandlingen jeg har vært utsatt for”, sa Assange da. På det tidspunktet opphold Assange seg på et ukjent sted i England.

Den 18. november kom en kjennelse mot ham da Tingretten i Stockholm, som har funnet begrunnet mistanke om at Assanget kan siktes for voldtekt, seksuelle krenkelser og ulovlig tvang, godtok politiets begjæring om å etterlyse Assange for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig tvang. Han har derfor blitt fengslet in absentia – uten å være til stede.

Storbritannias byrå for organisert kriminalitet (SOCA) kan ikke opplyse om de har mottatt en etterlysning ettersom dette ville kunne gi den etterlyste muligheten til å stikke av. ”Men hvis vi har mottatt etterlysningen vil vi jobbe for å finne ut hvor han er og arrestere han hvis vi finner ham”, sier en SOCA-talsmann.

Assange vil også få vanskeligheter om han forsøker å forlate landet ettersom han vil bli pågrepet av politiet med en gang han viser fram identifikasjonspapirer. Han vil deretter bli sendt til Westminster Magistrates’ Court, som tar seg av alle utlevering- og terror-relaterte i Storbritannia, før han vil bli sendt tilbake til den som utstedte etterlysningen.

Selv mener WikiLeaks-gründeren at han ikke har gjort noe galt og at siktelsen mot ham er resultat av en svertekampanje. Han skal ha beskyldt den amerikanske etterretningstjenesten CIA for å stå bak kampanjen. Interpols arrestordre kommer samtidig som stadig nye hemmelige dokumenter fra USAs utenrikstjeneste offentliggjøres av WikiLeaks og store aviser i flere land.

I en uttalelse fra Julian Assanges juridiske rådgiver Mark Stephens, som hevder de svenske myndigheters håndtering av saken strider med Europa-konvensjonens artikkel seks, som slår klart fast at enhver som er beskyldt for noe må bli informert skikkelig i et språk som forstås av den mistenkte i detalj og årsaken til beskyldningen, hevdes det at verken Assange eller hans juridiske rådgivere har fått en eneste henvendelse fra svenske myndigheter i forbindelse med saken.

Svenske myndigheters behandling av denne saken utgjør en åpenbar og bevisst mangel på respekt til rettighetene”, skriver Stephens i uttalelsen. ”Dette gjør narr av avtalene Storbritannia og Sverige har sammen for å ta seg av slike situasjoner. Assange har alltid vært uskyldig, og beskyldningene mot han er falske og usanne”, legger til han til.

Både i egen person, via telefon, videokonferanse og e-mail skal Assange ha kommunisert med svenske myndigheter og tilbudt myndighetene en uttalelse.

”Til tross for at min klient har rett til å ikke forklare seg har han gjentatte ganger gjort seg tilgjengelig først i Sverige, så i Storbritannia overfor den svenske ambassaden der”, skriver Stephens videre, som legger til at ”Alle tilbudene har blitt avvist av en aktor  som misbruker sin makt ved å insistere på at han må dra tilbake til Sverige på egen regning for å bli offeret for nok et mediasirkus som hun vil dirigere.”

Assanges svenske forsvarer, advokat Björn Hurtig, som er overrasket over at Sverige har etterlyst Assange via Interpol og vurderer å anke, sier ”Det er veldig overraskende at Interpol går til et så ekstremt skritt for noe som hovrätten har sagt er en voldtekt av mindre alvorlig karakter. Dette virker underlig.”

Hurtig mener aktors beviser er svake. ”Det holder for å få en etterlysning i Sverige, men jeg tror ikke det kommer til å holde i en rettssak. Det er ødeleggende for ham og hans virksomhet. Han er en mann som jobber globalt og som har blitt falskt anklaget for blant annet voldtekt. Dette her forårsaker ham og hans navn stor skade”, sier advokaten.

Hurtig tror det ligger andre motiver bak etterlysningen av Assange og viser til at australieren har tilbudt seg å møte opp for videoavhør ved en svensk ambassade. ”Det må ligge noe annet bak dette her. Det er min spontane reaksjon. Og det handler selvsagt om WikiLeaks. Så får hver og en trekke sine egne slutninger”, sier Hurtig.

Britisk politi: – Vi vil finne og arrestere ham

Internasjonal arrestordre mot Julian Assange

Julian Assange får ikke opphold i Sverige

Vil etterlyse WikiLeaks-grunnlegger

Svensk politi får kjeft av WikiLeaks-advokat

Vil saksøke den svenske stat

Etterlyst over hele verden

Tiltalt for spionasje

Tirsdag ble det klart at Assange kan bli tiltalt for spionasje for å ha publisert de graderte dokumentene om USAs utenrikspolitikk.

Til forsvar

I en celle på den store basen til U.S. Marines i Quantico, Virginia sitter menig Bradley Manning og vurderer sin videre karriere. Alternativene spenner fra dødsstraff til æresgjest på neste SKUP-konferanse.

Menig Manning sitter i isolat, hvor han kanskje har fått høre at kongressrepresentant Mike Rogers, republikaner fra Michigan, har foreslått at han bør henrettes som forræder. Men hvis Manning er skyldig i å ha smuglet ut 92.000 rapporter om krigens sørgelige gang, noe både han og Wikileaks benekter, har han jo bare offentliggjort vår krigs Pentagonrapport. Hva som ventes Assange er også usikkert.

Assange kan ha blitt upopulær blant toppolitikerne I USA og deres allierte, men han får varm støtte av sin mor, Christine, som sier sønnen, Assange, var en sannhetssøker, sier hennes sønn var et nysgjerrig barn oppdratt til å tro at det onde vil blomstre når gode menn ikke gjør noe for å stanse det. ”Uansett om du er enig eller ikke med hva Julian gjør er det å leve etter det man tror på og det å stå opp for noe en god ting,” sier hun. ”Han ser hva han gjør som en god ting i verden, det å bekjempe de dårlige tingene”, legger hun til.

WikiLeaks founder Julian Assange’s mum defends her son

Reklamer
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: